Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi?

Toegegeven, je vindt niet in elke achtertuin een jacuzzi. Maar toch duiken we in het stroomverbruik van dit bellenbad. Een stroomslurper of valt dat wel mee? En wat is het verschil eigenlijk tussen een jacuzzi, hottub, whirlpool en een spa? Het één heeft een waterpomp voor massagestralen, de ander juist weer niet. Soms is de energiebron van een bubbelbad een houtkachel, maar andere jacuzzi's meestal elektrisch worden verwarmd. De uitstraling van een jacuzzi kan modern zijn, die van een hottub soms juist nostalgisch

Wat kost een jacuzzi maandelijks aan stroom? Het hangt ervan af wat voor soort het is, hoe die wordt gebruikt én welk seizoen het is. Het meeste stroomverbruik komt door het verwarmen en op temperatuur houden van het water.

Stroomverbruik jacuzzi

Een jacuzzi met een vrij standaard inhoud van 1.200 liter vraagt om op temperatuur te blijven, dagelijks ongeveer 6 kWh. Ga je uit van het gemiddelde uurtarief van een dynamisch stroomcontract, dan is dat dus 6 kWh x €0,29 = €1,74 per dag. Voor een heel jaar is dat dus 365 x €1,74 = €635. Om even te vergelijken: een gemiddeld huishouden van 4 personen, in een tussenwoning gebruikt per jaar ongeveer 2.500 kWh. Zou je een gemiddelde jacuzzi het hele jaar op temperatuur houden, dan komt dat op 365 x 6 kWh = 2.190 kWh per jaar. Dat komt dus aardige in de buurt van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin. Een iets voordeliger variant is de opblaasbare jacuzzi. Een fabrikant schat het dagverbruik daarvan op zo’n 5 kWh. Dat scheelt dus een beetje stroomkosten. Daarnaast zal een opblaas-jacuzzi in de koudere seizoenen vast leeggelopen uitblazen in de schuur of garage.

Kosten voor water komen er natuurlijk ook nog bij. Een schatting is dat water ongeveer 3 tot 4 maanden meegaat. Dus meerdere malen per jaar verschoond moet worden. In 2024 kost 1 m3 water €1,77. Verschoon je elk kwartaal het water, dan is dat nog geen €9 per jaar.

Uitvinder Jacuzzi

Wat is het verschil tussen baden met die verschillende namen? Ze lijken erg op elkaar. De naam ‘Jacuzzi’ komt van de Amerikaans-Italiaanse uitvinder van het bubbelende bad. Dat merk bestaat nog steeds, de merknaam wordt dus als soortnaam gebruikt. Hottubs komen oorspronkelijk uit Scandinavië en zijn er in soorten en maten, met een houtvuur als warmtebron óf ‘gewoon’ op elektriciteit.

Een spa heeft meer de klank als parapluterm, die verwijst naar een soort kuuroord. Met meerdere type baden, sauna én misschien wel een jacuzzi.

Wil je voordeel hebben van een dynamisch stroomcontract met een jacuzzi, dan plons je alleen rond als de zon schijnt. Maar wellicht verdient de gemiddelde jacuzzi-bezitter al geld als water.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!