Vakantievoorbereiding wintersport

Met de auto naar een mooi wintersportoord in de Alpen is heerlijk, maar voor je vertrekt moet er wel wat geregeld worden. De ANWB helpt je graag, zodat je goed voorbereid de weg op gaat.

Een lange winterse rit door een bergachtig gebied vraagt best veel van een auto (en de bestuurder). Om te zorgen dat de rit naar je wintersportbestemming net zo soepel verloopt als een afdaling van je favoriete piste, helpt ANWB je graag met de voorbereidingen. Dan rijd je probleemloos naar je favoriete wintersportoord.


Auto winterklaar maken

  • Laat voordat je op wintersport gaat - of beter: vlak voordat de winter begint je accu checken. Binnen 15 minuten weet je wat de conditie van je accu is en of hij een ritje naar de bergen aankan.
  • Van winterbanden tot EHBO-dozen, in elk land zijn er items die je verplicht bij je moet hebben in de auto. Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes.
  • Print de paklijst wintersportvakantie en vink aan wat je wil meenemen. Sla het kopje ‘uitrusting auto’ zeker niet over.
  • Controleer voor je vertrekt of je een Wegenwacht-pakket hebt met buitenland service. Mocht je onderweg of op je bestemming onverhoopt autoproblemen krijgen, dan kun je in ieder geval op pechhulp rekenen. Zonder extra kosten.

Ster in je ruit

Hoe goed je ook voorbereid bent, sommige dingen heb je niet in de hand. Sneeuwbuien, gladde wegen en bevroren ruiten kunnen voor problemen zorgen. Martijn Zaal, Commercieel directeur van Autotaalglas, wijst ook nog op een ander risico: “Door de lage temperaturen en het vele zout krijgen de wegen een behoorlijke opdonder, met als gevolg losse steentjes. Als die opspatten tegen je ruit komt er een ster in.  Wij adviseren net als ANWB om dit zo snel mogelijk te laten repareren, want als het vriest, is de kans groot dat de ruit barst.” Op wintersport gaan met een ster in je ruit is daarom onverstandig. Krijg je tijdens de terugweg een ster in je ruit? Dan is er volgens Zaal geen reden tot paniek: “Een voorruit is gelaagd en scheurt daardoor niet meteen. Je kunt dus best doorrijden naar Nederland. Laat het dan wel repareren als je thuis bent. Wij adviseren ook altijd om de sticker van onze servicepas aan de buitenkant van de ruit op het sterretje te plakken, dan kan het niet groter worden.”


Hulp in het buitenland

In sommige ruitschadegevallen is het onverantwoord om de weg op te gaan. Wanneer het sterretje groter is dan een twee euro muntstuk kun je beter meteen actie ondernemen. Naast ANWB inschakelen, kun je dan ook naar Autotaalglas bellen. “Wij zijn lid van een internationale samenwerking tussen verschillende autoruitspecialisten, waardoor we ook in het buitenland helpen,” zegt Zaal. “De klant kan zo fijn van zijn wintersportvakantie blijven genieten.”

Ruitschade? Een afspraak bij Autotaalglas is zo gemaakt.

ANWB Ledenvoordeel bij Autotaalglas, het hele jaar door