Aanbieden van je auto en de verkoopprijs bepalen

Hoeveel kun je vragen?

Voordat je een auto gaat verkopen, is het belangrijk om te bepalen hoe je auto aanbiedt zodat hij opvalt tussen alle andere advertenties. En je moet wel weten hoeveel de auto ongeveer waard is. En hoeveel je er dus voor kunt vragen.

Zo levert hij meer op

Met een paar simpele handelingen kun je de waarde van je auto optimaliseren als je hem te koop aanbiedt. Het kan je in opbrengst honderden euro’s opleveren als je onze tips toepast.
Bekijk onze tips

Het aanbieden van je auto

Op de verschillende verkoopsites staan tienduizenden auto’s te koop. Om met je auto op te vallen in deze lange lijst van advertenties, zijn er wel enkele trucs die je kunt toepassen:

  • Vermeld altijd merk, type, bouwjaar, aantal kilometers, type motor (brandstof en inhoud) en apk-keuring.
  • Noem de bijzonderheden: zit er een goede radio in of zijn winterbanden voorhanden? Is het een speciale uitvoering of heeft de auto mooie velgen?
  • Wees eerlijk over de minpunten van de auto: een roestplek of losse bekleding. Niet alleen word je gezien als betrouwbaar, je bent als verkoper verplicht om bestaande gebreken te melden.
  • Plaats zo veel mogelijk foto’s van de auto, ook van het interieur en onder de motorkap. Op deze manier krijgt de aspirant-koper een idee van de staat van de auto.
  • Noem de vraagprijs en houd er rekening mee dat de uiteindelijke verkoopprijs waarschijnlijk lager zal liggen.

Bepalen van de verkoopprijs

Om je auto te verkopen wil je uiteraard weten wat hij waard is. Hoe bepaal je de verkoopprijs?

ANWB Koerslijst

Voor het bepalen van de dagwaarde kun je de ANWB Koerslijst raadplegen. Deze lijst geeft richtlijnen voor de waarde van gebruikte auto’s bij zowel inruil als bij verkoop aan particulieren en handelaren. ANWB heeft deze lijst in samenwerking met BOVAG opgesteld: raadpleeg de ANWB Autokoerslijst

De koerslijst houdt rekening met merk, type, bouwjaar/-maand, kilometerstand en motorisatie. De waarde is echter ook afhankelijk van de algehele staat, de staat van onderhoud en accessoires. Daarom geeft de Koerslijst prijsrichtlijnen.

Bekijk vergelijkbaar aanbod

Door het bestaande aanbod van auto’s op internet te vergelijken met je eigen auto kun je de waarde nog beter bepalen.

Behalve het merk en het type zijn vooral het bouwjaar, het aantal gereden kilometers en het type motor (brandstof en inhoud) van belang. Vervolgens kijk je of er bijzonderheden worden genoemd, bijvoorbeeld over de staat van de auto of eventuele accessoires. Houd er wel rekening mee dat de vraagprijs doorgaans hoger is dan de uiteindelijke verkoopprijs.