Vakantievoorbereiding wintersport

Met de auto naar een mooi wintersportoord in de Alpen is heerlijk, maar voor je vertrekt moet er wel wat geregeld worden. De ANWB helpt je graag, zodat je goed voorbereid de weg op gaat.

In ons kleine en vlakke land hoeft je auto zich meestal niet heel erg in te spannen om van A naar B te komen. Een lange rit naar je wintersportbestemming is echter andere koek. Om te voorkomen dat je auto glibberend en glijdend over het wegdek schiet of dat onderweg de accu het begeeft, is het zaak om de auto winter(sport)proof te maken vóór vertrek. Maar waar moet je dan aan denken?


Auto winterklaar maken

Als redacteur bij ANWB Auto weet Frank Buma precies hoe je met een gerust hart richting de Alpen kunt rijden. Lees daarom zijn tips en maak jezelf en je auto winter(sport) klaar:

  • Laat voordat je op wintersport gaat - of beter: als de winter begint – je accu checken. Binnen 15 minuten weet je wat de conditie van je accu is en of hij een ritje naar de bergen aankan. 
  • Van winterbanden tot EHBO-dozen: in elk land zijn er items die je verplicht bij je moet hebben in de auto. Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes.
  • Print de paklijst wintersportvakantie en vink aan wat je wil meenemen. Sla het kopje ‘uitrusting auto’ zeker niet over.
  • Ook handig: controleer voor je vertrekt of je een Wegenwachtpakket hebt met buitenland service. Mocht je onderweg of op je bestemming onverhoopt autoproblemen krijgen, dan kun je in ieder geval op pechhulp rekenen. Zonder extra kosten. 

Ster in je ruit

Hoe goed je ook voorbereid bent , een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo zorgen hevige sneeuwbuien, spiegelgladde wegen en bevroren ruiten voor veel problemen. Maar opmerkelijk genoeg schuilt een van de winterse gevaren voor je auto in het wegdek. Commercieel directeur Bob Werensteyn van Autotaalglas weet waarom. “Door de lage temperaturen en het vele zout krijgen de wegen een behoorlijke opdonder. Met als gevolg: losse steentjes. Als die opspatten tegen je ruit komt er een ster in. Wij adviseren net als de ANWB om dit zo snel mogelijk te laten repareren, want als het vriest is de kans erg groot dat de ruit barst.” Op wintersport gaan met een ster in je ruit is daarom zeer onverstandig. Krijg je tijdens de terugweg een ster in je ruit? Dan is er volgens Werensteyn geen reden tot paniek. “Een voorruit is gelaagd en scheurt daardoor niet meteen. Je kunt dus best doorrijden naar Nederland. Laat het dan wel repareren als je thuis bent.”


Hulp in het buitenland

In sommige schadegevallen is het echter onverantwoord om de weg op te gaan. Bijvoorbeeld als een sneeuwbal dwars door je autoruit is gevlogen. Naast de ANWB kun je dan ook naar Autotaalglas bellen. “Wij zijn lid van een internationale samenwerking tussen verschillende autoruitspecialisten, waardoor we ook in het buitenland helpen,” zegt Werensteyn. “En de klant kan dan lekker van zijn wintersportvakantie blijven genieten.”