Winterbanden test 2018

1 band, 5 maten

Om te kunnen adviseren over welke bandenmaat het meest geschikt is voor de winterbanden, hebben we dit keer naast de gewone test ook vijf verschillende maten (met één en hetzelfde merk en type band) uitvoerig vergeleken, getest en beoordeeld.

Testbaan winterbandentest

Dat hebben we gedaan omdat het voor winterbanden (en/of all seasonbanden) van belang is de juiste velg/band combinatie te kiezen als je je auto koopt. Want op lang niet elke velg/band- combinatie kunnen of mogen sneeuwkettingen worden gemonteerd. Een voorbeeld, de VW Golf VII wordt in comfortline uitvoering standaard geleverd met 205/55 R 16 banden op 6.5 inch brede velgen. Daar mogen volgens Volkswagen geen sneeuwkettingen op. Wil je met de auto op wintersport dan is het van belang een set te kiezen waar wel sneeuwkettingen op passen. VW biedt tegen meerprijs (smallere) 6.0 inch velen in 16” en in 17”. Daar mogen/passen in combinatie met resp. 205/55R16 of 205/50R17 banden wel sneeuwkettingen op. De reden dat de auto’s standaard worden afgeleverd op bredere velgen (6.5 inch) is dat dit beter rijdt op zomerbanden. Door de bredere velg is de krachtverdeling beter.

Het gaat om 195/65 R 15, 205/55 R 16, 205/50 R 17, 225/45 R 17 en 225/40 R 18. Als extra hebben we in deze test ook het comfort van de band/wielcombinatie getest. Tenslotte hebben we de prestaties van verschillende bandenmaten onder één auto vergeleken.

Uiteindelijk scoren alle band/velgcombinaties 4 sterren maar er zijn wel behoorlijke nuance verschillen.

Winterbandentest 2018: 1 band, 5 maten

Merk/type

Eindoordeel

Prijsindi-
catie

Droog
15%

Nat
30%

Sneeuw
20%

IJs
10%

Geluid
5%

Verbruik
10%

Slijtage
10%

Comfort
0%

Snelheids-
proef

Bestel bij
KwikFit

195/65R15 91H 105,00 + + ++ + Ø +/++ + +/++  
205/55R16 91H 115,00 + + +/++ + Ø +/++ +/++ +  
205/50R17 93H 160,00 + + +/++ + Ø/+ + +/++ +  
225/45R17 91H 155,00 + + +/++ + Ø +/++ +/++ +  
225/40R18 92V 170,00 + + + + -/Ø + +/++ Ø/+  

 

Verklaring plussen, minnen en sterren

Zeer goed

Goed

Voldoende

Matig

Slecht

 

++ zeer goed Ø/+ ruim voldoende - onvoldoende
+/++ goed tot zeer goed Ø voldoende --/- slecht
+ goed -/Ø net onvoldoende -- zeer slecht

 

 

Extra uitleg bij bovenstaande tabel:

Prijsindicatie Gemiddelde prijs inclusief monteren, balanceren, verwijderingsbijdrage en btw
Verbruik Het verbruik is een indicatie voor de rolweerstand.
Wat betekenen de percentages in de tabel? De genoemde percentages in de tabel zijn de zogeheten wegingsfactoren. Sommige onderdelen tellen zwaarder mee in het eindoordeel dan andere. Bekijk de resultaten ook met in uw achterhoofd wat voor u zelf belangrijk is. Bijvoorbeeld, als u maar erg weinig rijdt is slijtvastheid van minder belang. 

 

Printversie testresultaten

 

De testresultaten

Droog wegdek

Uitgedrukt in symbolen zit er geen verschil, uitgedrukt in rapportcijfers zijn er kleine verschillen die lopen van rapportcijfer 7,0 tot 7,3. Op remmen droog scoren alle maten exact gelijk. Bij de testonderdelen die onder "rijeigenschappen" en onder "veilig weggedrag" vallen zien we kleine verschillen. Zoals verwacht geldt er de basisregel dat de bredere banden iets beter scoren. Bij de 205/50R17 zien we de invloed van de smaller (6.0 inch) velg, deze combinatie scoort ietsjes minder dan de 205/55R16 band die op een bredere 6.5 inch velg zit.

Nat wegdek

Net als bij remmen droog zijn de remafstanden op nat tussen de verschillende maten exact gelijk. Op de 2 aquaplaning onderdelen zien we duidelijk hoe breder de band, hoe lager de score (en dus de weerstand tegen aquaplaning). Ook dat komt wel bekend voor, een bredere band gaat eerder 'planen'of glijden op de waterlaag. Let wel, deze grote verschillen zijn al bij één en dezelfde (goede) band. Daar zou nog het verschil tussen goede en slechte banden bij kunnen komen. Verder valt nog op dat de bredere 18" band duidelijk meer zijdelingse grip biedt op nat, meer ook dan de even brede 17".

Sneeuw en IJs

Ook op sneeuw en op ijs zien we dat de remafstanden van de verschillende maten exact gelijk zijn. De smallere 15" band biedt de meeste tractie en veruit de meeste zijdelingse grip. Als het gaat om grip in de sneeuw, dus het afleggen van een handling parcours, zien we grote voordelen voor de kleinere maat. De bredere banden boeten hier duidelijk aan prestaties in, maar scoren nog steeds een voldoende. Op ijs zijn de verschillende maar klein, net als op nat zien we hier dat de bredere banden ietsjes meer zijdelingse krachten opwekken.

Geluid en verbruik

Op geluid zien we met name de 18" band duidelijk meer produceren. De overige liggen dicht bij elkaar. Op verbruik zien we iets kleinere verschillen, maar ook hier heeft de bredere, grote band nadelen.

Slijtage

Op slijtvastheid heeft de kleinste band het minste gescoord (93% van de norm). De overige banden liggen redelijk dicht bij elkaar (tussen de 97 en 110% van de norm), waarbij we zien dat hoe groter de band hoe lager de slijtage. We hebben hier steeds onder dezelfde omstandigheden getest en nu lijkt de invloed van de "footprint", dus de grotere voetafdruk van de grotere bandenmaat bepalend. In de praktijk zitten grotere bandenmaten vaak onder grotere, snellere auto's met meer vermogen en een hogere snelheidscodering. Auto en misschien ook banden nodigen dan wat meer uit tot een sportieve rijstijl. Hoe dan ook in de praktijk zien we vaak juist een hogere slijtage bij grotere (snellere, sportievere) banden.

Comfort

Op dit onderdeel is duidelijk dat hoe hoger de wang van de band, hoe beter het comfort. De score voor de 65 serie 15" is dus het beste en die scores lopen zo af tot de minste score voor de 40 serie 18".

Prijs

Grotere, lagere, bredere banden zijn duurder, dat beeld herkennen we. Wel speelt ook de oplage een rol, veel voorkomende bandenmaten als 195/65R15 en 205/55R16 zijn duidelijk goedkoper. Een relatief weinig voorkomende maat als 205/50R17 wordt in kleinere oplages gemaakt en is daardoor duurder.

Printversie testresultaten