Zo monteer je een autostoeltje

Wil je zeker weten dat je kind veilig zit? Bekijk deze handige instructiefilm. Onze expert Paul laat stap voor stap zien hoe je een autostoeltje goed installeert. Veilige reis!

In Nederland moeten kinderen tot 1.35 meter verplicht in een kinderzitje worden vervoerd. Autostoeltjes heb je in verschillende gewichtsklassen of lichaamslengtes. We onderscheiden de volgende types:

Babystoeltje

Het hoofd van je baby is relatief zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam. Wanneer je jouw baby vervoert, plaats je het babystoeltje altijd tegen de rijrichting in. Zo wordt jouw kind voldoende ondersteund.

ANWB babystoeltje

Er bestaan babystoeltjes die je kunt vastzetten met behulp van de autogordel en exemplaren die je bevestigt op een (voorgemonteerd) basisframe. Let er op dat de riempjes van het stoeltje niet gedraaid zitten en span ze goed aan.

Als je de sluiting op de juiste manier vastmaakt, hoor je een ‘klik’-geluid. Is het babystoeltje uitgerust met een draagbeugel, kijk dan in de gebruiksaanwijzing of deze rechtop moet staan of juist neergeklapt moet worden.

Laat jouw baby zo lang mogelijk in het babyzitje; het is geen probleem wanneer zijn voetjes over de rand van het zitje steken. De achterbank blijft voor je kind de veiligste plek. Kies je er toch voor je baby voorin te vervoeren, schakel dan eerst de passagiersairbag uit.

Peuterstoeltje

Schakel pas over op een peuterstoeltje wanneer jouw kind met zijn hoofd de bovenkant van de rugleuning heeft bereikt. Peuterstoeltjes worden bevestigd met behulp van de autogordel of door middel van het ISOFIX-systeem.

ANWB PeuterstoeltjeISOFIX heeft twee belangrijke voordelen: het systeem werkt eenvoudig en het kinderzitje zit rechtstreeks aan de auto bevestigd. Bij systemen zonder ISOFIX moet je het stoeltje zelf stevig vastzetten. Voorkom in dat geval dat er speling op de autogordel zit.

 

 

Kinderautostoel

Koop een zitverhoger met rugleuning, die voldoende zijdelingse steun biedt. Anders kan jouw kind bij een zijdelingse botsing alsnog gewond raken.

ANWB kinderautostoelPas het stoeltje aan op de lengte van het kind. Stel de gordels en de hoofdsteun op de juiste hoogte in. Trek daarna de gordels stevig aan.

 

 

 

Tips

  • Lees voor gebruik de handleiding van zowel het autostoeltje als jouw auto goed door. Er bestaan auto´s waarin je midden achter geen zitje mag monteren.
  • Wanneer de hoofdsteun van de auto in de weg zit bij de bevestiging van het autostoeltje, helpt het om die hoofdsteun om te draaien.
  • Neem bij aankoop van een autostoeltje jouw auto mee. Zo kun je ter plekke testen of het zitje goed past en stabiel staat.
  • Let bij aanschaf van een autostoeltje ook op het goedkeuringslabel. Daarop staat voor welk gewicht of welke lengte het zitje geschikt is. Alleen stoeltjes met een Europese goedkeuring mogen worden gebruikt.
  • Niet alle ISOFIX zitjes zijn universeel te gebruiken. Controleer aan de hand van de autotypelijst op de website van de fabrikant van het autostoeltje of het betreffende zitje in jouw auto mag worden gemonteerd.
  • Koop een goed getest zitje om er zeker van te zijn dat jouw kind veilig met je meereist. De ANWB test ook autostoeltjes. Deze test is strenger en uitgebreider dan de wettelijke toelatingseisen.