Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Massaclaim tegen Renault en Dacia

26 november 2021

Stichting Car Claim dient een massaclaim in tegen autobouwers Renault en Dacia. Volgens een verklaring van de stichting is recent duidelijk geworden dat Renault en Dacia (onderdeel van Renault) sjoemelsoftware in hun dieselauto's hebben geïnstalleerd. In Nederland gaat het naar verluidt om meer dan 150.000 voertuigen.

De procedure is naast de twee autofabrikanten ook gericht tegen de Nederlandse importeur en de Nederlandse autodealers van deze merken. Stichting Car Claim is bekend van een zaak tegen Volkswagen AG over het gebruik van sjoemelsoftware

Misleidende software voor uitstootnormen

De software in de auto's zorgt ervoor dat de auto's voor het verkrijgen van typegoedkeuring aan de wettelijke uitstootnormen voldoen. Maar bij normaal gebruik zou de uitstoot veel hoger zijn. 'Renault en Dacia wisten dit, maar besloten dat stil te houden tegenover hun klanten. Die zijn hierdoor misleid. Zij hebben een gebrekkig product gekocht dat niet aan de wet voldoet en hebben daarvoor te veel betaald', aldus de woordvoerder van Stichting Car Claim.

Stichting Car Claim won eerder rechtszaak over diesels

In Nederland bepaalde de rechter in een zaak van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers in juli dat mensen en bedrijven die sjoemeldiesels hebben gekocht recht hebben op in totaal honderden miljoenen euro's compensatie. In de zaak loopt een hoger beroep.

Als je overweegt om je bij de claim aan te sluiten, kun je op de website van Car Claim checken of jouw auto relevant is voor de zaak. 

Meer informatie

Meer informatie over sjoemeldiesels en schadevergoeding lees je op het ANWB Experts platform.