Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden test 2018

1 band, 5 maten

Om te kunnen adviseren over welke bandenmaat het meest geschikt is voor de winterbanden, hebben we dit keer naast de gewone test ook vijf verschillende maten (met één en hetzelfde merk en type band) uitvoerig vergeleken, getest en beoordeeld.

Dat hebben we gedaan omdat het voor winterbanden (en/of all seasonbanden) van belang is de juiste velg/band combinatie te kiezen als je je auto koopt. Want op lang niet elke velg/band- combinatie kunnen of mogen sneeuwkettingen worden gemonteerd. Een voorbeeld, de VW Golf VII wordt in comfortline uitvoering standaard geleverd met 205/55 R 16 banden op 6.5 inch brede velgen. Daar mogen volgens Volkswagen geen sneeuwkettingen op. Wil je met de auto op wintersport dan is het van belang een set te kiezen waar wel sneeuwkettingen op passen. VW biedt tegen meerprijs (smallere) 6.0 inch velen in 16” en in 17”. Daar mogen/passen in combinatie met resp. 205/55R16 of 205/50R17 banden wel sneeuwkettingen op. De reden dat de auto’s standaard worden afgeleverd op bredere velgen (6.5 inch) is dat dit beter rijdt op zomerbanden. Door de bredere velg is de krachtverdeling beter.

Het gaat om 195/65 R 15, 205/55 R 16, 205/50 R 17, 225/45 R 17 en 225/40 R 18. Als extra hebben we in deze test ook het comfort van de band/wielcombinatie getest. Tenslotte hebben we de prestaties van verschillende bandenmaten onder één auto vergeleken.

Uiteindelijk scoren alle band/velgcombinaties 4 sterren maar er zijn wel behoorlijke nuance verschillen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.