Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tekort aan computerchips: langere levertijden en lagere autoproductie

23 juni 2021

Door het wereldwijde chiptekort hebben veel automerken te maken met langere levertijden. De vraag naar auto’s stijgt, maar fabrikanten zijn door het chiptekort niet altijd in staat om sneller te produceren. Ben je van plan om dit jaar een nieuwe auto te kopen of leasen? We leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Mogelijk 4,7 miljoen minder auto’s 

Op dit moment is er een groot tekort aan computerchips. Deze kleine chips worden op grote schaal gebruikt om bijvoorbeeld elektronica te maken, maar zijn ook nodig om moderne auto’s te produceren. Met name de automarkt wordt op dit moment hard geraakt door dit tekort. Meerdere fabrieken - ook in Nederland - moesten al tijdelijk sluiten, waardoor het productieproces stil kwam te liggen. Verwacht wordt dat er wereldwijd zo’n 4,7 miljoen minder auto’s geproduceerd kunnen worden door het chiptekort. (bron: Auto Forecast Solutions)

“De verwachting is dat dit niet binnen een jaar is opgelost”

Paco Bancken, leaseadviseur voor mkb’ers bij LeasePlan, legt uit: “Door de coronacrisis hebben veel automerken vorig jaar de productiecapaciteit bij de leveranciers van chips teruggeschroefd. Maar de markt trok snel weer aan en de auto-industrie staat nu achteraan in de rij. Sommige merken hebben hier meer last van dan andere. We hebben dagelijks contact met dealers en leveranciers. Zo houden wij goed zicht op de verwachte levertijden per merk en model. De verwachting is dat dit niet binnen een jaar is opgelost”.

Het kan dus zomaar zijn dat je een nieuwe (lease)auto bestelt en hier een jaar op moet wachten. LeasePlan, met wie de ANWB samenwerkt voor onze autolease, kan bepaalde modellen op dit moment toch snel leveren. Paco: “LeasePlan heeft vorig jaar veel pre-orders op auto’s gedaan. Dit zijn de actieauto’s die we nu hebben. Het chiptekort kan ook hier invloed hebben op de levering, maar door onze pre-orders staan we vooraan in de rij”.

Einde leasecontract in zicht? Kijk nu al naar een nieuwe auto

Vroeger waren leaseauto’s na bestelling snel leverbaar, maar dat is al een tijdje niet meer zo. Paco adviseert bedrijven en leaserijders om vroeg te beginnen met het kiezen van een nieuwe auto. “Als je leasecontract dit jaar afloopt, wacht dan niet tot op het laatste moment met een nieuwe auto te bestellen. Je zou op dit moment minimaal een half jaar van tevoren al moeten kijken naar een nieuwe auto. Denk dus voorruit. Wij helpen je hier graag bij”.

Private - en zakelijke lease

Bij de ANWB bieden we in samenwerking met Ayvens zowel voor private lease als voor zakelijke lease een actueel aanbod van leaseauto’s aan. Ons aanbod is gebaseerd op de actiemodellen van Ayvens en zijn op korte termijn leverbaar.

Bekijk ook

Een auto kiezen en kopen