Ruitenwissers

Een gemiddelde ruitenwisser maakt in zijn leven niet minder dan 150.000 wisbewegingen. Geen wonder dat hij daarvan slijt en dus op zijn tijd vervangen moet worden.

  1. ruitenwissermotor
  2. ruitenwissermechaniek
  3. ruitenwisserbladen
  4. principe werking ruitenwissermechaniek

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Na verloop van tijd wordt de wiswerking minder. Slijtage, want van al dat vegen over de soms vieze autoruit wordt het rubber vanzelf minder. Je merkt dat als de wisser strepen trekt of als grotere delen van de voorruit niet gewist worden. Maar ook als de wissers gaan stuiteren over het glasoppervlak of een piepend geluid maken. Als er een waas achterblijft die maar langzaam wegtrekt. En natuurlijk als het rubber begint los te raken.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Bij een onderhoudsbeurt komt het vrij vaak voor dat de ruitenwissers vervangen worden. Maar het vervangen is een klusje dat je ook makkelijk zelf kunt doen. Voor een doorsnee auto betaal je voor een set ruitenwissers van een gerenommeerd merk tussen de € 25 en € 40.

Wat kan ik zelf?

Allerlei autospeciaalzaken, maar vaak ook bouwmarkten, hebben een heel assortiment ruitenwissers, ook voor jouw type auto. Schaf daar een set aan, en let er wel op dat er een handleiding bij zit. Let op bij het monteren: bij sommige auto’s hebben linker- en rechter ruitenwisser niet dezelfde afmeting.

Wat is het en wat doet het?

ruitenwissers

Ruitenwissers houden de voorruit schoon (en bij sommige auto’s ook de achterruit), zodat je een helder zicht op de weg hebt.

Welke soorten zijn er?

Je hebt conventionele ruitenwissers en zogenoemde flatblades. Bij die laatste is het wisrubber niet aan een stalen frame, maar aan een flexibele strip gemonteerd. Die sluiten nog beter aan op de voorruit van je auto en kennen een gelijkmatiger verdeelde druk. Voor veel autotypes zijn flatblade ruitenwissers verkrijgbaar.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Zorg dat er altijd voldoende ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit (in de winter met antivries). Maak bij een wasbeurt ook de ruitenwisserbladen schoon. Zorg zoveel mogelijk voor een schone voorruit, zodat de ruitenwissers alleen maar regenwater hoeven te vegen. Dan slijten ze minder hard dan wanneer ze ook hardnekkige vogelpoep moeten verwijderen.

Meer over ruitenwissers

Meer over vloeistoffen-controleren

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts