Wat te doen in Leeuwarden

In Leeuwarden raak je niet snel uitgekeken: historische herenhuizen, sfeervolle grachten, honderden monumenten, boeiende musea en veel winkels en restaurants. Niet voor niets wordt Leeuwarden Klein Amsterdam genoemd. Het is dan ook de ideale stad voor een dagje uit, met meer dan genoeg leuke dingen om te doen.

Centrum

Winkelfanaten kunnen hun hart ophalen in de Kleine Kerkstraat, die al meerdere keren is uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’. En terecht, want je vindt hier allerlei boetiekjes en Friese speciaalzaken. De Nieuwestad is de meest bruisende straat van allemaal en barst van de gezellige restaurants en cafés. Ook rijksmonument De Waag zie je hier, waarin tegenwoordig het geliefde lunchcafé De Stadswaag zit. Vanaf het water beleef je Leeuwarden weer heel anders. Met een fluisterpraam vaar je geruisloos door de grachten en singels, langs bekende bezienswaardigheden, verborgen parels en gezellige terrasjes. Zin in iets actiefs? Beklim dan de 39 meter hoge Oldehove. Dé trots van Leeuwarden, ook al staat hij nog schever dan de Toren van Pisa. Na 183 treden heb je een geweldig uitzicht tot aan de Waddeneilanden.

Musea

In het moderne Fries Museum op het Wilhelminaplein kom je alles te weten over de elf steden, het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water en de zoektocht naar de plek van Friesland in de wereld. Bij Natuurmuseum Fryslân aan de Schoenmakersperk zie, hoor, ruik én voel je de natuur. Boven en onder water, in de lucht en op het land. Ben je met kinderen op stap? Dan doe je hen geen groter plezier dan naar AquaZoo Friesland te gaan, zo’n 10 minuten rijden vanaf Leeuwarden. Voor 18+’ers is het Beerenburger Museum in de Bagijnestraat ook een bezoekje waard. Je krijgt hier een interactieve geschiedenisles, ziet hoe de traditionele kruidenbitter wordt gemaakt en na de rondleiding volgt een proeverij. Proost!

Lekkernijen

Friesland barst van de lekkernijen. Van Fryske Dúmkes tot Oranjekoek en Leeuwarder Oldehove drop. En laten we vooral het verslavend lekkere suikerbrood niet vergeten. Bij De Broadsje Bakker in de Kleine Kerkstraat schijn je de lekkerste van Leeuwarden te kunnen kopen.

Wandelen en fietsen

In en rondom Leeuwarden kun je volop wandelen en fietsen. We hebben dan ook verschillende leuke routes voor je uitgestippeld, langs plekken waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de 1,5 uur durende stadswandeling Klein, Fijn en Voornaam. Wil je meer van Friesland zien? Pak dan de fiets en kies de route Healanspaad, die start in Opeinde.

Meerdaags bezoek

Er valt dus genoeg te beleven in en rondom Leeuwarden. Een aanrader dus om er een nachtje (of twee) aan vast te plakken, bijvoorbeeld bij Post-Plaza. Een uniek hotel in hartje centrum, gevestigd in het oude Postkantoor. Als lid van ANWB kun je hier met aantrekkelijke extra’s logeren.

Praktisch

Vanaf het station loop je in vijf minuten naar het centrum. Kom je met de auto, dan kun je deze gratis neerzetten bij P+R Kalverdijkje (oostkant van Leeuwarden) en daar de bus pakken naar de binnenstad. Wanneer je liever direct naar het centrum rijdt, dan kun je bijvoorbeeld je auto kwijt in parkeergarage Zaailand. Er zijn hier namelijk weinig mogelijkheden om je auto onbeperkt op straat te parkeren.

Misschien vind je dit ook interessant:

9 verassende steden vlak over de grens

Speciaal voor jou geselecteerd