Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Subsidiepot 2023 vanaf 10 januari open!

ANWB: stel subsidiebudget van komende jaren nu al ter beschikking

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto (SEPP) is vanaf 10 januari 2023 weer beschikbaar. Om kopers in 2022 toch nog subsidie te geven en om te voorkomen dat de verkoop van nieuwe elektrische auto’s stagneert, pleit ANWB er voor om de gereserveerde budgetten voor volgende jaren nu al beschikbaar te stellen.

Hard nodig

De ANWB is blij dat zoveel Nederlanders de afgelopen maanden de overstap naar een elektrische auto hebben gemaakt. Maar tegelijkertijd overheerst de teleurstelling dat de subsidiepot alweer binnen een half jaar leeg is. De aanschafsubsidie is namelijk hard nodig om mensen (financieel) de mogelijkheid te geven over te stappen op een elektrische auto.

Betaalbaar tweedehands

De ANWB wil dat het kabinet de gereserveerde budgetten voor 2023 en 2024 nu al beschikbaar stelt. Ook omdat dan de verkoop van elektrische auto’s niet stagneert. Dit kost de overheid geen extra geld: de budgetten voor 2023 en 2024 zijn immers al gereserveerd.

Zonder subsidie zullen potentiële kopers de aanschaf van een elektrische auto uitstellen tot 1 januari 2023. Mogelijk zien ze er zelfs helemaal van af en kiezen ze opnieuw voor een benzineauto. Dit is onwenselijk en zal resulteren in een tekort aan kwalitatief goede, betaalbare tweedehands elektrische auto’s vanaf 2025. De instroom van nieuwe elektrische auto’s in deze jaren bepaalt het aanbod en de betaalbaarheid van tweedehands elektrische auto’s op de lange termijn.

Wat moet er concreet gebeuren volgens de ANWB?

  1. Subsidiebudgetten voor 2023 en 2024 moeten naar voren worden gehaald waardoor autokopers niet tot volgend jaar hoeven te wachten met het aanschaffen van een elektrische auto.
  2. Er moet extra geld in de subsidiepot komen, waardoor meer mensen er gebruik van kunnen maken en we sneller een geschikt tweedehandsaanbod kunnen realiseren. 

Zie ook