Koplampen polijsten

Toepassing van andere materialen, kunststof in plaats van glas, heeft invloed op de helderheid van de koplampen.

Ze zijn dof, hoe komt dat?

Vroeger waren de koplampunits van glas, maar tegenwoordig worden ze gemaakt van transparante kunststof, met daarop een coating. Door zonlicht, vuil en zure regen verkleurt die coating en wordt hij dof. Dat ziet er niet mooi uit maar, nog veel belangrijker, de lichtopbrengst gaat achteruit. Dan wordt het tijd voor polijsten.

De Wegenwacht legt uit hoe het moet.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Diverse bedrijven kunnen de koplampen polijsten. Als lid van de ANWB kun je dit voordelig laten doen bij Autotaalglas. Daar kost het laten polijsten per koplamp je een kleine € 60 en ben je verzekerd van weer langdurig heldere koplampen.

Wat kan ik zelf?

Ben je handige en secure do-het-zelver? Voor een euro of 30 koop je een doe-het-zelfsetje. Daarin zit schuurpapier, polijstpasta, een steunschijf voor de boormachine, een polijstpad, een polijstdoek en een coating om het koplampglas te beschermen tegen uv-stralen. Volg nauwgezet de instructies op de gebruiksaanwijzing.

Wat is het en wat doet het?

Met dof geworden koplampen heb je in het donker minder zicht op de weg. Na het polijsten is het ‘glas’ weer helder en de lichtopbrengst weer optimaal. Ernstig dof geworden koplampen zijn zelfs een reden voor APK-afkeuring.

Welke soorten zijn er?

Diverse fabrikanten brengen setjes op de markt, die speciaal zijn samengesteld om de koplampen te polijsten.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Maak regelmatig de koplampen schoon, en vergeet daarbij ook de achterverlichting niet. Daarbij kun je zelf constateren wanneer de koplampen dof beginnen te worden.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts