Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbandentest 2018

Winterbandentest: veel banden scoren voldoende, weinig goed

De ANWB test winterbanden in twee zeer populaire maten. Voor het eerst hebben we nu ook van één merk en type band vijf verschillende maten voor één en dezelfde auto getest.

Direct naar de resultaten van de winterbandentest 2018

Bandenmaat 175/65 R 14 T

Bandenmaat 175/65 R 14 T: weinig aandacht van fabrikant

Deze bandenmaat vinden we vooral onder stadsauto’s en kleine middenklassers zoals de Citroën C3, Fiat 500, Ford Fiesta, Kia Picanto en VW Up. Helaas zien we dat bandenfabrikanten weinig aandacht besteden aan deze bandenmaat. Producten blijven lang ongewijzigd en we zien dus ook weinig verbeteringen. Onder nieuwe auto’s mag deze maat dan weinig meer voorkomen, op de vervangingsmarkt is het nog steeds een veelgevraagde band. Dat rechtvaardigt meer aandacht van bandenfabrikanten.

Beste uit de test zijn de Continental WinterContact TS860 en Dunlop Winter Response 2.  Deze banden hebben op alle testonderdelen een goed niveau, we raden ze zeer aan. Daarachter zit een grote groep banden met 3 sterren. Deze banden hebben op één of enkele onderdelen tekortkomingen, maar ze halen wel een voldoende en zijn dus veilig. Deze banden kunnen we aanraden. Dan zijn er nog banden die onvoldoende of zelfs slecht scoren, die raden we niet aan.

Bandenmaat 205/55 R 16 H: meest verkocht, meest ontwikkeld

Dit is één van de meest verkochte bandenmaten. Bandenfabrikanten gebruiken deze maat als een ontwikkelmaat, nieuwe producten of ontwikkelingen zien we dan ook het eerst terug in deze maat. Deze bandenmaat vind je vooral onder de Audi A3, Audi A4, Ford Focus, Ford Mondeo, Mercedes A-klasse en Peugeot 2008. Wij hebben deze bandenmaat getest met de meest verkochte auto op deze maat, de VW Golf.

In deze maat hadden we 16 banden in de test. Daarvan hebben er drie op alle onderdelen een goed niveau. Daarachter vind je een groep van 11 banden met tekortkomingen op één of enkele onderdelen. De score is wél voldoende, zodat er een ruime keus is uit veilige en aan te raden banden. De accenten per band liggen vaak iets anders, zie de tabel om te bepalen welke band het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren past.

1 band, 5 maten

Om te kunnen adviseren over welke bandenmaat het meest geschikt is voor de winterbanden, hebben we dit keer naast de gewone test ook vijf verschillende maten (met één en hetzelfde merk en type band) uitvoerig vergeleken, getest en beoordeeld.

Dat hebben we gedaan omdat het voor winterbanden (en/of all seasonbanden) van belang is de juiste velg/band combinatie te kiezen als je je auto koopt. Want op lang niet elke velg/band- combinatie kunnen of mogen sneeuwkettingen worden gemonteerd. Een voorbeeld, de VW Golf VII wordt in comfortline uitvoering standaard geleverd met 205/55 R 16 banden op 6.5 inch brede velgen. Daar mogen volgens Volkswagen geen sneeuwkettingen op. Wil je met de auto op wintersport dan is het van belang een set te kiezen waar wel sneeuwkettingen op passen. VW biedt tegen meerprijs (smallere) 6.0 inch velen in 16” en in 17”. Daar mogen/passen in combinatie met resp. 205/55R16 of 205/50R17 banden wel sneeuwkettingen op. De reden dat de auto’s standaard worden afgeleverd op bredere velgen (6.5 inch) is dat dit beter rijdt op zomerbanden. Door de bredere velg is de krachtverdeling beter.

Tenslotte hebben we de prestaties van verschillende bandenmaten onder één auto vergeleken. Bij veel auto’s kun je kiezen uit verschillende banden- en velgmaten. Voor winterbanden (en of all seasonbanden) is het van belang de juiste velg/band combinatie te kiezen want op lang niet iedere velg/band combinatie kunnen (of mogen) sneeuwkettingen worden gemonteerd.

