Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB onderzoekt: mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen?

29 november 2023

De ANWB heeft onderzocht of het wettelijk mogelijk is te maken dat halogeen lampen in auto’s kunnen worden vervangen voor LED-verlichting, net zoals dat in huizen gebeurt. LED-verlichting verbetert de lichtopbrengst van oudere voertuigen met halogeenlampen aanzienlijk. Dit komt de zichtbaarheid op donkere wegen ten goede. Voordeel is ook dat LED-lampen zuiniger zijn en langer meegaan.

Uit een test van de ANWB in samenwerking met de Duitse zusterclub ADAC, was al gebleken dat de ombouw in sommige gevallen veilig kan. Voor het achteraf inbouwen van LED-lampen in auto’s bestaan echter meerdere systemen, waarbij niet toegestane systemen en/of een verkeerde inbouw kan leiden tot verblinding van andere verkeersdeelnemers. Lang niet alle LED-lampen kunnen ingebouwd worden in een auto. Met name via internet zijn LED-lampen verkrijgbaar die niet in Nederland verkocht mogen worden en ook niet mogen zijn ingebouwd. Het lichtsysteem moet speciaal worden ontwikkeld voor het koplamphuis in het voertuig, zodat tegenliggers niet worden verblind en de lichtbundel optimale zichtbaarheid geeft. En dat koplamphuis moet ook weer aan (Europese) eisen voldoen.

Wel of niet toegestaan in Nederland?

De ANWB krijgt geregeld vragen van leden over het vervangen van voertuigverlichting door LED. Al jaren zijn er LED-vervangingslampen op de markt, waardoor het mogelijk is om minder zuinige halogeenlampen te vervangen door LED. Het was tot nu toe onduidelijk of het in Nederland is toegestaan om dit te doen. Daarom hebben we bij de RDW om uitleg gevraagd:

"In Nederland mogen alleen vervangingslichten verkocht worden als deze zijn voorzien van een Europese typegoedkeuring. In Duitsland waren al een paar systemen voor achteraf-bouw van LED-lampen op Nationale eisen goedgekeurd. Andere EU-landen kunnen deze goedkeuring overnemen, mits het getoetste niveau gelijkwaardig is aan de eisen die in die lidstaat gelden. Omdat in Nederland alleen Europees goedgekeurde retrofit lampen zijn toegestaan, kan deze Nationale (Duitse) goedkeuring niet worden overgenomen. Die verlichting mag in Nederland daarom niet worden verkocht."

"Voor het rijden met een voertuig gelden andere eisen. Het voertuig moet voldoen aan de permanente eisen (zie hoofdstuk 5 Regeling voertuigen). Hierin wordt niet gesproken over Europees goedgekeurde lichten, er mag dus wel mee gereden worden in Nederland, mits aan de overige eisen is voldaan. Maar wanneer u in het buitenland rijdt dan kan het zijn dat daar andere eisen gelden en alleen goedgekeurde verlichting gemonteerd mag zijn. U moet u zichzelf daarvan op de hoogte brengen. Er kan dus tijdens een controle discussie ontstaan waarbij u moet aantonen dat de ombouw correct is uitgevoerd."