Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbeltest Kia Picanto vs. Toyota Aygo X

14 oktober 2022 De Kia is ruimer, maar de Toyota meer van deze tijd

Toyota komt als een van de weinigen met een nieuw model binnen het A-segment. Uiteraard overgoten met een crossover-sausje. De Kia Picanto is nog een stadsmini ‘oude stijl’. Moet het inderdaad allemaal anders in dit deel van de markt, of is normaal al gek genoeg?

Ruimte

In de hoogtijdagen van het A-segment kocht je er zo’n ‘boodschappenauto’ bij als tweede wagen in het gezin. Handig om de kinderen mee naar de sportvereniging te brengen! Volgens Toyota ligt die tijd inmiddels achter ons: de Aygo X is in de optiek van de Japanners de enige auto binnen het huishouden. Ze zien bovendien een klantengroep voor zich zónder kinderen. Dan kun je op je vingers natellen dat de nieuwste Aygo er van binnen niet groter op is geworden. Althans, wat het de ruimte voor de achterpassagiers aangaat. De achterdeuren kunnen nauwelijks open en eindigen in een punt. Je moet goed opletten dat jouw kind daar niet tegenaan loopt. De deuropening is even goed pijlvormig, dus de instap is uitsluitend voor slangenmensen. De kofferbak van de Toyota is dan wel weer iets gegroeid: 60 liter om precies te zijn. Voortaan kun je achterin minimaal 189- en maximaal 1.009 liter aan bagage kwijt. Wie genoegen neemt met de reguliere stereo, mist misschien wat bas maar krijgt dankzij het ontbreken van de optionele subwoofer wel meer laadruimte. In dat geval kan er minstens 231 liter aan bagage mee.

Klap je de rugleuning van de achterbank neer, dan ontstaat er geen vlakke laadvloer. De kleine Toyota kampt bovendien met een fikse tildrempel en omdat de achterklep van glas is en een hengsel ontbreekt, houd je aan het sluiten altijd vieze handen over. De Picanto heeft eveneens een hoge tildrempel. Alleen het duurste uitrustingsniveau profiteert van een variabele bagagebodem. De kofferbak van de Kia is groter dan die van de Toyota: minimaal 255- en maximaal 1.010 liter inhoud. Op de achterbank kunnen nog gewoon twee passagiers zitten, al is de hoofd- rianter dan de beenruimte. We zeggen nadrukkelijk twéé passagiers, want voor een derde gordelsluiting moet worden bijbetaald. Dat kost je maar liefst 700 euro!

Rijgedrag

Hoewel de klapraampjes en de glazen achterklep doen denken aan de Aygo van het eerste uur, is deze generatie van Toyota’s stadsauto helemaal nieuw. Hij staat op een ingekorte versie van het Yaris-platform, wat direct verklaart waarom het binnenste van de Japanse stadsmini zo ruim aandoet voorin. De 1.0-liter benzinemotor onder de kap is goed voor 72 pk en 93 Nm koppel. Het trekgewicht is 0 kilogram, dus een aanhanger kun je vergeten. Van zichzelf komt de Aygo X al met moeite vooruit: het nieuwste model is een kleine 200 kilogram zwaarder dan voorheen. Wil je een beetje opschieten, dan moet je in de eerste twee versnellingen láng doorhalen. Een ander kritiekpunt betreft het stuurwiel, dat uitsluitend in hoogte te verstellen valt. Daarnaast grijpt de koppeling vervelend hoog aan en kun je jouw arm niet fatsoenlijk kwijt: aan de bovenzijde van het portier prijkt pontificaal een raamrubber. Zonde, want het onderstel is wel degelijk bemeten op een langere rit. Die maak je met de Toyota nu niet voor jouw plezier, temeer daar het - optionele - stoffen roldakje de stadsmini een stuk gehoriger maakt. Aan boord van de Kia is het aanmerkelijk stiller.

