Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in de Oostvaardersplassen

Sommigen willen per se op safari naar Kenia, anderen gaan naar de Oostvaardersplassen, een van de mooiste Nederlandse natuurgebieden. Wilde natuur, wilde dieren, gewoon tussen Almere en Lelystad in Flevoland.

Bijzondere geschiedenis

Het ontstaan van de Oostvaardersplassen gaat terug tot 1968. Toen de Flevopolder was drooggemalen, bleef dit natte deel ongebruikt. Hier greep de natuur haar kans en al snel ontstond een moeras met plassen, rietvelden en bossen. Het gebied bestaat uit twee gedeeltes, een nat en een droog gedeelte. In het droge gedeelte leven voornamelijk de grote grazers in het wild, zoals konikpaarden.

Sinds 2018 behoren de Oostvaardersplassen samen met de Marker Wadden, de Lepelaarsplassen en het Markermeer tot het Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationale park van Nederland. Zonder de inpoldering van Flevoland hadden deze gebieden nooit bestaan. Mensen gaven de eerste aanzet, maar het was uiteindelijk de natuur die zorgde voor unieke, soms on-Nederlandse landschappen waar je ogen tekortkomt.

Welke dieren vind je er? 

Als je de film De nieuwe wildernis hebt gezien, dan weet je ongetwijfeld hoe prachtig de Oostvaardersplassen zijn. Er wonen ganzen, lepelaars en aalscholvers, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Ook vliegen er veel bijzondere vogels boven het gebied. Sinds 2006 broedt de zeearend, een majestueuze roofvogel met een felgele snavel, er zelfs. Door alle verschillende dieren, die je vanuit observatiehutten aan de rand van het droge gedeelte van de plassen kunt bewonderen, ervaar je een echt safarigevoel. 

Wandelen en fietsen

Niet het hele gebied is vrij toegankelijk, omdat er zo veel dieren in het wild leven. Er is wel genoeg ruimte voor een wandel- of fietstocht door het Hollandse Hout, Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld. 

Ontdek het gebied met deze vijf routes, variërend van 5 tot en met 44 kilometer, die allemaal starten vanaf Buitencentrum Oostvaardersplassen, Lelystad:

Wandelroutes

  1. Wandelroute Moeradpad (5 km)
  2. Boswachterspad ‘t Lange Pad (7 km)
  3. Wandelen door nieuw land (18 km)

Fietsroutes

  1. Fietsroute Oostvaardersplassen (35 km)
  2. Fietsroute Nationaal Park Nieuw Land (44 km)

Leuk met kinderen

Kabouterpad

Kinderen van 3 tot en met 6 jaar kunnen het Kabouterpad volgen. Tijdens dit pad beleven zij allerlei avonturen in het natuurgebied.

Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders

Op de eerste verdieping van Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders hangen verrekijkers, waarmee je samen met je kinderen het gebied kunt bewonderen. Ook worden hier informatieve films gedraaid en kunnen ouders en opa’s en oma’s in het restaurant genieten van het uitzicht onder het genot van een kop koffie.

In de buurt

Benieuwd naar meer leuke uitjes in de Nederlandse provincie Flevoland? Luchtvaartmuseum Aviodrome is een wereld voor vliegtuigavontuur. Je adrenaline komt vrij in attractipark Walibi Holland. In Batavialand ontdek je alles over de Nederlandse samenwerking met de zee.

Campings in Flevoland

Kortom: in Flevoland is van alles te beleven, van de uitgestrekte natuurgebieden tot Walibi, Batavialand en Aviodrome. Reden genoeg om er samen met je kinderen een paar dagen naartoe te gaan. Of ben je nog op zoek naar een leuke plek voor een vakantie in eigen land? 
Bekijk hier de leukste campings in Flevoland.