Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slim Laden app: betaal nooit teveel voor een volle batterij

3 november 2023 ANWB helpt je om zo voordelig mogelijk jouw elektrische auto op te laden

Ondanks de hoge energieprijzen is een kWh stroom momenteel goedkoper dan een liter brandstof. Je elektrische auto opladen kan nóg voordeliger met de ANWB Slim Laden app.

Direct bij thuiskomst jouw elektrische auto aan de laadpaal zetten? Niet doen! Je betaalt de hoofdprijs en er is op die momenten al zoveel vraag naar stroom dat de kans groot is dat je je auto ‘voltankt’ met stroom die is opgewekt met fossiele energiebronnen als gas en kolen. Niet echt groen dus.

Om zo voordelig mogelijk te laden, zijn een aantal zaken van belang. Laad je bij een publiek laadpunt verderop in de straat of kan je thuis opladen? En hoe zit het dan met jouw energiecontract? Staan de stroomtarieven vast, zijn ze variabel of zelfs dynamisch?

Dynamisch energiecontract

Heb jij thuis een dynamisch energiecontract, dan zijn er meer daluren dan alleen ’s nachts en in het weekend. Dynamische contracten werken namelijk met uurtarieven voor stroom en die zijn ieder uur anders. Als het zonnetje lekker schijnt of het stevig waait, wordt er veel duurzame energie opgewekt en is de stroomprijs lager. Je laadt dan niet alleen goedkopere, maar ook nog eens groenere stroom. 

Gunstigste momenten om te laden

Natuurlijk kun je zelf de laadkabel op het juiste moment in- en uitpluggen, maar onze knappe koppen hebben dat proces voor je geautomatiseerd. Je koppelt de gratis Slim Laden app aan je auto en geeft aan hoe laat je de auto weer nodig hebt. Vervolgens kun je wél op elk moment de lader aansluiten. De app zorgt er dan voor dat je laadt in de daluren van je energiecontract.

Nog meer tips om gunstig te reizen:

  • Zoek met de app van de ANWB Laadpas het meest voordelige én beschikbare laadpunt bij jou in de buurt.
  • Maak je een langere trip? Gebruik dan ook de ANWB EV Routeplanner, zodat jouw laadstops zo efficiënt mogelijk verlopen.

Is elektrisch rijden het geheim voor een betaalbare citytrip?

ANWB autoredacteuren Frank Buma en Gert Wisse gebruikten de Slim Laden app onlangs voor hun nieuwste reisvideo. Daarin geven ze antwoord op de vraag, of elektrisch rijden het geheim is voor een betaalbare stedentrip naar het buitenland. Voor de opnames waren we te gast bij Landal Berger Duinen in Schoorl, waar je een vakantiebungalow kunt huren inclusief laadpunt. Elektrisch rijden past bij de duurzaamheidsambities van de vakantieaanbieder; vandaar dat je inmiddels op 74 van hun parken terecht kunt voor een laadvoorziening. Dat geldt zowel voor personenwagens als steps en fietsen.

Bekijk ook onze rijtesten van de elektrische auto’s waarmee Frank en Gert dit keer op pad gingen:
Dacia Spring Electric
Tesla Model S

Lees meer over elektrisch rijden
 

Ook interessant

Laadpas van ANWB 

De ANWB Laadpas geeft je toegang tot laadpalen in het binnen- en buitenland.

Downloadde app
Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk!

Energietegeninkoopprijs!
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract, helemaal als je ook al elektrisch rijdt.