Bij de Picanto is het juist ’t meubilair dat roet in het eten gooit. De zittingen zijn te kort voor iemand met een lengte van 1.90 meter of meer. Ook de Koreaan biedt geen in diepte verstelbaar stuur. Standaard wordt een handbak met vijf versnellingen gemonteerd. Maar waar je die bij de Aygo trefzeker inlegt, lijkt de pook van de Picanto wel van elastiek. Z’n driecilinder benzinemotor is 67 pk en 96 Nm sterk. Daarmee trek je geen caravan, laat staan de stenen uit de straat. Een beetje meer trekkracht had echter geen kwaad gekund, want ook in een stadsauto moet je wel eens invoegen op de snelweg!

Verbruik

Kia biedt de Picanto in ons land met een tweetal benzinemotoren aan: eentje met- en een zonder turbo. Het vermogen loopt uiteen van 67- tot 100 pk. Voor de door ons gereden motorvariant geeft de fabrikant een verbruikscijfer op van 1 op 20,8. Wij realiseerden een praktijkscore van 1 op 17,8. De Toyota is in het dagelijks leven net wat zuiniger, met een door ons gemeten verbruik van 1 op 19. Het fabrieksverbruik van de Aygo X is met 1 op 20,8 gelijk aan dat uit de Kia-brochure. Bij Toyota kun je slechts voor één motorvariant terecht, al dan niet gekoppeld aan een automaat.

Veiligheid

De Toyota is een rijk aangeklede - of rijk aan te kleden - stadsauto. Dat geldt zeker voor de aanvullende veiligheidsuitrusting: iedere Aygo X beschikt standaard over adaptieve cruise control, verkeersbordherkenning, actieve rijstrookassistentie en een noodremsysteem dat fietsers- en voetgangers detecteert. Die laatste groep verkeersdeelnemers wordt zelfs in het donker opgemerkt! Als we de fabrikant mogen geloven, is de nieuwste generatie Aygo zelfs mede uit veiligheidsafwegingen in een crossover getransformeerd: op die manier bevind jij je achter het stuur op ooghoogte met fietsers. Het gaat echter maar om een paar centimeter: in de praktijk merk je dat dus nauwelijks.

Waar je wel dagelijks mee te maken hebt, is het dramatische zicht naar achteren: de dode hoek over je schouder is gigantisch. Een andere ergernis betreft het geheugen van de verschillende hulpsystemen. Of eigenlijk: het gebrek daaraan. De volgafstand van de adaptieve cruise control zal je bijvoorbeeld elke rit opnieuw moeten instellen. De Kia heeft geen adaptieve cruise control. Ook geen verkeersbordherkenning trouwens, of een noodremsysteem dat fietsers herkent. Wel voetgangers, al moet je daarvoor bijbetalen. Ook actieve rijstrookassistentie en vermoeidheidsherkenning zijn voorbehouden aan een hoger uitrustingsniveau, net als schijfremmen achter. Standaard heeft de Picanto daar trommels, net als de Toyota overigens. Vanaf het tweede uitrustingsniveau heb je een achteruitrijcamera aan boord. Geen overbodige luxe, want ook in de Koreaan had het zicht rondom beter gekund.

Gebruiksgemak

De Aygo X is zo modern, dat je voor onze testuitvoering een gebruikersprofiel kunt aanmaken. Wij kunnen ons voorstellen dat je daar als eigenaar niet toe wilt worden verplicht. Maar je hebt geen keuze, want anders moet je zelfs triviale instellingen als die van de stereo iedere rit opnieuw instellen. Zo wekt de Toyota nog meer wrevel. De elektrische ramen hebben bijvoorbeeld geen automatische stand, dus je moet de knop steeds ingedrukt houden. Het stoffen roldak heeft wél een automatische functie, maar alleen om het dak te openen. Wil je het sluiten, dan werkt een druk op de knop maar tot de helft: daarna zal je toch echt jouw hand bij de bedieningstoets moeten houden.

