Bezichtiging en proefrit
Stap 3: Wees duidelijk over plus- én minpunten
Als verkoper wil je natuurlijk een mooie prijs voor uw auto hebben. Probeer je auto echter niet beter voor te spiegelen dan hij is. Vermeld dus niet alleen de pluspunten, maar wees ook eerlijk over eventuele gebreken. Dat ben je wettelijk verplicht.
Proefrit
Het is gebruikelijk dat een potentiële koper een proefrit wil maken. Als de koper zelf wil rijden, dan is het verstandig om een proefritverklaring in te vullen en deze allebei te ondertekenen. Rij in ieder geval altijd zelf mee.
Geef tijdens de proefrit de kans om de auto bij uiteenlopende snelheden te testen. Laat ook zien dat alle bedieningsmiddelen functioneren. Werkt iets niet, wees daar dan eerlijk over.
Download de proefritverklaring
Blik onder de motorkap
Geef de potentiële koper de gelegenheid om uitgebreid onder de auto en onder de motorkap te kijken.
Gebruik je gezonde verstand. Helaas zijn er ook kwaadwillende 'kopers'. Een bekende truc is dat hij of zij samen met jou een proefrit maakt en halverwege even stopt met de vraag of de motorkap open mag. 'Als ik dan aan het hendeltje trek, kun jij de kan dan even uitstappen en de kap openen?', vraagt men dan. Maar op het moment dat jij uitstapt om dat te doen, rijdt de boosdoener weg met jouw auto.
Kies dus een veilige locatie en doe de bezichtiging en proefrit overdag.
Zorg dat de auto er netjes bij staat
Een gepoetste, frisse auto overtuigt uiteraard meer dan een smerige, modderige auto die stinkt en niet is gestofzuigd. Poetsen dus! Het kost even moeite maar het zal zich uitbetalen.
Zorg dat de auto fris ruikt. Maar heeft je hond er vaak in gezeten en/of heb je altijd in de auto gerookt, zeg dat dan ook eerlijk. Na verloop van tijd zal het lekkere geurtje dat je voor de verkoop hebt gebruikt immers weer plaatsmaken voor die hond- of rooklucht.
Leg de onderhoudshistorie klaar
Heb je een map met garagerekeningen? Leg die dan klaar voor de bezichtiging. Vaak overtuigen garagerekeningen omdat je zo aantoont dat de auto altijd goed is onderhouden. Licht eventueel toe waarom een bepaalde reparatie is gedaan.
Leg uit waarom je de auto wegdoet
Wees transparant over de reden waarom je de auto wegdoet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je van je werkgever een leaseauto mag uitzoeken en daarom afscheid neemt van je auto. Of omdat je door gezinsuitbreiding een grotere auto nodig hebt. Zo snapt de koper dat je de auto dus niet wegdoet omdat hij er slecht aan toe is.
Mededelingsplicht
Als verkoper ben je verplicht de koper op de hoogte te stellen van eventuele bestaande gebreken aan de auto. Doe je dat niet, dan kan de koper de koop alsnog ongedaan laten maken als hij de gebreken later ontdekt.
Deel deze pagina