Auto verkopen aan een particulier?

Je wilt je auto particulier verkopen.

Misschien kwam er een auto van de zaak langs, een jonger exemplaar in een exotische kleur of is de liefde gewoon voorbij. Wat de reden ook is: het is tijd om afscheid te nemen, zodat jouw vierwieler weer de vol trots de ‘nieuwe’ kan worden van een volgende eigenaar. De kans is echter groot dat jij geen autoverkoper bent. Daarom deze speciale spoedcursus: hoe verkoop jij je auto?

De spelregels van een auto particulier verkopen

Er zijn wat voorwaarden verbonden aan het verkopen van een auto: zorg dat dit voor elkaar is:

 • Je verkoopt de auto aan iemand van minimaal 18 jaar oud.
 • Je verkoopt de auto aan iemand die in Nederland woont en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen. Woont de koper in het buitenland? Dan moet je samen met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie om de auto voor uitvoer aan te melden.
 • Je bent in bezit van het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met tenaamstellingscode van het voertuig. Ben je het kentekenbewijs, of een deel ervan, kwijt? Vraag dan een eerst een nieuw kentekenbewijs aan bij het RDW. Dat geldt ook als je de tenaamstellingscode kwijt bent

Zelf verkopen; waar adverteer je om je auto particulier te verkopen?

Heb je tijd en energie over en vind je het leuk om te onderhandelen? Dan loont het de moeite om je auto te verkopen via een verkoopwebsite, zoals marktplaats.nl, autowereld.nl, autoscout24.nl of autotrack.nl. Marktplaats is nog steeds de grootste en de kans dat je er een gegadigde tegen het lijf loopt is aanzienlijk, maar er zijn wel wat kosten aan verbonden. Op Autowereld, Autoscout24 en Autotrack is adverteren als particulier vooralsnog in de basis gratis, tenzij je ook nog voor betaalde opties kiest.

Voordelen:

 • Je bepaalt zelf met wie je onderhandelt
 • Je betaalt geen commissie aan garage of tussenpersoon
 • De genoemde websites hebben een groot bereik

Nadelen:

 • Wie krijg je eigenlijk aan de deur? Is de koper betrouwbaar? 
 • Het kan even duren voor je de juiste koper en de juiste prijs hebt.
 • Goede foto’s maken, berichten in de gaten houden en afspraken plannen kan tijdrovend zijn.

Tip: Om je auto particulier te verkopen zet je de auto op meerdere platformen te koop en vergeet daarbij ook je eigen sociale kanalen niet, zoals Facebook en Instagram. Vraag je vrienden en familie ook om te delen dat jouw auto te koop staat.

Zó maak je goede foto’s

Goede foto’s en duidelijke informatie zijn essentieel bij het verkopen van je auto. Haal om te beginnen de auto goed door de wasstraat en haal een stofzuiger en een doek door het interieur. Zoek een mooie, rustige plek uit, waar je plaats genoeg hebt om de auto vanuit alle hoeken te fotograferen, zonder dat er andere zaken in de weg staan. Fotografeer het liefst vroeg in de morgen of in het avondlicht; dat levert vaak veel mooiere foto’s op met minder harde schaduwen en contrasten. 

Liever teveel dan te weinig

Zorg dat je de auto van binnen en buiten in alle hoeken fotografeert; doe dat met de camera op standje ‘liggend’, ofwel ‘landscape’. Vergeet ook het interieur niet: voorstoelen, dashboard, achterbank, bagageruimte en neem een foto van onder de motorkap. Fotografeer ook de onderhoudsboekjes en sleutels. Dit waarderen mensen die een auto particulier willen kopen.


Schade? Laat het zien

Wees eerlijk over eventuele schade en maak daar ook duidelijke foto’s van. Als verkoper ben je verplicht om alle schades en onvolkomenheden te melden.

Gebruik heldere taal

Natuurlijk mag je enthousiast zijn over je auto, maar vergeet ook belangrijke informatie niet te vermelden. Een koper heeft meer aan een juiste inschatting van de staat van onderhoud dan aan een epistel over de mooiste vakantie die jij met je auto hebt meegemaakt. Vergeet de volgende zaken dus niet te vermelden:

 • Zit er groot onderhoud aan te komen of is dit juist gedaan? 
 • Heeft de auto een verse APK? Of wanneer dient dit te gebeuren?
 • Wat is de kilometerstand? 
 • Over welke opties beschikt je auto? 

Ook hier geldt: eerlijk en betrouwbaar zijn is belangrijk: zo voorkom je teleurstellingen en gezeur achteraf.

Geen gedoe: ANWB Autoverkoopservice

Zie je het toch niet zo zitten om je auto zelf te verkopen? Dan kun je natuurlijk terecht bij de Autoverkoopservice van de ANWB. Dat scheelt je een hoop tijd én gedoe.

 • Een gratis en gegarandeerde prijs binnen één werkdag
 • Je hoeft niet zelf te onderhandelen
 • Het geld staat binnen twee dagen op je rekening
 • Op de website vind je een eenvoudig stappenplan

Meer weten? www.anwbautoverkoopservice.nl