Wanneer je de navigatie gebruikt en je stopt onderweg ergens om iets te drinken, vraagt de Aygo bij terugkomst of je de routebegeleiding wilt voortzetten. Wanneer je dat aanbod aanvaardt, is de navigatie nog niet opgestart of je moet de gebruiksvoorwaarden accepteren. Daarna is je route opeens verdwenen! Waar we dan wel over te spreken zijn, is de ergonomie. De Toyota heeft gewoon nog knoppen voor de kachel en met de exemplaren op het stuur kun je eenvoudig de overige functies van de stadsauto bedienen. In de Kia vind je net zo goed blindelings je weg. Het infotainmentscherm is ook aangenaam hoog op het dashboard gemonteerd. De Picanto oogt van binnen wel wat saai. Bovendien zijn daar niet de fraaiste bekledingsmaterialen gebruikt. Daarnaast missen we ventilatieroosters en een stroompunt voor de achterpassagiers. Die moeten hun telefoon nu voorin laten opladen. Net als in de Toyota trouwens!

Prijs

De voordeligste Aygo X kost € 16.950. Kies je liever voor private lease, dan betaal je € 249 per maand. In dat laatste geval is de Toyota goedkoper dan de Picanto. Daarvan begint het private lease tarief bij € 295. Reken je de Kia in één keer af, dan ben je minstens € 16.495 kwijt. In dat geval beschik je standaard over een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en een radio met bluetooth koppeling. Dat zijn precies de dingen waarvoor je bij Toyota op een luxer uitrustingsniveau bent aangewezen. Maar waar Kia lange tijd de meest imposante fabrieksgarantie verleende, hebben de Japanners de lat weer hoger gelegd: je kunt voor de Aygo geen 7-, maar 10 jaar bij de dealer aankloppen. Moet je de stadsmini wel altijd bij de Toyota-garage laten onderhouden. Maar goed, dat is bij de Koreanen niet anders.

Kia verschijnt bij dit vergelijk aan de start met een DynamicPlusLine. In die hoedanigheid profiteert de Picanto van zaken als navigatie, klimaatcontrole en instappen zonder sleutel. Het is ’t een-na-duurste uitrustingsniveau waarin je de Picanto kunt bestellen, met een prijskaartje van minimaal € 18.795. De door ons gereden ‘Limited’ is de meest luxueuze versie van de Aygo X. Die typenaam is niet voor niks zo gekozen, want de uitvoering is leverbaar zolang de voorraad strekt. Mocht -ie op zijn tegen de tijd dat jij jouw bestelling plaatst, wees dan niet getreurd: onder de aanduiding ‘Premium’ koop je min of meer dezelfde auto. Dan ben je in beide gevallen € 24.350 verder, maar profiteer je in dit deel van de markt wel van een weldadige uitrusting. Tweekleurige lak, 18-inch wielen, stoelverwarming, een draadloze oplaadmogelijkheid voor je smartphone: stuk voor stuk zaken die voor een A-segmenter geen gemeengoed zijn!

Winnaar

Stadsauto’s waren ooit simpele vervoersmiddelen voor erbij, maar inmiddels zijn ze knap ingewikkeld geworden! Dat valt niet alleen de fabrikanten aan te wrijven: er gelden inmiddels allerhande Europese regels, waardoor stadsmini’s als deze Kia en Toyota er weliswaar veiliger, maar ook duurder op zijn geworden. Zo duur, dat menig automerk zelf al geen brood meer ziet in dit deel van de markt. Kia houdt echter dapper stand, met een traditionele stadsauto die anno 2022 nog altijd overtuigt. Hij biedt de meeste binnenruimte en de minste poespas.

Hoewel de Toyota veel moderner is en je maar liefst 10 jaar fabrieksgarantie op de Aygo X krijgt, was dit vergelijk voor de Japanner alles behalve een gelopen race. De Toyota is krap op de achterbank, nodeloos ingewikkeld in het gebruik en onvoldoende comfortabel tijdens lange ritten. Dankzij z’n moderne uitrusting, de standaard rijhulpsystemen en een scherp private lease tarief gaat de Aygo X er alsnog met de overwinning van door. Zij het dan nipt!

Op zoek naar een occasion?

Op anwb.nl vind je een actueel occasionaanbod, verrijkt met een richtprijs volgens de ANWB-koerslijst en de ANWB autotest inclusief de bevindingen van de Wegenwacht. Zo ook van de Kia Picanto en Toyota Aygo X.

Lees ook onze afzonderlijke rijtesten van deze testkandidaten:
Kia Picanto 1.0 Dpi DynamicPlusLine 4-zits
Toyota Aygo X 1.0 VVT-i Limited