Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je auto online verkopen? Zo wordt de prijs van je auto bepaald

9 invloeden op de verkoopprijs bij het online verkopen van een auto

Je auto snel en gemakkelijk verkopen kan tegenwoordig heel simpel zijn: je vraagt online een bod aan op je auto en vrijwel direct weet je wat je auto gaat opleveren. Zonder moeizame onderhandelingen met garagebedrijven of proefrijders aan je deur.

Dat (gegarandeerde) bod is afhankelijk van onderstaanden negen factoren:

1 Uitvoering, kleur en accessoires

Bij ieder merk en type auto zijn er verschillende uitvoeringsniveaus: van het kale instapmodel tot en met de meest luxe uitvoering. Dan is er ook nog het onderscheid tussen een kleine en zuinige motor of een enorm zware ‘benzineslurper’ met veel pk’s. In een neutrale kleur of misschien knaloranje. Leuk voor tijdens de Olympische spelen of (als we meedoen aan) het WK voetbal, maar absoluut van invloed op het bod dat je ontvangt. Net als af- of aanwezigheid van accessoires zoals een werkende airco of af-fabriek navigatie. Heeft de auto extra accessoires? Geef deze dan vooral door.

2 Kilometerstand in relatie tot leeftijd

Een lage kilometerstand alleen is niet zaligmakend voor de prijs. Een auto van 15 jaar oud die bijvoorbeeld 34.000 kilometer heeft gereden is niet ideaal, aannemelijk is dat de auto (te) veel stil heeft gestaan en/of dat er voornamelijk heel korte ritten mee gemaakt zijn. Aan de andere kant: een auto van één jaar oud met 120.000 kilometer op de teller heeft in dat jaar veel snelweg gereden. Die verhouding zie je terug in de prijs.

3 Ingevulde onderhoudsboekjes en APK

Keurig bijgehouden onderhoudsboekjes (of als deze ontbreekt: de onderhoudsfacturen) en een APK die nog meerdere maanden geldig is stellen een koper op een veiling in de regel al meer gerust en dat komt het bod ten goede. Is de APK (bijna) verlopen of is er geen onderhoudshistorie zal de potentiele koper met dat in zijn achterhoofd ook het bod uitbrengen.

4 Onlogische of onbekende kilometerstand

Bij een onlogische of onbekende kilometerstand worden potentiele kopers op een veiling toch altijd wat voorzichtiger met hun bod. ‘Onlogisch’ wil niet direct zeggen dat er gesjoemeld is met de kilometerstand, het kan ook een typfoutje zijn het bij onderhoud. Een ‘onbekende’ kilometerstand kan er op duiden dat het voertuig is geïmporteerd.

5 Geïmporteerd of niet?

Het land van herkomst heeft een sterk negatieve invloed op de gegarandeerde prijs als een auto geïmporteerd is. Geïmporteerde auto’s hebben helaas een negatief imago in de markt, en dat is niet altijd terecht. Dat resulteert er echter wel in een lager bod op een veiling. Ook hier geeft een complete onderhoudshistorie wel wat meer geruststelling en zekerheid voor de potentiële koper.

6 Schades

Schade is natuurlijk te herstellen, maar afhankelijk van de grootte en/of hoeveelheid van de schades heeft dit vanzelfsprekend invloed op het bod dat men uitbrengt op een veiling. De koper moet uiteindelijk kosten maken om de auto weer verkoopklaar te maken.

7 Courantheid

Hoe goed is een auto uiteindelijk weer te verkopen voor degene die hem op de veiling koopt? Dit is uiteraard een lastige om de vinger op te leggen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je op een bepaald moment diesels met een hoge kilometerstand aan de straatstenen niet kwijtraakt in de handel, dat zal het gegarandeerde bod in negatieve zin beïnvloeden. Dat kan echter van het ene op het andere moment ook weer omslaan als er ergens een exportkanaal open wordt gezet.

8 WOK-status

Als een auto zware schade heeft en daardoor niet meer kan rijden, worden de papieren ingenomen. WOK staat voor ‘Wacht op Keuring’. Een WOK-status blijft, ook na de goedkeuring, echter wel zichtbaar in het kentekenregister en een potentiële koper kan niet zien waarom de auto die status heeft gehad. Meestal wordt dit geïnterpreteerd als ‘grote schade’ en wordt er voorzichtig op de auto geboden. Maar het kan ook betekenen dat het chassisnummer opnieuw moest worden ingeslagen (vanwege roest). Weet je waarom je auto een WOK-status heeft gehad, geef hier dan meer informatie over bij je aanvraag. Dat kan het negatieve effect op het bod weer wat terugdringen.

9 Wisselingen van eigenaar?

Er wordt ook gekeken naar hoelang de auto op naam staat en hoeveel eigenaren de auto al heeft gehad. Ben je bijvoorbeeld de 7e eigenaar in 3 jaar tijd? Dan gaan er her en der wat alarmbellen rinkelen en is het voorzichtigheid troef onder de bieders op een veiling.

ANWB Verkoopservice

Ook bij de ANWB Verkoopservice krijg je gratis en vrijblijvend een online bod op je auto dat, als de auto overeenkomt met de gegevens die je ons hebt doorgegeven, ook echt betaald wordt. Deze prijs is dan gegarandeerd en daar gaan we ook niet meer op ‘afdingen’.