Subsidie op elektrische auto’s: alle voorwaarden op een rij

Wanneer je een volledig elektrische auto nieuw of tweedehands koopt kun je aanspraak maken op subsidie. Ook het private leasen van een elektrische auto valt onder de subsidieregeling. Er zitten wel wat voorwaarden aan de regeling. 

Kia Niro EV

Om het gebruik van elektrische auto's onder particulieren te stimuleren, is er een subsidieregeling ontworpen om de aanschaf of lease van een nieuwe of tweedehands elektrische auto interessanter te maken. Sinds 10 januari 2023 is inschrijven weer mogelijk voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's waarvan de koopovereenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2023.

Op de website van de overheid lees je meer over de subsidie. Ook kun je de subsidie via deze pagina aanvragen. Let wel op: de subsidiepot raakt vrij snel leeg. Op de overheidspagina kun je zien hoeveel geld er nog voor de subsidie van een nieuwe elektrische auto of een elektrische occasion beschikbaar is.

Voorwaarden voor subsidie op een elektrische auto:

  • De auto is volledig elektrisch (dus geen plug-in hybride)
  • De auto is aangeschaft door een particulier.
  • De auto is aangeschaft in het jaar waarin subsidie wordt aangevraagd. Ook moet er nog subsidiebudget beschikbaar zijn, want op = op.
  • De auto staat minimaal 3 jaar onafgebroken op naam van de aanvrager. Voor private lease is dit 4 jaar.
  • De catalogusprijs van de elektrische auto is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000. Ook is de actieradius minimaal 120 kilometer.
  • Een gebruikte elektrische auto is gekocht bij een autobedrijf.

Subsidiebedragen

Omdat elektrische auto's naar verwachting steeds betaalbaarder worden, neemt het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto's jaarlijks wat af tot € 2550 in 2024. Daarna is er (vooralsnog) geen subsidie meer mogelijk. De aanschafsubsidie voor gebruikte elektrische auto's geldt ook tot 2024, maar blijft hetzelfde.

Bedragen aanschafsubsidie nieuwe en tweedehands elektrische auto's
Jaar Nieuwe auto Tweedehands auto
2023 € 2.950 € 2.000
2024 € 2.550 € 2.000
2025 - -

 

Alleen voor particuliere autokoper én private lease

Deze subsidieregeling is alleen bedoeld voor particuliere autokopers. De nieuwe of tweedehands elektrische auto moet dus op naam van een natuurlijk persoon geregistreerd staan en mag alleen worden ingebracht als privévermogen. Simpel gezegd, ondernemers kunnen geen gebruik maken van deze subsidieregeling én tegelijkertijd ook zakelijk aanspraak maken op financiële voordelen. Ook werknemers die via hun werkgever een elektrische auto leasen en daarvoor minder bijtelling betalen komen niet in aanmerking voor deze aanschafsubsidie.

Particulieren die via een private leaseconstructie elektrisch gaan rijden kunnen daarentegen wel subsidie ontvangen. Zij krijgen het bedrag gedurende vier jaar in gelijke maandelijkse delen uitbetaald.

Subsidievoorwaarden

De koop- of lease-overeenkomst moet gesloten zijn in het jaar waarin subsidie wordt aangevraagd en kan vanzelsprekend alleen zolang er subsidiebudget beschikbaar is.

Bij aanschaf van een nieuwe of gebruikte EV moet de auto ten minste 3 jaar onafgebroken op naam van de aanvrager geregistreerd staan, bij lease minimaal 4 jaar. Wordt de auto eerder verkocht of het leasecontract eerder beëindigd? Dan moet de subsidie naar rato worden terugbetaald. Koop of lease je binnen deze termijn een andere elektrische auto die in aanmerking zou komen voor aanschafsubsidie en blijft deze de rest van de periode in bezit, dan geldt een uitzondering.

Subsidie nieuwe elektrische auto’s

Om in aanmerking te komen voor de subsidie op een nieuwe EV moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de volledig elektrische auto een actieradius van minimaal 120 kilometer hebben. Ook moet de catalogusprijs minimaal € 12.000 bedragen, maar mag deze ook niet hoger zijn dan € 45.000. Een auto met een catalogusprijs van € 47.000 euro, waarop je bij aanschaf een korting hebt gekregen van € 3.000 komt dus niet in aanmerking voor subsidie.

De catalogusprijs is de officiële nieuwprijs van een auto inclusief btw, bpm en door de fabrikant of importeur aangebrachte opties en accessoires. Op de overheidswebsite over de subsidieregeling staat een lijst met auto's die mogelijk in aanmerking komen voor subsidie.

Verschil consumentenprijs en catalogusprijs

Let op: Voor een aantal modellen elektrische auto's is de catalogusprijs ('fiscale waarde') onder de subsidiegrens van € 45.000 maar ligt de 'consumentenprijs' (aanschafprijs) net boven die grens. Die auto's komen dus wel in aanmerking voor de aanschafsubsidie. Hieronder linken we naar een overzicht met elektrische auto's tot € 50.000. Kijk voor de modellen in het schemergebied tussen € 45.000 en € 50.000 goed naar catalogusprijs ('fiscale waarde') van het model en de specifieke uitvoering om te zien of je in aanmerking komt voor de aanschafsubsidie.

Welke elektrische auto's zijn er tot € 50.000?

Subsidie tweedehands elektrische auto's

Voor een tweedehands elektrische auto gelden dezelfde voorwaarden als een nieuwe: minimaal 120 kilometer actieradius en de catalogusprijs mag niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000 zijn. Hierbij wordt uitgegaan van de catalogusprijs op de datum van eerste toelating. De catalogusprijs van een occasion kun je opzoeken via het kentekenregister van de RDW. Je vindt deze gegevens onder het kopje 'fiscaal'.

Daarnaast is voor het aanvragen van de subsidie een koopovereenkomst nodig die is gesloten met een autobedrijf. Elektrische occasions die van een particuliere verkoper gekocht zijn, vallen daarmee buiten de boot.

Andere bijtellingsregels

Ook de bijtellingsregels voor volledig elektrische auto’s worden versoberd. De percentages blijven zoals eerder vastgesteld, maar het maximale bedrag waarover die lage bijtelling geldt wordt verlaagd. Daarmee wil de overheid het zakelijk rijden van betaalbare elektrische auto’s stimuleren, die vervolgens tweedehands beschikbaar komen voor particulieren.

Subsidie elektrische auto aanvragen

Aanvragen van de subsidie kan via DigiD op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dit zijn de andere fiscale voordelen voor elektrisch rijden