Verlichting en regels

De belangrijkste overtredingen en bijbehorende boetes

Ben je strafbaar wanneer je geen reservelampen bij je hebt? Mag je zomaar rijden met mistlampen aan? En kan het kwaad om een medeweggebruiker met lichtsignalen op een snelheidscontrole te attenderen? Een overzicht van de belangrijkste overtredingen (en de hoogte van de bijbehorende boetes).

Rijden met defecte verlichting: € 140 boete

Auto reservelampjesWanneer de autoverlichting niet goed functioneert, kun je daarvoor aan de kant worden gezet door de politie. Zij zullen je vervolgens de gelegenheid geven ter plekke de lamp te vervangen. Heb je geen reservelampen bij je, dan riskeer je een bekeuring van minimaal € 90 en maximaal € 140 (afhankelijk van waar je aan de kant wordt gezet: binnen- of buiten de bebouwde kom?).

Sierverlichting: € 140 boete

Je auto mag niet meer verlichting voeren dan voorgeschreven of uitdrukkelijk toegestaan. Ook al zijn er bij de speciaalzaak allerhande accessoires met LED- of neonverlichting te koop; wanneer je er mee de weg op gaat, riskeer je een bekeuring van € 140. Er bestaat geen regelgeving voor binnenverlichting, al is de kans groot dat je ook staande zult worden gehouden wanneer die binnenverlichting van de buitenzijde te zien is.

Onterecht mistlicht voeren: € 140 boete

Mistlampen mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. Ze produceren een zeer fel licht, wat in alle andere omstandigheden vervelend is voor andere verkeersdeelnemers. Vandaar dat de boete op het onterecht voeren van mistlicht ook stevig is: € 140.

Lichtsignalen geven op niet toegestane wijze: € 90 boete

Seinen om je medeweggebruikers te attenderen op het onterecht voeren van groot licht of een nabije snelheidscontrole is weliswaar attent, maar de politie deelt er onverbiddelijk een bekeuring voor uit. De boete bedraagt € 90.