Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruikt een strijkijzer?

Stroomslurper of niet? Strijkijzers lusten wel wat kWh’s, maar erg lang is de gemiddelde strijker niet bezig. We bekijken het gemiddelde stoomstrijkijzer en droogstrijkers. Daarna kijken we kort naar allerhande stoomgeneratoren en kledingstomers. Een stroomstrijkijzer heeft gemiddeld een capaciteit van zo’n 2.500 watt. Daar zitten uitschieters naar onder en boven bij. Wat bij stoomstrijkijzers belangrijk is, is de stoomhoeveelheid. Die wordt uitgedrukt in gram per minuut, zoals een constante stoomcapaciteit van 50 gram per minuut. Daarnaast kun je hardnekkige kreukels ook te lijf gaan met een korte stoomstoot, bijvoorbeeld van 220 gram per minuut.

Dit gebruikt een stoomstrijkijzer

Gebruik je het stoomstrijkijzer een uur, dan gebruik je bij een capaciteit van 2.500 watt dus 2,5 kWh. Zet je jezelf wekelijks aan tot één uur strijkwerk, dan is dat voor een heel jaar 2,5 kWh x € 0,36 / kWh x 52 weken = € 46,80. Als je dat vergelijkt met andere gulzige stroomverbruikers, lijkt dat nog wel mee te vallen. Toch is een strijkijzer best een stroomslurper, gelukkig is strijken doorgaans minder populair dan televisiekijken of gamen.

De eenvoudiger variant van een stoomstrijkijzer is het droogstrijkijzer. Zo’n strijkijzer geeft geen stoom af en heeft dus ook geen waterreservoir. Ze zijn daardoor meestal compacter, lichter en goedkoper. Een droogstrijkijzer is minder geschikt om sterk kreukelende stof aan te pakken, maar vooral goed voor het ‘lichtere strijkwerk’.

Dit gebruikt een droogstrijkijzer

Bijvoorbeeld een bescheiden droogstrijkijzer met een capaciteit van 1.200 watt. Hetzelfde sommetje als bij een stoomstrijkijzer levert dit op: 1,2 kWh (dus voor één uur strijkwerk). Voor een jaar: 1,2 kWh x € 0,36 / kWh x 52 weken = € 22,46. Dat scheelt weer in vergelijking met een stoomstrijkijzer.

De grote broer of zus van het droogstrijkijzer is de stoomgenerator. Eigenlijk kun je die beschouwen als een Strijkijzer 2.0, geschikt voor intensief en frequent gebruik. Geschikt voor grotere hoeveelheden koppig textiel. Misschien zelfs wel voor professioneel gebruik, om bijvoorbeeld beddengoed te strijken.

Geen stroomslurper 

Sommige modellen hebben wel een temperatuursregeling. Dat scheelt als het water wel warm moet zijn, maar niet hoeft te koken. Of een snelkookstand, voor als je weinig kokend water nodig hebt. Wat je zelf kan doen om de waterkoker geen stroomslurper te maken, is niet te veel water koken als je maar een beetje nodig hebt.

Op tijd ontkalken van een waterkoker kan ook stroomverbruik besparen. Want een verwarmingselement vol met kalk heeft meer tijd (en dus energie) nodig om goed warm te worden. Periodiek de waterkoker ontkalken met ontkalkingsmiddel zorgt dus ook dat je bespaart op je stroomverbruik! Bij sommige waterkokers komt het verwarmingselement niet in aanraking met water, dan gaat deze tip dus niet op. 

Dit gebruikt een stoomgenerator

Een potige stoomgenerator met een vermogen van 2.700 watt vraagt per uur 2,7 kWh. Uitgaand van een verbruik van 3 uur strijkwerk per week, is dat 2,7 kWh x € 0,36 x 3 uur x 52 weken =  € 151,63. Dat is nog een zuinige inschatting. Een stoomgenerator levert naast een constante stoomhoeveelheid van zo’n 100 tot 150 gram per minuut ook een sterke stoomstoot van bijvoorbeeld wel 400 tot 500 gram per minuut. Dat vraagt weer extra elektriciteit.

Dit gebruikt een kledingstomer

Ook kledingstomers zijn er in soorten en maten. Van een lichte reisvariant voor in de bagage tot op een voet met een kledingstandaard. Een kledingstomer is meestal niet geschikt voor hetzelfde werk als een stoomstrijkijzer of droogstrijkijzer, maar kan minder hardnekkige kreukels verwijderen. De stoomcapaciteit is doorgaans lager, bijvoorbeeld een constante stoomcapaciteit van zo’n 40 gram per minuut. Meestal is er geen mogelijkheid voor een stoomstoot. Een gemiddelde capaciteit van een kledingstomer is 2.000 watt.  

ANWB Energie

Besparen op je strijkwerk kan met een dynamisch contract als je rekening houdt met het tijdstip waarop je strijkt. Als de stroomprijs laag is, is dat een mooi moment voor het strijkwerk.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!