Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je auto verkopen als particulier: 9 tips

Je auto verkopen als particulier kost meer tijd en energie dan bijvoorbeeld inruilen, maar het levert vaak wel het meeste op. Niet zo gek dus dat autobezitters die extra inspanning er wel voor over hebben. Maar je auto particulier verkopen: hoe pak je dat eigenlijk aan? We geven je tips.

1. Bepaal de waarde

De eerste stap bij het particulier verkopen van je auto, is de waarde bepalen. Zo kun je een realistische prijs bepalen en sta je sterk in eventuele onderhandelingen.

Er zijn verschillende manieren om de waarde van je auto te bepalen, maar de makkelijkste manier is via de ANWB Koerslijst. Vul het kenteken en de kilometerstand van je auto in en de tool geeft je de dagwaarde van je auto. 

2. Zet je auto op meerdere platformen te koop

Je kunt natuurlijk rondrijden met een ‘te koop’-briefje achter de autoruit en 'm aanbieden op het ‘te koop’-bord van de supermarkt. Maar: via online platformen zoals Marktplaats, Autowereld of Autoscout24 bereik je natuurlijk veel meer mensen. Zet je auto daarom op meerdere platformen te koop. En zorg natuurlijk voor een goede advertentie met complete informatie en goede foto's. 

3. Wees eerlijk

Als verkoper wil je natuurlijk een mooie prijs voor je auto hebben, maar probeer je auto niet beter voor te spiegelen dan hij is. Vermeld dus niet alleen de pluspunten, maar wees ook eerlijk over eventuele gebreken. Dat ben je wettelijk verplicht. Doe je dat niet, dan kan de koper de koop alsnog ongedaan laten maken als hij de gebreken later ontdekt.

Vergeet ook het volgende niet te vermelden:

  • Zit er groot onderhoud aan te komen of is dit juist gedaan? 
  • Heeft de auto een verse APK? Of wanneer dient dit te gebeuren?
  • Wat is de kilometerstand? 
  • Over welke opties beschikt je auto? 

Ook hier geldt: eerlijk en betrouwbaar zijn is belangrijk. Zo voorkom je teleurstellingen en gezeur achteraf.

4. Zorg dat de auto er netjes bij staat

Is er een geïnteresseerde die de auto wil komen bekijken? Zorg dan dat je auto er netjes bij staat. Een gepoetste, frisse auto overtuigt uiteraard meer dan een smerige, modderige auto die niet is gestofzuigd. Poetsen dus! Het kost even moeite maar het zal zich uitbetalen.

Zorg ook dat de auto fris ruikt. Maar: heeft je hond er vaak in gezeten en/of heb je altijd in de auto gerookt, zeg dat dan. Na verloop van tijd zal het lekkere geurtje dat je voor de verkoop hebt gebruikt immers weer plaatsmaken voor die hond- of rooklucht. 

5. Bezichtiging en proefrit voorbereiden

Het is gebruikelijk dat een potentiële koper een proefrit wil maken. Met de volgende tips ben je goed voorbereid:

  • Kies een veilige locatie en doe de bezichtiging en proefrit bij voorkeur overdag. 
  • Als de koper zelf wil rijden, dan is het verstandig om een proefritverklaring in te vullen en deze allebei te ondertekenen. Rij in ieder geval altijd zelf mee.
  • Geef tijdens de proefrit de kans om de auto bij uiteenlopende snelheden te testen. Laat ook zien dat alle bedieningsmiddelen functioneren. Werkt iets niet, wees daar dan eerlijk over.
  • Geef de potentiële koper de gelegenheid om uitgebreid onder de auto en onder de motorkap te kijken. 
  • Heb je een map met garagerekeningen? Leg die dan klaar voor de bezichtiging. Vaak overtuigen garagerekeningen, omdat je zo aantoont dat de auto altijd goed is onderhouden. Licht eventueel toe waarom een bepaalde reparatie is gedaan.

Let op: gelukkig komt het niet vaak voor, maar helaas zijn er ook kwaadwillende 'kopers'. Een bekende truc is dat iemand halverwege de proefrit vraagt of de motorkap open mag. 'Als ik dan aan het hendeltje trek, kun jij de kan dan even uitstappen en de kap openen?', vraagt men dan. Maar op het moment dat jij uitstapt om dat te doen, rijdt de boosdoener weg met jouw auto. Trap hier dus niet in!

6. Leg uit waarom je de auto wegdoet

Wees transparant over de reden waarom je de auto wegdoet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je van je werkgever een leaseauto mag uitzoeken en daarom afscheid neemt van je auto. Of omdat je door gezinsuitbreiding een grotere auto nodig hebt. Zo snapt de koper dat je de auto dus niet wegdoet omdat hij er slecht aan toe is. 

7. Onderhandelen

Is de koper enthousiast? Dan is het tijd om te onderhandelen. Wees bereid om over de prijs te onderhandelen. Als je een laag (openings)bod krijgt, word dan niet boos. De koper probeert - net als jij - een zo goed mogelijke deal te krijgen. Lach vriendelijk, doe rustig een tegenbod en kijk welke kant het op gaat. Vaak kom je er dan uiteindelijk wel uit. 

Prijs is niet het enige om over te onderhandelen. De koper kan je bijvoorbeeld ook vragen om de auto eerst te laten goedkeuren voor de APK voordat jullie de koop sluiten. Mocht je daarin in meegaan, leg deze afspraak dan duidelijk vast. Bijvoorbeeld met behulp van e-mail waarin de afspraak duidelijk wordt omschreven en van twee kanten wordt bevestigd. Bewaar die e-mail goed.

8. De koop sluiten

Een mondelinge afspraak is niet altijd voor beide partijen even duidelijk, en is bovendien vaak lastig te bewijzen. Om misverstanden en onenigheid te voorkomen, is het daarom verstandig de verkoop vast te leggen in een koopovereenkomst.

Om heb je makkelijk te maken, hebben we een voorbeeld van een koopovereenkomst voor je opgesteld. 

Voorwaarden

Let op: er zijn wat voorwaarden verbonden aan de verkoop van een auto. Zorg dus dat je hieraan voldoet:

  • Je verkoopt de auto aan iemand van minimaal 18 jaar oud.
  • Je verkoopt de auto aan iemand die in Nederland woont en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen. Woont de koper in het buitenland? Dan moet je samen met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie om de auto voor uitvoer aan te melden.
  • Je bent in bezit van het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met tenaamstellingscode van het voertuig. Ben je het kentekenbewijs, of een deel ervan, kwijt? Vraag dan een eerst een nieuw kentekenbewijs aan bij het RDW. Dat geldt ook als je de tenaamstellingscode kwijt bent.

9. De auto overschrijven

Dan de laatste stap: nadat de auto verkocht is, moet 'ie overgeschreven worden, zodat de auto op naam van de nieuwe eigenaar staat. Als verkoper ontvang je vervolgens een vrijwaringsbewijs. Je bent dan niet meer verantwoordelijk voor de verplichtingen waaraan je als eigenaar van de auto moet voldoen, zoals een APK-keuring.

Makkelijk verkopen met de ANWB Verkoopservice

Zoals je ziet, komt er dus best wel wat kijken bij het particulier verkopen van een auto. Zie je dat toch niet helemaal zitten? Een makkelijkere manier om je auto te verkopen, is via de ANWB Verkoopservice.

  • Een gratis en gegarandeerde prijs binnen één werkdag
  • Je hoeft niet zelf te onderhandelen
  • Het geld staat binnen twee dagen op je rekening
Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!