Koplampen polijsten

Toepassing van andere materialen, kunststof in plaats van glas, heeft invloed op de helderheid van de koplampen.

Ze zijn dof, hoe komt dat?

Vroeger waren de koplampunits van glas, maar tegenwoordig worden ze gemaakt van transparante kunststof, met daarop een coating. Door zonlicht, vuil en zure regen verkleurt die coating en wordt hij dof. Dat ziet er niet mooi uit maar, nog veel belangrijker, de lichtopbrengst gaat achteruit. Dan wordt het tijd voor polijsten.

 

Wat doet het?

Met dof geworden koplampen heb je in het donker minder zicht op de weg. Na het polijsten is het ‘glas’ weer helder en de lichtopbrengst weer optimaal. Ernstig dof geworden koplampen zijn zelfs een reden voor APK-afkeuring.

Wat kan ik zelf?

Ben je een handige en secure do-het-zelver? Vanaf een euro of 20 koop je al een doe-het-zelfsetje, bijvoorbeeld in de ANWB Winkel. In de setjes zit vrijwel alles wat je nodig hebt om de koplampen weer helder te krijgen en te houden. Bekijk dus goed welke set je koopt en of een duurdere set mogelijk uit meer onderdelen bestaat. Hoe dan ook, zo'n set verwijdert de gele en matte plekken en lichte krassen. Volg altijd nauwgezet de instructies op de gebruiksaanwijzing.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Maak regelmatig de koplampen schoon, en vergeet daarbij ook de achterverlichting niet. Daarbij kun je zelf constateren wanneer de koplampen dof beginnen te worden.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts