Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruikt een terrasverwarmer?

Een absolute kanshebber voor de stroomslurper-award. De terrasverwarmer, een elektrische variant van de coronahond. Een manier om de pandemie te doorstaan, lekker buiten zitten met bezoek. Zodat er toch nog verjaardagen gevierd werden. Terrasverwarmers blijken blijvertjes, maar hoe gulzig zijn die?

Welke terrasverwarmers zijn er?

Elektrische terrasverwarmers zijn er voor aan de wand, hangend en op een standaard. Er zijn normale elektrische verwarmers en infrarood verwarmers.

De normale terrasverwarmers werken met een verwarmingselement dat opwarmt en de warmte weer afgeeft aan de omgeving. Daarbij kan veel warmte verloren gaan, bijvoorbeeld door wind. Al zijn er veel verschillen tussen de verwarmingselementen.

Infrarood terrasverwarmers zijn efficiënter en daardoor zuiniger. De stralen van infrarood verwarmen alleen oppervlakken die ze raken, net als infrarood verwarming binnen. Er zijn verschillende soorten infraroodverwarmers met korte, middellange en langere golflengten. Een verwarmer met middellange en lange golf-straling verwarmt een deel van de lucht. Bij infraroodstraling met korte golf is dat niet zo en gaat er minder warmte verloren.

Terrasverwarmers op gas zijn er ook in verschillende varianten. Ze werken op butaan, propaan en aardgas. Mocht je in de vrieskou buiten een beker warme chocolademelk willen drinken met verwarming, dan is propaan de juiste keuze. Butaan is te gebruiken tot 0 graden Celsius.

Gasverwarmers zijn er als zogenaamde loungeheaters, een staand model op een voet. En allerlei soorten flameheaters of terrashaarden. Daarbij is niet alleen warmte de opbrengst, maar ook romantisch flakkerende vlammen in soorten en maten. 

Wat verbruikt een elektrische terrasverwarmer?

Het verbruik van een verwarmer hangt natuurlijk enorm af van de omstandigheden. Hoe groot is de oppervlakte, is die beschut en overdekt? Welk soort verwarmer is er: hoe groot is het vermogen en (dus) het bereik van de terrasverwarmer? En wat is het koukleum-gehalte?

Laten we als voorbeeld een redelijk beschut terras gebruiken van ongeveer 3,5 bij 4 meter, dus 14 m

  • Het bereik van een normale infrarood terrasverwarmer met een vermogen van 1.400 watt is ongeveer 6 m2.
  • Met een tactische plaatsing heb je aan twee terrasverwarmers dus voldoende om het behaaglijk te houden.
  • Het verbruik per uur is 1,4 kWh per verwarmer. Dus 1,4 kWh x 2 = 2,8 kWh per uur

Zou je om 20.00 uur je terras op gaan en het om middernacht voor gezien houden, dan kost dat 4 uur x 2,8 kWh = 11,2 kWh. De prijs voor zo'n verwarmd avondje hangt af van wat 1 kWh kost bij jouw energieleverancier. Stel dat je een dynamisch energiecontract hebt en (zoals in 2023) gemiddeld €0,29 betaalt per kWh, dan is dat € 3,25 per avond. Terrasverwarmers worden beschouwd als stroomslurpers met een geschat jaarverbruik van 270 kWh. In dit voorbeeld zijn dat 24 verwarmde avondjes op het terras.

Wat verbruikt een terrasverwarmer op gas?

De capaciteit van een terrasverwarmer op gas wordt bij de specificaties ook in watt uitgedrukt. Dat maakt vergelijken makkelijk. Ook bij dit voorbeeld gelden natuurlijk alle mitsen en maren.

Laten we als voorbeeld weer een redelijk beschut terras nemen van ongeveer 3,5 bij 4 meter, dus 14 m2:

  • Het bereik van een normale gas-terrasverwarmer met een vermogen van 7.600 watt is ongeveer 13,5 m2.
  • Je hebt maar één terrasverwarmer nodig.
  • Het verbruik is 0,89 m3 per uur. 

Zit je 4 uur op je terras, dan kost dat 4 x 0,89 m3 = 3,56 m3 per avond. De prijzen van gas (ook butaan en propaan) schommelen. Uitgaand van wat een kuub aardgas kost in 2023 (landelijk gemiddelde van €1,65) ben je met € 5,87 duurder uit dan met een elektrische terrasverwarmer. Ter indicatie, want terrasverwarmers op gas sluit je niet aan op de huisaansluiting voor gas. Die werken veelal op gasflessen, zoals op de camping.

 

 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!