Zo monteer je een autostoeltje

Reizen met je kind kan al inspannend genoeg zijn. Met behulp van deze heldere instructievideo kost het plaatsen van de autostoel je in ieder geval geen onnodige energie meer.

Er bestaan autostoeltjes voor verschillende gewichtsklassen of lichaamslengtes. We onderscheiden het babystoeltje, het peuterstoeltje en de kinderautostoel. In Nederland moeten kinderen tot 1.35 meter verplicht in een kinderzitje worden vervoerd.

Babystoeltje

Het hoofd van een baby is relatief zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam. Wanneer je een baby vervoert, plaats je het babystoeltje altijd tegen de rijrichting in. Zo wordt jouw kind voldoende ondersteund.

ANWB babystoeltjeEr bestaan babystoeltjes die je kunt vastzetten met behulp van de autogordel en exemplaren die je bevestigd op een (voorgemonteerd) basisframe. Zorg ervoor dat de riempjes van het stoeltje niet gedraaid zitten en span ze goed aan.

Let er op dat je een ‘klik’-geluid hoort bij het vastmaken van de sluiting. Is het babystoeltje uitgerust met een draagbeugel, bekijk dan in de gebruiksaanwijzing of deze rechtop moet staan of juist neergeklapt moet worden.

Laat de baby zo lang mogelijk in het babyzitje; het is geen probleem wanneer zijn voetjes over de rand van het zitje steken. De achterbank blijft voor een kind de veiligste plek. Kies je er toch voor je baby voorin te vervoeren, schakel dan eerst de passagiersairbag uit.

Peuterstoeltje

Schakel pas over op een peuterstoeltje wanneer je kind met zijn hoofd de bovenkant van de rugleuning heeft bereikt. Peuterstoeltjes worden bevestigd met behulp van de autogordel of door middel van het ISOFIX-systeem.

ANWB PeuterstoeltjeISOFIX heeft twee belangrijke voordelen: het systeem is eenvoudig in gebruik en het kinderzitje zit rechtstreeks aan de auto bevestigd. Bij systemen zonder ISOFIX moet je het stoeltje zelf stevig vastzetten. Voorkom dan dat er speling op de autogordel zit.

Kinderautostoel

Koop een zitverhoger met rugleuning, die voldoende zijdelingse steun biedt. Anders kan je kind bij een zijdelingse botsing alsnog gewond raken.

ANWB kinderautostoelPas het stoeltje aan op de lengte van het kind. Stel de gordels en de hoofdsteun op de juiste hoogte in. Trek de gordels vervolgens stevig aan.

Tips

  • Lees voor gebruik de handleiding van zowel het autostoeltje als jouw auto goed door. Er bestaan auto´s waarin je midden achter geen zitje mag monteren.
  • Wanneer de hoofdsteun van de auto in de weg zit bij de bevestiging van het autostoeltje, helpt het om hem om te draaien. 
  • Neem bij aankoop van een autostoeltje jouw auto mee. Zo kun je ter plekke testen of het zitje goed past en stabiel staat.
  • Let bij aanschaf van een autostoeltje ook op het goedkeuringslabel. Daarop staat voor welk gewicht of welke lengte het zitje geschikt is. Alleen stoeltjes met een Europese goedkeuring mogen worden gebruikt. 
  • Niet alle ISOFIX zitjes zijn universeel te gebruiken. Controleer aan de hand van de autotypelijst op de website van de fabrikant van het autostoeltje of het betreffende zitje in uw auto mag worden gemonteerd.
  • Koop een goed getest zitje om zeker te zijn dat je kind veilig met je meereist. De ANWB test ook kinderzitjes. Deze test is strenger en uitgebreider dan de wettelijke toelatingseisen.

Autostoeltjes in de ANWB Webwinkel

In de ANWB Webwinkel zijn diverse autostoeltjes te koop. Klik hieronder voor een overzicht van ons aanbod.
Naar de autostoeltjes in de webwinkel