Verlichting en regels

De belangrijkste overtredingen en bijbehorende boetes

Ben je strafbaar wanneer je geen reservelampen bij je hebt? Mag je zomaar rijden met mistlampen aan? En kan het kwaad om een medeweggebruiker met lichtsignalen op een snelheidscontrole te attenderen? Een overzicht van de belangrijkste overtredingen (en de hoogte van de bijbehorende boetes).

Rijden met defecte verlichting: € 140 boete

Auto reservelampjes

Als de autoverlichting niet goed werkt, kan de politie je daarvoor aan de kant zetten. Je riskeert dan een bekeuring van minimaal 90 euro en maximaal 140 euro. Het boetebedrag is afhankelijk van waar je aan de kant wordt gezet: binnen- of buiten de bebouwde kom.

Soms krijg je geen boete als je direct het euvel kan verhelpen. Je moet dan wel reservelampjes bij je hebben, anders houdt het op. Bovendien is de politie dit niet verplicht, omdat je al een overtreding hebt gemaakt.

Sierverlichting: € 140 boete

Je auto mag niet meer verlichting voeren dan voorgeschreven of uitdrukkelijk toegestaan. Ook al zijn er bij de speciaalzaak allerhande accessoires met LED- of neonverlichting te koop; wanneer je er mee de weg op gaat, riskeer je een bekeuring van € 140. Er bestaat geen regelgeving voor binnenverlichting, al is de kans groot dat je ook staande zult worden gehouden wanneer die binnenverlichting van de buitenzijde te zien is.

Onterecht mistlicht voeren: € 140 boete

Mistlampen mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. Ze produceren een zeer fel licht, wat in alle andere omstandigheden vervelend is voor andere verkeersdeelnemers. Vandaar dat de boete op het onterecht voeren van mistlicht ook stevig is: € 140.

Lichtsignalen geven op niet toegestane wijze: € 90 boete

Seinen om je medeweggebruikers te attenderen op het onterecht voeren van groot licht of een nabije snelheidscontrole is weliswaar attent, maar de politie deelt er onverbiddelijk een bekeuring voor uit. De boete bedraagt € 90.