Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Leeuwarden

In de Culturele Hoofdstad 2018 raak je niet snel uitgekeken: historische herenhuizen, sfeervolle grachten, honderden monumenten, boeiende musea en veel winkels en restaurants. Kortom: de ideale stad voor een dagje uit. De burgemeester noemde de Friese hoofdstad niet voor niks ‘Klein Amsterdam’.

Centrum

De Kleine Kerkstraat in het centrum is vanwege de diversiteit aan boetieks en Friese speciaalzaken meerdere keren uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’. De Nieuwestad is de bruisendste straat van allemaal. Het barst hier van de gezellige restaurants en cafés, waaronder rijksmonument De Waag. Daar is tegenwoordig het onder locals geliefde lunchcafé De Stadswaag gevestigd.

Vanaf het water is Leeuwarden een heel andere belevenis. Met een fluisterpraam vaar je geruisloos door de grachten en singels, langs bekende bezienswaardigheden en gezellige terrassen. De 39 meter hoge Oldehove is dé trots van Leeuwarden, ook al staat hij nog schever dan de Toren van Pisa. Een beklimming van 183 treden staat garant voor een vergezicht tot aan de Waddeneilanden.

Te doen

Vanaf het water is Leeuwarden een heel andere belevenis. Met een fluisterpraam vaar je geruisloos door de grachten en singels, langs bekende bezienswaardigheden en gezellige terrassen. De 39 meter hoge Oldehove is dé trots van Leeuwarden, ook al staat hij nog schever dan de Toren van Pisa. Een beklimming van 183 treden staat garant voor een vergezicht tot aan de Waddeneilanden.

Musea

Het moderne Fries Museum op het Wilhelminaplein verhaalt over de elf steden, het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water en de zoektocht naar de plek van Friesland in de wereld. Bij Natuurmuseum Fryslân aan de Schoenmakersperk is de natuur te zien, horen, ruiken en voelen. Boven en onder water, in de lucht en op het land.

Kinderen doe je haast geen groter plezier dan naar dierentuin AquaZoo Leeuwarden te gaan, zo’n 10 minuten rijden vanaf Leeuwarden, waar je allerlei exotische dieren zoals nijlkrokodillen, flamingo's en ijsberen kunt spotten.

Lekkernijen

Friesland barst van de lekkernijen, van Fryske dúmkes tot oranjekoek en Leeuwarder Oldehove drop. En laten we vooral het verslavend lekkere suikerbrood niet vergeten. Bij De Broadsje Bakker in de Kleine Kerkstraat schijn je de lekkerste van Leeuwarden te kunnen kopen.

Wandelen en fietsen

In en rondom Leeuwarden kun je volop wandelen en fietsen. We hebben dan ook verschillende leuke routes voor je uitgestippeld, langs plekken waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de 1,5 uur durende stadswandeling Klein, Fijn en Voornaam. Op de fiets, via de route Healanspaad, die in Opeinde begint, is nog veel meer van Friesland te zien.

Meerdaags bezoek

Leeuwarden dus. Met een overnachting of twee in bijvoorbeeld het unieke Post-Plaza maak je er een lang weekend van. Het hotel huist in het oude postkantoor in hartje centrum en is een perfecte uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

Praktisch

Vanaf het station is het 5 minuten lopen naar het centrum. Kom je met de auto, dan kun je deze gratis neerzetten bij P+R Kalverdijkje aan de oostkant van Leeuwarden en daar de bus pakken naar de binnenstad. In het centrum zelf zijn weinig mogelijkheden om onbeperkt op straat te parkeren. Hier kun je je auto kwijt in parkeergarage Zaailand. Met de ANWB Onderweg app heb je alles makkelijk bij de hand: van navigeren, tanken en laden tot parkeren.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.