Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Breda

Breda heeft in 2017 niet voor niets de titel Beste Binnenstad van Nederland gekregen. Struin door de knusse straatjes met bijzondere winkels en gezellige restaurants, of pak een terrasje op de Grote Markt. Geef je ogen goed de kost, want op verschillende plekken in de stad zijn kunstige muurschilderingen gemaakt.

Foto: FoodHall Breda
 

Centrum

De Grote Kerk is het imposante middelpunt van Breda. Stap er gerust binnen, want hier zijn geregeld exposities te zien. Vlakbij, in de Reigerstraat en de Catharinastraat, kan je shopavontuur beginnen. Ook de Boschstraat is een levendige straat vol winkels en horeca. Bredanaren zitten hier sinds 1838 graag bij de Beyerd, dat twee keer is uitgeroepen tot beste café van Nederland. Ze hebben wel 125 verschillende bierspecialiteiten. Ook leuk om te doen: een rondvaart over de singels langs diverse bezienswaardigheden.

Musea

In het Stedelijk Museum Breda in de Boschstraat beleef je de geschiedenis van deze stad. Ook kinderen komen hier graag, voor de Kunstkijkpuzzel en de Kunstkijkroute. Het Begijnhof zit iets verderop, een charmant hofje uit de 13de eeuw met in totaal 29 huisjes. Bij het Begijnhofmuseum zie je hoe deze er vroeger vanbinnen uitzagen. In het poortgebouw vind je het Miniaturen- en poppenhuismuseum, waar kleine (en grote) bezoekers graag de poppenhuizen bewonderen. Breda heeft meer dan tachtig muurschilderingen. Je ontdekt ze met een wandel- of fietstour van Blind Walls Gallery, hét museum op straat.

Lekkernijen

De Nassaubol is een ware Bredase delicatesse. Wat er zoal in en op zit? Roomboter, krenten, bosvruchtenbavarois en een karamellaag. Frituurfanaten moeten bij de snackbar zijn, voor de krokodel: een kroket met als vulling ragout van frikandellen. Ook een lokale lekkernij is Drie Hoefijzers Klassiek: donkerblond bier met een fruitig aroma, frisse smaak en een licht bittertje. Over bittertjes gesproken … Breda heeft zelfs een eigen Eghte Bredasche Kruidenbitter.

Culturele hotspots

Zat men hier vroeger nog onderuitgezakt met een bak popcorn op schoot naar het grote beeldscherm te staren, inmiddels is deze plek omgetoverd tot een culinair walhalla: FoodHall Breda. Hier geniet je van achttien wereldse keukens met uitzicht op de Grote Kerk. Een andere hotspot zit aan het Van Coothplein, in het monumentale Grand Theatre. Vroeger een theater en bioscoop, nu een boekhandel met koffiebar. Dit huis van verhalen ademt een en al historie.

Wandelen en fietsen

In het Mastbos uit de 16de eeuw kun je heerlijk wandelen. Deze mooie route is ook leuk voor kinderen, want zij kunnen zich onderweg uitleven in Speelbos Boeverijen. De wandeling De achtertuin van Breda loopt door het Markerbos en het Markdal, langs het sprookjesachtige Kasteel Bouvigne. De ambitie van de stad is om in 2030 een stad in een park te zijn en dat is terug te zien in allerlei groene initiatieven. Op een bushokje en in een parkeergarage groeien diverse planten, maar ook andere bijzondere plekken zoals een kazerne worden groener gemaakt. De Groene stadswandelroute neemt je mee langs al het groens. Ook op de fiets valt er genoeg te ontdekken: Geertruidenberg (en Breda) is een route vol verrassingen.

Meerdaags bezoek

Krijg je maar geen genoeg van deze sfeervolle stad? Heel begrijpelijk. Speciaal voor onze ANWB-leden hebben we dan ook een aantrekkelijke aanbieding: twee overnachtingen in het viersterrenhotel Golden Tulip Keyser Breda Centre, inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet.

Praktisch

Station Breda ligt op 10 minuten lopen van het stadshart. De auto kun je (betaald) parkeren op straat of in een van de vijf parkeergarages. Liever gratis? Dat kan bij P+R Breda-Prinsenbeek. Daar pak je de trein, waarmee je in ongeveer 5 minuten in Breda bent.