Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 dingen die je wil weten over Infraroodverwarming

Alles over infraroodverwarming!

Infraroodpanelen, infraroodverwarming, terrasverwarming met infrarood. Maar hoe werkt dat eigenlijk en is het zuinig of niet? We zetten 10 zaken voor je op een rijtje die meer licht laten schijnen op infraroodverwarming.

1. Wat is infrarood precies?

Simpel gezegd, heeft elke kleur licht z’n eigen golflengte. Bij geluid bepaalt de golflengte de toon, hoe sneller de golfjes, hoe hoger de toon. Totdat de golflengte zo hoog is, dat mensen het geluid niet meer kunnen horen.

Dat is bij licht ook zo: blauw licht heeft een hoge frequentie (dus snelle golfjes), rood licht juist een lage frequentie. Infrarood is elektromagnetische straling die mensen niet meer kunnen zien door de lage golflengte. Het is er wel, maar je ziet het niet. Infrarood betekent letterlijk ‘onder het rood’.

2. Waardoor verwarmt infraroodstraling?

Bij infraroodverwarming wordt elektriciteit omgezet naar stralingswarmte. Daarbij zorgen infraroodstralen voor verwarming. Het verschil met andere vormen van (elektrische) verwarming is dat niet de lucht wordt opgewarmd, maar dat de straling objecten verwarmt. Dat wat de stralen raken, wordt warm. Op die manier wordt een vertrek opgewarmd.

3. Is infraroodverwarming schadelijk voor mensen?

Infraroodverwarming is niet schadelijk voor de gezondheid. Het soort straling is anders dan bijvoorbeeld UV- of Röntgenstraling. Infraroodstraling dringt niet diep in de huid door en heeft dus ook geen nadelige gevolgen.

4. Welke soorten infraroodstraling zijn er?

Je kan de soorten infraroodstraling in drieën verdelen: nabij-infrarood, middel-infrarood en ver-infrarood. Dat hangt af van de stralingsfrequentie, zeg maar de snelheid van de lichtgolven.

5. Is infrarood geschikt als verwarming voor mijn huis?

Of infrarood de voornaamste bron van verwarming kan zijn, verschilt per huis. Het hangt van de grootte en isolatie van de ruimte af wat je precies nodig hebt.

Infraroodverwarming is er ook in paneelvorm. De panelen hangen dan aan de muur óf het plafond. Belangrijk bij de plaatsing van infraroodpanelen is dat de stralen ‘ruim baan’ krijgen. Net als zonnestralen verwarmen ze het oppervlak dat ze raken. Het is niet voor elk vertrek de allerbeste oplossing.

6. Werkt infrarood buiten ook als verwarming?

Ja, infrarood terrasverwarmers zijn efficiënter en kunnen daardoor zuiniger zijn dan verwarmen met gas. De stralen van infrarood verwarmen alleen oppervlakken die ze raken, net als infraroodverwarming binnen.

Er zijn verschillende soorten infraroodverwarmers met korte, middellange en langere golflengten. Een verwarmer met middellange en lange golf-straling verwarmt een deel van de lucht Bij infraroodstraling met korte golf is dat niet zo en gaat minder warmte verloren.

7. Wat kost infraroodverwarming?

Wat infraroodverwarming kost, hangt af van de soort verwarming die je kiest. Een infraroodpaneel voor aan de muur of het plafond, kost zonder montage en btw ongeveer € 400 à € 500. Daarbij is 1.000 watt goed voor een oppervlakte van zo’n 25 tot 30 m2. Wil je een hipper design-paneel, reken dan op het dubbele aantal euro’s. Een richtprijs voor infraroodvloerverwarming is ruwweg zo’n € 60 per m2. Dat is zonder aanleg en btw.

8. Wat verbruikt infraroodverwarming?

Vaak wordt infraroodverwarming niet als hoofdverwarming aangeraden, al hangt het daarbij ook van de woning af of die geschikt is. De vorm, grootte en isolatie van het vertrek bepalen vooral hoe kwistig de infraroodverwarming in verbruik is.

Als schatting kan je uitgaan van een gemiddeld huis, zoals een tussenwoning. Een woonkamer van zo’n 40 m2 verwarm je bijvoorbeeld met zo’n 800 tot 1.000 watt.

Rekening houdend met seizoensinvloeden (geen gebruik in de zomer, wat meer in de herfst en veel in de winter) kan je uitgaan van een verbruik van zo’n 1.200 kWh per jaar. Dus met een prijsplafond van € 0,40 per kWh, is dat ongeveer € 480 per jaar.

9. Is verwarmen met infrarood zuiniger?

Het ligt aan de ruimte hoeveel capaciteit in watt je nodig hebt. Bij goed geïsoleerde huizen wordt als stroomverbruik ongeveer 3.600 kWh geschat met infraroodverwarming als hoofdverwarming. Dezelfde woning zou een warmtepomp met 3.200 kWh verwarmen.

10. Hoelang gaat infraroodverwarming mee?

Dat ligt uiteraard ook aan de mate van verbruik en de kwaliteit van de aangeschafte infraroodverwarming. De meeste verkopers van infraroodpanelen geven aan dat de verwarming eigenlijk weinig tot geen onderhoud nodig heeft.

Als leeftijd en garantie op de infraroodverwarming wordt door veel verkopers 15 tot 20 jaar genoemd. Dat is langer dan de meeste verwarmingsketels.

Als je zoekt naar alternatieven voor gas

 Als je van het gas af is infraroodverwarming één van de alternatieven. Je kan met of zonder verbouwing andere manieren van verwarmen overwegen.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!