Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat als mijn APK binnenkort verloopt?

Blijf zoveel mogelijk binnen is het devies van de regering tijdens deze corona-crisis. Maar wat als binnenkort de APK van je auto verloopt? Kun je je auto nog wel laten keuren of wordt er nu minder streng gecontroleerd op een verlopen APK?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je auto moet nog steeds te allen tijde voorzien zijn van een geldige APK. Ook in deze vreemde periode is het dus zaak je auto op tijd bij een garage te laten keuren. Wanneer de APK van je auto is verlopen en je de auto niet schorst, dan kun je (na twee maanden) een boete krijgen van 140 euro en 9 euro administratiekosten.

Dat wil niet zeggen dat je de APK daarom maximaal twee maanden kunt laten verlopen. Je mag namelijk vanaf het moment dat je APK verlopen is niet meer de weg op. De enige uitzondering is wanneer je binnen twee maanden na de vervaldatum zonder omweg naar de garage rijdt waar je een keuringsafspraak hebt. Zorg dat je een afspraakbevestiging bij je hebt, als je wordt aangehouden zal de politie hier naar vragen.

Alles wat je moet weten over APK

Garagebedrijven geopend, maar met maatregelen

De meeste garagebedrijven en fastfitters zijn ook in deze periode geopend. Wel zijn er maatregelen getroffen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo geldt de regel om anderhalve meter afstand te houden onverminderd binnen de muren van het garagebedrijf en kan het ook zijn dat er maar een beperkt aantal klanten tegelijk binnen aanwezig mag zijn. Bel daarom vooraf je garagebedrijf of fastfitter voor een afspraak, kom alleen naar de afspraak en volg de regels en aanwijzingen van het bedrijf op. Vraag bij twijfel gerust na of ze je auto na keuring of reparatie desinfecteren, je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om zelf desinfecterende doekjes of vloeistof mee te nemen.

Eerder keuren is mogelijk én aan te raden

Iedere autobezitter krijgt zo’n zes weken voor het verlopen van de APK een herinnering van de RDW. Je kunt je auto echter al twee maanden voor de vervaldatum opnieuw laten keuren, waarbij de oorspronkelijke vervaldatum met één jaar (twee jaar indien de auto dertig jaar of ouder is) wordt verlengd. Wanneer de APK-vervaldatum van je auto 1 juli 2020 is, kun je dus al vanaf 1 mei je auto opnieuw laten keuren en zal de nieuwe APK-vervaldatum 1 juli 2021 worden. Je kunt de vervaldatum van je auto eenvuodig opzoeken door op de website van de RDW je kenteken in te vullen en dan bij 'vervaldata en historie' te kijken.

Het is aan te raden om niet te lang te wachten met het keuren van je auto, maar dit al ruim van te voren te doen. Zo voorkom je dat je in de knel komt wanneer je door omstandigheden niet de deur uit kunt.

Tips van de Wegenwacht voor je stilstaande auto 

Ben je vanwege nog in het buitenland?

Als de auto nog in Nederland is, zou iemand anders de auto naar de keuringsinstantie kunnen brengen. Een auto hoeft niet persoonlijk voor de APK te worden aangeboden.
Als de auto mee naar het buitenland is en het lukt niet voor de vervaldatum van de APK terug te zijn in Nederland, dan adviseren wij om contact op te nemen met de RDW.  

Ook is het mogelijk om een auto die niet gebruikt wordt en niet op de openbare weg staat, op afstand met uw Digid te schorsen, waardoor er tijdelijk geen keuringsplicht is. De eerste rit na het ontschorsen moet dan wel naar de garage voor een APK zijn. Meer over de mogelijkheid tot schorsen vind je op de website van de RDW.  Om te voorkomen dat het niet voldoen aan de APK-plicht leidt tot problemen met de autoverzekering, adviseren wij contact op te nemen met je autoverzekeraar.