Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorverkiezing Auto van het Jaar 2024: wat zijn de kanshebbers?

26 september 2023 Volvo EX30 schittert door afwezigheid, Ford Explorer EV valt vermoedelijk af

Traditiegetrouw vindt in september de voorverkiezing van de Auto van het Jaar-verkiezing plaats in het Deense Tannisby. Jurylid en ANWB autoredacteur Frank Buma is ter plaatse.

Met 22 verschillende modellen om te beproeven, is het misschien een beetje zuur om juist te beginnen over de nieuwe auto's die in Denemarken ontbreken. Maar dat zijn dan ook niet de minste: we missen de Volvo EX30 en de Ford Explorer EV, die om uiteenlopende redenen schitteren door afwezigheid.

Zo hecht Volvo meer waarde aan een eigen evenement, dat medio oktober plaatsvindt in Barcelona: de dynamische persintroductie van de EX30. Een volledig elektrische - en voor een Volvo verrassend betaalbare - crossover. De ANWB zal ook daarbij aanwezig zijn, maar toch hadden we graag nu al aan de EV gesnuffeld.

Ford is om een heel andere reden niet van de partij: de Amerikanen hebben op het laatste moment besloten hun vervanger van de Focus - de volledig elektrische Explorer EV - van een ander batterijpakket te voorzien. Daarmee is de marktintroductie van de crossover naar 2024 verplaatst. De kans lijkt daarmee klein, dat de Explorer nog aan de Auto van het Jaar-verkiezing voor komend jaar kan deelnemen.

Smak geld

De ANWB autoredactie maakt aan de Deense noordkust rijtesten van de nieuwe BMW 5 Serie en een elektrische nieuwkomer die eens níet uit China komt: de Fisker Ocean. De uit Amerika afkomstige SUV heeft volgens de fabrikant een rijbereik van 700 kilometer en moet 70 mille gaan kosten. Da's een smak geld, maar niet voor een EV met een dergelijk rijbereik!

In de tussenliggende tijd oriënteren we ons op kanshebbers voor de titel: er mogen aan het einde van dit jaar slechts zeven nieuwe modellen door naar de finale, waarna eind februari de Auto van het Jaar 2024 wordt gekroond.

Aanwezig tijdens de voorverkiezing

Dit jaar kan er in Tannisby worden kennisgemaakt met de BYD Seal, Fiat 600e, Ford Bronco, Honda ZR-V, CR-V en e:NY1, Hyundai IONIQ 6 en Kona, Jeep Grand Cherokee, Kia EV9, Lexus RZ, Lucid Air, NIO ET5, ET5 Touring, EL6 en ET7, Peugeot e-3008, Renault Scénic en Espace, Toyota C-HR en Prius.

In onderstaande video loopt Frank Buma - namens de ANWB een van de Nederlandse juryleden - tussen de potentiële winnaars door en tipt zijn favorieten.

Lees meer over de Auto van het Jaar-verkiezing

Lees meer over elektrisch rijden