Je auto verkopen: hoe bepaal je de waarde?

Snel verkopen voor een scherpe prijs of het onderste uit de kan?

Afscheid nemen van je oude auto is vaak lastig. Is het niet om de mooie herinneringen, dan wel vanwege alles wat er bij de verkoop komt kijken. Misschien wel het lastigste: wat is de verkoopwaarde van mijn auto? Met een paar handige tips én de ANWB Koerslijst helpen we je op weg.

Auto verkopen? Waarde bepalen

Je auto verkopen begint met de waarde bepalen. Wie ooit een auto heeft ingeruild, kent vast het begrip 'koerslijst' wel. Na een kort inspectierondje om je oude auto verdwijnt de autoverkoper in zijn kantoortje om met behulp van 'de koerslijst' tot een bod te komen. Dit soort koerslijsten bestaan nog steeds, maar zijn zeker niet voorbehouden aan autoverkopers. De online ANWB Koerslijst kun je gebruiken om gratis een indicatie van de waarde van je auto te krijgen.

Hoeveel is mijn auto nog waard? ANWB Koerslijst

De ANWB Koerslijst geeft richtprijzen voor de aankoop- en verkoopwaarde van een gebruikte auto. Richtprijzen zijn gemiddelde prijzen (inclusief BTW en BPM), uitgaande van een auto in goede conditie en in goede staat van onderhoud. De Koerslijst wordt gemaakt door ANWB experts die de markt nauwgezet volgen. Feedback op de prijsbepaling krijgen ze van een expertcommissie met deskundigen uit de markt die dagelijks met de aan- en verkoop van gebruikte auto’s bezig zijn. Dit gaat om een diverse groep met merkdealers, BOVAG autobedrijven, grotere en kleinere handelaren, inkooporganisaties, leasemaatschappijen en veilinghuizen. 

De Koerslijst houdt rekening met merk, type, motorisering, bouwjaar, kilometerstand, uitvoering en aanwezige accessoires. Er zijn marktgegevens voor handen van personenauto’s tot maximaal 18 jaar oud. Van auto's met grijs kenteken of auto’s ouder dan 18 jaar hebben we geen marktgegevens.
Je kunt de koerslijst overigens niet alleen gebruiken om de waarde van jouw oude auto op te zoeken. Je kunt ook controleren of de vraagprijs van jouw mogelijke nieuwe auto marktconform is. Op deze manier weet je snel wat de verkoopwaarde van je auto is. 

Raadpleeg de ANWB Autokoerslijst

Bekijk vergelijkbaar aanbod voor goede verkoopwaarde auto

Er staan in Nederland honderdduizenden auto's te koop. Grote kans dat daar modellen tussen zitten die vergelijkbaar zijn met jouw huidige auto. Zoek daarom op occasionsites, zoals die van de ANWB, naar een auto met een soortgelijke uitvoering, motorisatie, kilometerstand en algehele staat. Houd er wel rekening mee dat autobedrijven vaak net wat hogere prijzen (kunnen) vragen voor een auto dan een particulier. Na deze zoektocht weet je met welke occasions jouw vierwieler concurreert op de tweedehands markt. En zo kun je nog gerichter de verkoopwaarde van je auto bepalen.

Net iets aantrekkelijker

Probeer jouw auto nét iets aantrekkelijker te maken dan vergelijkbare occasions. Heeft je auto een lage kilometerstand, speciale uitrusting of een sluitende onderhoudshistorie? Daar mag je in de advertentie dan best de nadruk op leggen. Goede, heldere - en vooral veel - foto's zijn ook een goede manier om op te vallen. Een schone en frisse auto, een eerlijke en complete advertentietekst en een vraagprijs die scherper is dan die van vergelijkbare auto's bevorderen het verkoopproces.

5 tips: zo levert je auto het meeste op

Snel verkopen of het onderste uit de kan?

Bedenk bij het bepalen van je vraagprijs hoe snel je jouw auto wilt verkopen. Met een lagere vraagprijs is de kans groter dat je jouw auto sneller verkoopt dan wanneer je het onderste uit de kan wil halen. Staat de auto langer voor de deur, houd er dan rekening mee dat de verzekering, wegenbelasting en eventuele advertentiekosten ondertussen doorlopen!

Ga ook weer niet te laag zitten met je vraagprijs. Niet alleen omdat mensen dan kunnen denken dat er iets mis is met de auto, maar ook omdat potentiële kopers graag onderhandelen over de prijs. Bedenk dus niet alleen wat je vraagprijs wordt, maar ook wat je minimaal voor jouw auto wilt hebben. Zo weet je al voor de onderhandelingen wat jouw ondergrens is. Je bent nu goed voorbereid: je hebt je onderzoek gedaan voor de verkoop van je auto naar de waarde en je weet precies wat je concurrenten doen. 

Liever niet zelf verkopen?

Misschien ben je niet zo'n verkoper en vind je onderhandelen maar lastig. Dan kun je overwegen om jouw auto te verkopen via de ANWB Verkoopservice. Een inruilprijs aanvragen is eenvoudig en bovendien gratis!

Zo werkt de ANWB Verkoopservice