Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spiegels tegen elkaar tijdens passeren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 april 2023

Op een landbouwweg is bij passeren de spiegels van mij en tegenligger kapot. Ik reed met een zware aanhangwagen en bleef op de weg rijden. Tegenligger zag dit en bleef op snelheid doorrijden en week wel iets uit, maar niet genoeg. Wie is schuld of ieder de eigen schade?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Op een landbouwweg hebben de spiegels van u en uw tegenligger elkaar geraakt. U bleef met een zware aanhangwagen op de weg rijden en de tegenligger bleef op snelheid doorrijden en week niet genoeg uit. Uw vraag is wie hier schuld heeft. 

Aansprakelijk
In principe draagt iedereen zijn eigen schade. Om na een aanrijding uw schade te verhalen op de tegenpartij moet u aantonen dat deze aansprakelijk is voor uw schade. Bijvoorbeeld omdat er geen voorrang is verleend.

Op een smalle landweg moet elke bestuurder goed opletten of er voldoende ruimte is om de tegenligger te passeren, zoals snelheid minderen, en zonodig op een breder stuk stilstaan. Een ieder zal moeten aantonen dat de aanrijding is ontstaan door toedoen van de andere bestuurder, dus dat de tegenpartij een verkeersfout heeft gemaakt waardoor de aanrijding is ontstaan. Kunt u dit bewijzen dan kunt u dat aan de verzekeringsmaatschappij laten weten. Is hiervoor geen bewijs dan kan de aansprakelijkheid niet worden vastgesteld en zullen beide verzekeringen de aansprakelijkheid afwijzen en is de schade voor eigen rekening.

Conclusie
U zult al met al aan moeten tonen dat de tegenpartij een verkeersfout heeft gemaakt waardoor de aanrijding mede is ontstaan. Heeft u hier bewijs van, laat dit dan weten aan de verzekeringsmaatschappij. Heeft u rechtsbijstand, dan heeft dan kan deze u wellicht helpen bij het verhalen van uw schade.

Op onze website vindt u onder andere een stappenplan: schade verhalen.