Extreme droogte en vuile auto:
11 augustus 2022 Wasstraat, sopje of even wachten?
Wanneer in een hete zomer het water voor onze ogen verdampt, wil je met wat overblijft zuinig omspringen. Korter douchen, geen volle zwembaden en misschien moeten de plantjes ook maar even op rantsoen. Maar je vakantievuile auto dan?
Wie zijn auto dagelijks in het zicht heeft staan, wordt vaak niet blij van de mistroostige aanblik van een door vakantie vuil geworden vierwieler. Toch wil je in tijden van droogte, zeker wanneer de overheid vraagt zuinig om te springen met water, liever niet op straat gezien worden met een verkwistend emmertje water. Nou ja, als het bij één emmertje zou blijven… Een beetje uit de kluiten gewassen vuile auto vraagt volgens de kenners toch al snel om een emmertje of vier tot vijf.
Wasstraat of sopje?
Bij extreme droogte, zoals in de zomer van 2022, moet je je afvragen of je je auto echt moet wassen. Dat ligt ook een beetje aan hoe smerig deze is. De auto vuil laten wachten op regen is namelijk niet altijd aan te raden. Het zicht kan beperkt raken door vuile ramen en in de avond kan verlichting van tegenliggers uiteenspatten over je raam door vlekken en zandkorrels. Ook kunnen tegenliggers last hebben van jouw vervuilde koplampen. Bovendien: een achteruitrijcamera en (parkeer- en cruise control) sensoren werken niet of minder wanneer ze gehinderd worden door vervuiling en ook je lak is vaak niet blij met achterblijvend zand en vogelpoep. Toch maar dat sopje dan? Of de wasstraat?
800 liter water
Die wasstraat lijkt wel een beetje een gekke optie. Wie er wel eens gebruik van maakt, ziet de liters water immers over de auto wegstromen. En dat klopt ook: een wasbeurt verbruikt al snel een litertje of 600 tot 800 aan water. Maar – en nu komt het – een moderne installatie hergebruikt tot wel negentig procent van dit water. Olie, vet en vuil worden bovendien uit het gebruikte water gefilterd, opgevangen en door professionele bedrijven verwerkt. Het opgeschoonde water gaat vervolgens gewoon weer over de volgende auto. Overigens: ook wasboxen hergebruiken en filteren waswater.
Rioolput
Dat filteren maakt de geautomatiseerde autoschoonheidssalon bovendien de milieuvriendelijkere optie. De emmertjes sop van de doe-het-zelver verdwijnen vaak inclusief de chemische poetsmiddelen, de olieresten en het vuil in de rioolput of het afvoerputje. Vandaar dat veel gemeenten autowassen op straat sowieso al niet toestaan. Check dit op de gemeentelijke website van jouw gemeente.
Deel deze pagina