Verlichting en regels

De belangrijkste overtredingen en bijbehorende boetes

Ben je strafbaar wanneer je geen reservelampen bij je hebt? Mag je zomaar rijden met mistlampen aan? En kan het kwaad om een medeweggebruiker met lichtsignalen op een snelheidscontrole te attenderen? Een overzicht van de belangrijkste overtredingen (en de hoogte van de bijbehorende boetes).

Autoverlichting, verkeersveiligheid, verkeer in het donker

Rijden met defecte verlichting: € 150 boete

Als je autoverlichting niet goed werkt, kan de politie je daarvoor aan de kant zetten. Je riskeert dan een bekeuring van minimaal 50 euro en maximaal 150 euro. Het boetebedrag is afhankelijk van de kapotte lamp (defecte kentekenverlichting wordt bijvoorbeeld beboet met 50 euro) en waar je aan de kant wordt gezet: binnen- of buiten de bebouwde kom.

Je kunt trouwens altijd de Wegenwacht inschakelen als je autoverlichting het niet doet. Een kapotte koplamp komen ze gewoon verhelpen. Met slechte verlichting in het donker rondrijden veroorzaakt namelijk een onveilige situatie.

Soms krijg je geen boete, mits je het euvel direct kunt verhelpen. Je moet dan wel reservelampjes bij je hebben. De politie is overigens niet verplicht om deze uitzondering toe te passen omdat je al in overtreding bent.

Onterecht mistlicht voeren: € 150 boete

Mistlampen mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. Ze produceren een zeer fel licht, wat in alle andere omstandigheden vervelend is voor andere verkeersdeelnemers. Vandaar dat de boete op het onterecht voeren van mistlicht ook stevig is: € 150.

Let op: rijden met alle vormen van verblindende verlichting is strafbaar en kan worden beboet.

Lichtsignalen geven op niet toegestane wijze: € 150 boete

Seinen om je medeweggebruikers te attenderen op het onterecht voeren van groot licht of een nabije snelheidscontrole is weliswaar attent, maar de politie deelt er onverbiddelijk een bekeuring voor uit. De boete bedraagt € 150.