Oliepeil controleren

Hoe doe je dat en welke motorolie heb je nodig?

De olie in je motor heeft meerdere belangrijke functies. Reden om het peil elke maand te controleren. Dat kun je eenvoudig zelf. Let er dan wel op dat je de juiste olie gebruikt en dat je niet te veel of te weinig olie bijvult. 

Waarom oliepeil controleren?

De olie in je motor is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter. Om de hoeveel kilometer dit moet gebeuren, is te vinden in je onderhoudsboekje of na te vragen bij je garage. 

Door regelmatig te peilen, weet je zeker dat je niet met te weinig olie rondrijdt. Dat levert onherstelbare schade op. Teveel motorolie is ook niet goed, daarom moet je tijdens het bijvullen steeds controleren of er niet teveel olie ingaat. Bovenstaande video laat duidelijk zien wat er gebeurt als je teveel of te weinig olie in je motorblok hebt.

Regelmatig checken maakt ook duidelijk of je auto buitensporig veel olie verbruikt. Dit kan wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen. Deze kunnen na lange tijd gaan 'zweten' of lekken. 

Zelf je olie peilen in 5 eenvoudige stappen:

Stap 1

Zorg dat je auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je olie gaat peilen. Zorg ook dat de motor minstens 10 minuten uit is.

Stap 2

Ontgrendel de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in het instructieboekje van de auto. Bekijk dan ook meteen waar bij jouw auto de peilstok, het punt waar je de olie bijvult en de windhaak zich bevinden. De windhaak is de extra beveiliging om te voorkomen dat de motorkap openslaat tijdens het rijden als deze niet goed is gesloten.

Stap 3

Open de windhaak en vervolgens de motorkap en zet deze laatste op de standaard.

Stap 4

Haal de peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met een oude doek.

Stap 5

Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort tussen het minimale- en het maximale peil in te staan. Dit wordt meestal aangegeven door inkepingen of streepjes op de peilstok. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop.

Let op: moet je meer dan één liter op duizend kilometer bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde en is het raadzaam om een expert te raadplegen.

Welke olie?

Olie is er in heel veel soorten. Wil je daar alles over weten, lees dan de pagina 'Wat voor motorolie kies je?'. Is dit teveel informatie, kijk dan in je instructieboekje. Daar staat exact vermeld welke olie bij jouw motor past. Is jouw auto in onderhoud bij een garage, dan hangt er vaak ergens in de auto een kaartje met de door de garage gebruikte motorolie. Vanzelfsprekend kun je dit navragen bij je garage, mocht je geen kaartje aantreffen.

Heb je ANWB Smart Driver? Dan vind je in de app welke motorolie geschikt is voor jouw auto. 

Bij sommige auto’s ontbreekt de peilstok en is het alleen maar mogelijk het via het dashboard op te roepen. De handleiding van de auto legt dan uit hoe dat in zijn werk gaat.

Tip van de Wegenwacht

Neem altijd een liter reserveolie mee. Het is belangrijk dat dit exact dezelfde olie is als het type dat al in de motor zit. Let daarbij niet alleen op de dikte (aangegeven door een getal, bijvoorbeeld '5W30'), maar ook op de API-specificatie op de fles (zoals 'SJ' in het geval van moderne benzinemotoren).

Kun je niet de olie vinden die het instructieboekje voorschrijft? Koop dan het beste alternatief dat voorhanden is. 'Niet helemaal de juiste olie' is nog altijd beter dan helemaal géén olie. Probeer bij de eerstvolgende gelegenheid dan wel bij te vullen met de voorgeschreven olie!

Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geluid, hangt er een vreemde geur of weet je niet wat te doen als een lampje gaat branden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen! De Technische Helpdesk is iedere dag bereikbaar tussen 07.00 en 00.00 via 088 269 28 88.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.