Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel verbruikt een waterkoker?

Je zou ze zo onder de energieslurpers scharen: waterkokers. Inderdaad, een waterkoker verbruikt aardig wat stroom, maar meestal wel efficiënt. Kook je water in een fluitketel of steelpannetje, dan is dat zeker niet per definitie voordeliger. Lees hier wat waterkokers gemiddeld aan stroom verbruiken.

Jammer, een Europees energielabel voor waterkokers is er (nog) niet. Dat maakt vergelijken van verschillende types iets lastiger. Waterkokers hebben wattages die variëren van 500 naar 3.000 watt. Het vermogen van waterkokers voor een huishouden is gemiddeld zo rond de 2.000 watt. 

Waterkoker: bereken verbruik 

Een liter water op kooktemperatuur krijgen, duurt zo’n 3 minuten. Het verbruik bereken je in kilowattuur, kWh. Dat doe je door het vermogen te vermenigvuldigen met de tijd, de hoeveelheid uren dus: watt x tijd = kWh. In het geval van een waterkoker van 2.000 watt is dat: 2.000 x 0,05 uur (3 minuten) = 100 watt. Dat is 100 : 1.000 (1 kWh) = 0,1 kWh per keer.

Zou je de volle waterkoker ’s ochtends en ’s middags voor een kan thee aanzetten en ’s avonds water koken voor de maaltijd, dan gebruik je dagelijks dus 0,3 kWh. Zou je dat naar een jaar vertalen, dan is dat 0,3 kWh x 365 dagen = 109,5 kWh. Houd je een plafondprijs van € 0,40 per kWh aan, dan is dat per jaar € 43,80. 

Simpele tips om stroom te besparen

Dat is veel minder dan een ander populair middel om water te verwarmen: de Quooker. Lees hier wat een Quooker aan stroom verbruikt. Eigenlijk is een bespaartip om éérst elektrisch water te koken en dat in een pan te doen, in plaats van het water in de pan tot kooktemperatuur te verhitten. Een waterkoker is efficiënter, sneller en dus voordeliger.

Andere bespaartips met waterkokers hangen niet zo af van het verbruik, maar vooral van het soort waterkoker. De simpelste waterkoker is vaak de zuinigste. Schermpjes met instelmogelijkheden en verlichting kosten stroom. Een dubbelwandige waterkoker is beter geïsoleerd. Dat scheelt kooktijd, houdt het water langer warm én j­­­­­e brandt je handen niet aan de buitenzijde.

Geen stroomslurper 

Sommige modellen hebben wel een temperatuursregeling. Dat scheelt als het water wel warm moet zijn, maar niet hoeft te koken. Of een snelkookstand, voor als je weinig kokend water nodig hebt. Wat je zelf kan doen om de waterkoker geen stroomslurper te maken, is niet te veel water koken als je maar een beetje nodig hebt.

Op tijd ontkalken van een waterkoker kan ook stroomverbruik besparen. Want een verwarmingselement vol met kalk heeft meer tijd (en dus energie) nodig om goed warm te worden. Periodiek de waterkoker ontkalken met ontkalkingsmiddel zorgt dus ook dat je bespaart op je stroomverbruik! Bij sommige waterkokers komt het verwarmingselement niet in aanraking met water, dan gaat deze tip dus niet op. 

ANWB Energie

Wil je profijt hebben van een dynamisch energiecontract met je waterkoker? Dan kan je je voornemen om thee te drinken als het waait. Of koken als de zon schijnt. Maar dat is misschien wat omslachtig.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!