Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is mijn auto waard?

Het is de lastigste vraag als je je auto gaat verkopen of inruilen: wat is mijn auto waard? Verschillende factoren spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de dagwaarde van je auto. Denk aan merk, model, leeftijd, kilometerstand en algemene staat van de auto. In dit artikel geven we je drie opties om te checken wat je auto waard is. En we geven tips om de verkoopprijs van jouw auto te bepalen.

1. Bepaal de waarde met de ANWB koerslijst

De ANWB Koerslijst is een goed hulpmiddel om de waarde van je auto te bepalen. Je tikt eenvoudig je kenteken in en kilometerstand in en de koerslijst loodst je door een korte vragenlijst om de waarde van je auto te bepalen. Deze tool houdt rekening met factoren zoals merk, model, bouwjaar, kilometerstand en optionele uitrusting. Je ziet wat de dealer vraagt, wat een BOVAG-bedrijf vindt dat de auto waard is en wat de waarde is bij verkoop tussen particulieren.

Dagwaarde vs. inruilwaarde

De ANWB Koerslijst geeft aan wat de dagwaarde van je auto is. Let op: dat is vaak niet het bedrag dat je krijgt als je je auto gaat inruilen. Een handelaar of dealer zal doorgaans minder bieden, omdat hij bij verkoop winst wil maken. 

2. Zoek naar vergelijkbaar aanbod

De ANWB Koerslijst is natuurlijk niet de enige manier om de waarde van je auto te bepalen. Je kunt ook kijken naar vergelijkbaar aanbod. Er staan in Nederland honderdduizenden auto's te koop. Grote kans dat daar modellen tussen zitten die vergelijkbaar zijn met jouw huidige auto. Zoek daarom op occasionsites, zoals die van de ANWB, naar auto's met een soortgelijke uitvoering, motorisatie, kilometerstand en algehele staat. Zo weet je met welke occasions jouw vierwieler concurreert op de tweedehands markt.

3. Laat een professionele taxatie uitvoeren

Als je twijfelt over de waarde van je auto, overweeg dan een professionele taxatie. Een ervaren beëdigd taxateur kan een nauwkeurige schatting maken op basis van een grondige inspectie. Dit kost tussen de € 150 en € 200.

Deze factoren beïnvloeden de waarde van je auto

Verkoopprijs bepalen: snel verkopen of het onderste uit de kan?

Als je weet wat je auto waard is, kun je je verkoopprijs bepalen. Bedenk hierbij hoe snel je jouw auto wilt verkopen. Met een lagere vraagprijs verkoop je je auto waarschijnlijk sneller. En staat de auto langer voor de deur, houd er dan rekening mee dat de verzekering, wegenbelasting en eventuele advertentiekosten ondertussen gewoon doorlopen!

Ga ook weer niet té laag zitten met je vraagprijs. Niet alleen omdat mensen dan kunnen denken dat er iets mis is met de auto, maar ook omdat potentiële kopers graag onderhandelen over de prijs. Bedenk dus niet alleen wat je vraagprijs wordt, maar ook wat je minimaal voor jouw auto wilt hebben. Zo weet je al voor de onderhandelingen wat jouw ondergrens is. 

Liever niet zelf verkopen?

Misschien ben je niet zo'n verkoper en vind je onderhandelen maar lastig. Dan kun je overwegen om jouw auto te verkopen via de ANWB Verkoopservice. Een inruilprijs aanvragen is eenvoudig en bovendien gratis!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf249,-p.m.
Private lease van ANWB 

Het meest complete Private Lease pakket. Nu als aanbieding de nieuwe Kia Picanto.