Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accijnsverlaging van 1 april wordt verlengd in 2023

29 december 2022 Hoeveel bespaar je eigenlijk aan de pomp?

Om de brandstofprijzen nog een beetje betaalbaar te houden, heeft het kabinet besloten om de accijns op brandstof van 1 april tot 30 juni 2023 te verlagen. In de tweede helft van 2023 gaat het tarief geleidelijk weer omhoog. Dit betekent dat benzine en diesel per liter respectievelijk 20,9 cent en 13,4 cent goedkoper zijn. Bij LPG/LNG daalt de prijs met 4,9 cent per liter.

Ondanks de inzet van de overheid om tanken goedkoper te maken, is het beter om te spreken over brandstof die iets minder duur wordt. Op een gemiddelde tankbeurt van zo’n 45 liter, bespaar je dankzij de accijnsverlaging ruim € 9,42. Dieselrijders houden bij 45 liter ruim € 6,03 in de zak. Een LPG/LNG tankbeurt van 35 liter levert een minimaal voordeel op.

Accijns op brandstof

Misschien handig om te weten: elke getankte liter brandstof spekt de schatkist van de overheid. Net zoals op vrijwel elk product dat je in Nederland koopt, betaal je ook aan de pomp BTW. Daarnaast kent brandstof, net zoals bijvoorbeeld alcohol en tabak, nog een andere belastingheffing: accijns. Dit deel is nu verlaagd. In feite gaat het om een accijnsverlaging van 17,3 cent op benzine, 11,1 cent op diesel en 4,1 cent op LPG/CNG. Maar omdat BTW (21%) op brandstof wordt geheven over de brandstofkosten inclusief (de nu verlaagde) accijns, valt de prijs aan de pomp dus nog gunstiger uit. Dan kom je uit op de genoemde respectievelijke verlagingen van 20,9 cent, 13,4 cent en 4,9 cent per liter. Wil je precies weten hoe dit zit, lees dan onze pagina over de opbouw van brandstofprijzen.

Geld besparen?

Ga je de weg op, dan kan het lonen om voor het tanken de lokale brandstofprijzen te bekijken. Grote prijsverschillen zijn tenslotte geen uitzondering. Een liter langs de snelweg is duurder dan bij een verder weg gelegen onbemande pomp. Wil je in een oogopslag de actuele prijzen in jouw omgeving zien? Maak dan gebruik van de ANWB Routeplanner of check de prijzen in de handige ANWB Onderweg app. Hoe ze werken, lees je op deze pagina.

10 bespaartips

Goedkoper tanken is één ding, brandstof besparen is nog beter. Zowel voor portemonnee als milieu. Daarom hebben we 10 tips op een rijtje gezet om tegengas te kunnen geven in deze dure brandstoftijden.