Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kerstboom vervoeren zonder bekeuring

1 december 2023 De klep mag open, maar hoeveel mag de boom uitsteken?

Een kerstboom halen met je auto. Da's een hele operatie en als je niet uitkijkt krijg je nog een bekeuring ook. Wat zijn eigenlijk de regels voor het vervoeren van de dennenboom?

Nu Sinterklaas weer bijna richting Spanje vaart, is het in veel huishoudens tijd om een kerstboom in huis te halen. Makkelijk als je een kunstboom hebt die op zolder of in de schuur klaarligt. Maar wie een echte, geurende boom-met-naalden wil, moet zelf op pad om een mooi exemplaar uit te zoeken. Gelukkig wordt de kerstboom tegenwoordig vaak in zo’n handig net ‘verpakt’ zodat hij enigszins hanteerbaar is. Maar een beetje kerstboom past vaak niet in z’n geheel in de kofferbak.

Kerstboom op het dak vervoeren

Op het dak vervoeren is dan een prima oplossing, mits je gebruik maakt van een degelijke lastdrager. Direct op het dak vervoeren is namelijk niet toegestaan en kan je een boete van €160 opleveren. Wij adviseren daarom een dakdrager of imperiaal te gebruiken. Zet de boom ook goed vast. Doe je dit niet, dan kun je ook daarvoor een boete een krijgen. 

Het voorkomen van een boete is trouwens niet de enige reden om je kerstboom goed vast te maken; doe het vooral ook vanwege de veiligheid! Ziet 'ie niet goed vast en maak je een noodstop, dan lanceert zo'n denneboom zichzelf als een soort raket. Vergis je niet, zelfs bij een lage snelheid kan een verkeersdrempel al genoeg zijn om de kerstboom van het dak af te laten glijden.

Zo ver mag je kerstboom uitsteken

Heb je een stationwagon, dan zal de boom vaak wel passen. Misschien steekt hij een klein beetje uit, maar dat is geen probleem. Hij mag maximaal een meter buiten de auto steken en je mag met de achterklep open rijden.

Maar steekt de kerstboom meer dan een meter uit, dan kun je boete krijgen van € 160,- exclusief de administratiekosten van € 9. In dat geval is het verstandig om de boom te laten bezorgen.

Check ook je kentekenplaat

Zorg er ook voor dat je kentekenplaat zichtbaar blijft en er niet een grote tak voor hangt. Een niet goed leesbaar kenteken kan je namelijk ook nog eens € 160 boete opleveren. Dan wordt die decembermaand ineens wel héél duur...

Kerstboom schuinleggen in de kofferbak

En als je de boom nou schuin in je auto legt, hoeveel mag ie dan uitsteken? Niet meer dan twintig centimeter aan elke kant – en pas op, want daar zit je zo aan. Sowieso mag je auto inclusief uit stekende boom niet breder zijn dan maximaal 2 meter 55.

Meer over de regels van lading vervoeren

De Wegenwacht Buzz Kerstbal

Heb je je boom veilig thuis gekregen? Dan komt natuurlijk het leukste deel: versieren. Maak 'm dit jaar extra mooi met de Wegenwacht Buzz Kerstbal.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.