Een voorbeeld
De VW Golf VII wordt in comfortline uitvoering standaard geleverd met 205/55 R 16 banden op 6.5 inch brede velgen. Daar mogen volgens Volkswagen geen sneeuwkettingen op. Wil je met de auto op wintersport dan is het van belang een set te kiezen waar wel sneeuwkettingen op passen. VW biedt tegen meerprijs (smallere) 6.0 inch velen in 16” en in 17”. Daar mogen/passen in combinatie met resp. 205/55R16 of 205/50R17 banden wel sneeuwkettingen op. De reden dat de auto’s standaard worden afgeleverd op bredere velgen (6.5 inch) is dat dit beter rijdt op zomerbanden. Door de bredere velg is de krachtverdeling beter.

Om ook eens te kunnen adviseren over welke bandenmaat het meest geschikt is voor de winterbanden hebben we vijf verschillende maten (met één en hetzelfde merk en type band) uitvoerig vergeleken, getest en beoordeeld. Het gaat om 195/65 R 15, 205/55 R 16. 205/50 R 17. 225/45 R 17 en 225/40 R 18. Als extra hebben we in deze test ook het comfort van de band/wielcombinatie getest. In de reguliere bandentest doen we dat niet meer omdat er, bij een gegeven bandenmaat, bandenspanning en testauto maar heel weinig verschil tussen de testbanden onderling zit. Echter bij verschillende maten van dezelfde band is het een ander verhaal. Het comfort is zowel objectief (de verticale acceleraties) gemeten als subjectief beoordeeld, bij het rijden over bijvoorbeeld verkeersdrempels en op slechte wegen. Om niet af te wijken van de normale tests hebben we het onderdeel comfort niet laten meewegen in het eindoordeel.

Voor deze test gebruikten we de VW Golf VII als testauto, in drie verschillende uitvoeringen. We hadden een basis uitvoering met weinig vermogen en een relatief eenvoudig onderstel, dan een tussenmodel met redelijk wat vermogen en een iets ander onderstel en tenslotte de GTI, het sportmodel met veel vermogen en een sportonderstel. Bij het basismodel van de Golf bleken de verschillen tussen de wiel/bandcombinatie groter.

Uiteindelijk scoren alle band/velgcombinaties 4 sterren maar er zijn wel behoorlijke nuance verschillen. Zie voor meer informatie de tabellen met resultaten.

Conclusie

Veel winterbanden zijn prima geschikt voor gebruik onder winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijs, maar ook regen. Kijk naar de testresultaten met in het achterhoofd de eigen verwachtingen van, en eisen aan een band. Voor mensen die niet met de auto op wintersport gaan zijn de prestaties op droog en nat wegdek waarschijnlijk belangrijker dan die op sneeuw.

Testresultaten winterbandentest 2018

Bekijk alle resultaten per band met de scores op subonderdelen zoals rijeigenschappen, remmen of aquaplaning.

Bandenmaat 175/65 R 14 T

 

Tips bandenmaat 175/65 R 14 T

  • Ben je bereid wat extra uit te geven voor een band met goede prestaties onder alle omstandigheden en op alle onderdelen? Dan ga je voor de Continental of de Dunlop.
  • Wie de score ‘ruim voldoende’ goed genoeg vindt is prima af met de Firestone of de Goodyear.
  • Voor wie minimale slijtage prioriteit heeft is de Goodyear de beste keuze.
  • Voor wie voldoende rijeigenschappen (ipv goed) genoeg is en prijs belangrijk - vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid - kiest voor de Esa Tecar, Sava of Debica
  • Wie optimale prestaties onder gladde omstandigheden (sneeuw, ijs en nat wegdek) wil, moet de Continental of de Dunlop hebben.

Tips bandenmaat 205/55 R 16 H

  • Wie bereid is wat extra’s uit te geven voor een band met goede prestaties onder alle omstandigheden moet de Continental, Goodyear of Dunlop hebben.
  • Wie lichte tekortkomingen (score ruim voldoende in plaats van goed) geen probleem vindt is goed af met de Kleber of de Michelin
  • Zoek je minimale slijtage? Dan kan je niet om Michelin of Bridgestone heen.
  • Is een scherpe prijs je belangrijkste aankoopargument – uiteraard zonder dat de veiligheid in het geding komt? Dan kan je kiezen voor Kleber, Nexen, Giti of Kumho
  • Wie optimale prestaties onder gladde omstandigheden (sneeuw, ijs en nat wegdek) wil, moet de Continental , Goodyear, Dunlop of de Pirelli hebben.

Vragen over banden en de winterbandentest?

Stel je vraag op op het ANWB Expertplatform

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.