Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laat je kentekenplaten professioneel vastzetten

De ene na de andere verkeersboete ploft op je deurmat. Pomphouders beschuldigen je van tanken zonder te betalen. En alsof dat nog niet erg genoeg is staat de politie bij je op de stoep vanwege een overval. De oorzaak van alle ellende: je gestolen kentekenplaten.

Typisch iets waar je niet bij stilstaat totdat het te laat is: je kentekenplaten zijn gestolen. Dat kan een hoop gedoe opleveren, want jouw kentekenplaten kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld ongestraft (te) hard te rijden,  tanken zonder te betalen of erger. Dit kun je voorkomen door je kentekenplaten professioneel vast te zetten.

“Diefstal van kentekenplaten is echt een groot probleem,” zegt Martijn Zaal, commercieel directeur van Autotaalglas. “Jaarlijks worden zo’n 20.000 nummerborden gestolen. Het is gelukkig heel eenvoudig om de kentekendieven een stapje voor te zijn: laat de platen professioneel vastzetten. Dat is bij Autotaalglas zo gebeurd.” Doe in het geval van diefstal wel meteen aangifte bij de politie, zodat je niet aansprakelijk wordt gesteld voor de zaken waarbij jouw kenteken is betrokken.

Wat te doen na diefstal

Na aangifte kun je bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant nieuwe nummerborden kopen. Om duidelijk te maken dat het om een duplicaat gaat, staat er een extra 1 of 2 op de nieuwe kentekenplaten. Die duplicaatcode zorgt dat je niet verantwoordelijk bent voor overtredingen die met de originele kentekenplaten zijn begaan. Zaal: “Het is niet helemaal duidelijk waarom, maar auto’s met een duplicaatcode op het kenteken leveren bij verkoop gemiddeld €750 minder op. Mensen willen blijkbaar liever een auto met een ‘schone’ kentekenplaat.” Nog een goed argument dus om diefstal te voorkomen.

Anti-diefstalschroef

Het is helaas nog geen standaardprocedure om kentekenplaten vast te zetten met anti-diefstalschroeven. Zaal: “Dat is jammer, want nu is het kinderspel om de plaat uit de kunststof houder te halen. Je kunt natuurlijk zelf proberen ze vast te zetten, maar het is minder moeite om even bij Autotaalglas langs te rijden. Professionele monteurs zetten de kentekenplaat in een oogwenk vast met speciale antidiefstalschroeven. En als extra service controleren we uiteraard de voorruit op eventuele schade. Zo ga je weer helemaal veilig de weg op.”