Naar artikel

ANWB tipt: 10x tweedehands stadsauto

Wanneer het klein moet zijn

Wie zijn de kilometers vooral in of rondom de stad maakt heeft meer aan een kleine en makkelijk te parkeren stadsauto dan aan een onhandig grote crossover. Daarnaast zijn ze ook nog eens razend zuinig en goedkoop in gebruik en onderhoud. We zetten tien handige stadsrakkers in willekeurige volgorde op een rijtje.

1.    Hyundai i10

Met de i10 is Hyundai al sinds 2007 niet meer weg te denken uit het A-segement. Onlangs is de derde generatie onthuld en dat betekent dat de tweede generatie (2013-2019) in prijs aan het dalen is. Het aanbod is groot en de kilometerstanden doorgaans laag, daar komt nog bovenop dat ook de Wegenwacht fan is van de Hyundai i10: ze komen ze bijna nooit tegen. Als de i10 een keer dienst weigert, dan is het doorgaans een storing in het contactslot.

Bekijk het occasionaanbod van de Hyundai i10

2.    Nissan Pixo/Suzuki Alto

In navolging van het succes van de Japans-Franse drieling (Peugeot 107/Citroën C1 en Toyota Aygo) komen ook Nissan en Suzuki gezamenlijk met een stadsauto. Dat ze daarbij goed naar de succesvolle drieling hebben gekeken is meteen duidelijk, de auto's lijken behoorlijk op elkaar. Vermoedelijk is de meeste aandacht van de ingenieurs naar de techniek is gegaan, want deze generatie Nissan Pixo/Suzuki Alto staat bij de Wegenwacht bekend als een probleemloze auto. Om in hun woorden te spreken: "een risicolozer occasion is nauwelijks te vinden."

Bekijk het occasionaanbod van de Nissan Pixo
Bekijk het occasionaanbod van de Suzuki Alto

3.    Daihatsu Cuore

Lang was het Japanse merk Daihatsu niet weg te denken uit het segment van de kleine auto's, maar desondanks is het merk toch van de Europese markt verdwenen. Dat maakt de laatste Daihatsu Cuore niet een minder interessante aanbieding: ze zijn goedkoop, compact en reuze betrouwbaar. Dealerbedrijven zijn er logischerwijs niet meer, al zijn vele verder gegaan als onafhankelijk Daihatsu-specialist.

Bekijk het occasionaanbod van de Daihatsu Cuore

4.    Fiat 500

Doorgaans zijn compacte stadsauto´s typische no-nonsens auto's: doelmatig, maar daarmee ook een beetje saai. Fiat laat zien dat het ook anders kan met de 500, al twaalf jaar lang de hipste stadsauto. Onderhuids deelt de auto veel techniek met de Panda. Grote mankementen zijn bij de Wegenwacht niet bekend, al wil er nog wel eens een elektronische storing optreden. Het aanbod gebruikte Fiat 500's is enorm, maar de prijzen liggen in vergelijking met de concurrentie hoog en ze zijn lang niet zo praktisch als de meeste concurrenten. Wie mooi wil zijn...

Bekijk het occasionaanbod van de Fiat 500

5.    Renault Twingo

Tegen de razend succesvolle en iconische eerste generatie Twingo steekt deze tweede generatie een beetje magertjes af. Het is een beetje een muurbloempje. Dat maakt het echter geen slechte auto, de rijeigenschappen zijn verrassend volwassen en bij de Wegenwacht zijn geen veel voorkomende kwalen bekend. Deze generatie Renault Twingo is alleen als driedeurs geleverd, wat de auto minder praktisch maakt voor wie vaak passagiers mee heeft. Niet heel verantwoord maar oh zo leuk is de 133 pk sterke Renault Twingo RS.

Bekijk het occasionaanbod van de Renault Twingo

6.    Opel Agila/Suzuki Splash

Op kleine auto's zitten ook maar kleine winstmarges en dus zie je dat autofabrikanten bovengemiddeld vaak samenwerken om een model te ontwikkelen. Zo ook in het geval van de Opel Agila en de Suzuki Splash, al nam Suzuki vrijwel al het ontwikkelingswerk voor haar rekening en mocht Opel daar haar logo's op plakken. Door die Japanse techniek is de Splash zeer betrouwbaar, wat natuurlijk ook onverminderd geldt voor de Agila.

Bekijk het occasionaanbod van de Opel Agila
Bekijk het occasionaanbod van de Suzuki Splash

7.    Chevrolet Spark

Net als Daihatsu is ook Chevrolet bijna geheel van de Nederlandse markt verdwenen, alleen de Corvette en de Camaro worden nog geleverd. Dat zijn natuurlijk Amerikaanse Chevrolets, terwijl de  Chevrolet Spark een product is van de Koreaanse tak, voorheen bekend als Daewoo. Het ietwat eigenzinnige model steekt prima in elkaar en op wat kleine storingen na heeft de Wegenwacht niets aan te merken op de kwaliteit van deze stadsauto. Uniek in zijn klasse is de af-fabriek BiFuel-uitvoering met lpg, voor wie niet alleen goedkoop wil rijden, maar ook goedkoop wil tanken.

Bekijk het occasionaanbod van de Chevrolet Spark

8.    Citroën C1/Peugeot 108/Toyota Aygo

Na het succes van de eerste generatie van dit trio hebben PSA en Toyota wederom de handen in elkaar geslagen. Ten opzichte van de eerste generatie is deze drieling een stuk volwassener en comfortabeler. De Citroën C1 was en is de goedkoopste van het stel, de Toyota Aygo de duurste, al zijn de verschillen klein. Door het grote aanbod kun je vooral goed zoeken naar een versie die qua uitrusting precies bij jou past. Tip: het grote stoffen schuifdak is heerlijk als het zonnetje ook maar een beetje schijnt.

Bekijk het occasionaabod van de Citroën C1
Bekijk het occasionaanbod van de Peugeot 108
Bekijk het occasionaanbod van de Toyota Aygo

9.    Kia Picanto

Net als de i10 is ook de Picanto in rap tempo volwassen geworden. Met hulp van voormalig Audi- en Volkswagen-designer Peter Schreyer is de tweede generatie Kia Picanto (2011-2017) een frisse verschijning. Niet alleen het design is goed voor elkaar, ook het interieur is een fijne en comfortabele werkplek en technisch is de Picanto beresterk. Veel meer dan een draadbreuk in de massakabel van de accu komt de Wegenwacht niet tegen, al waarschuwen ze wel voor de gevolgen van slecht onderhoud op de levensduur van de normaalgesproken onderhoudsvrije distributieketting. Een netjes ingevuld onderhoudsboekje is bij aakoop van een Picanto dus een pré.

Bekijk het occasionaanbod van de Kia Picanto

10.    Volkswagen up!/Seat Mii/Skoda Citigo

De nog altijd fris ongende Volkswagen Up (door VW zelf als up! geschreven) is alweer sinds 2011 onder ons en is nog steeds een populaire keuze in het A-segment. Skoda- en Seat-broertjes Citigo en Mii zijn tegenwoordig alleen nog nieuw te koop als elektrische auto, maar het occasionaanbod is enorm. Hoewel er geen grote getale met pech langs de weg staan, is deze drieling volgens de Wegenwacht minder betrouwbaar dan de Japanse en Koreaanse alternetieven. Samen met de Kia Picanto zijn het de weinige A-segmenters die zowel met drie als vijf deuren geleverd zijn.

Bekijk het occasionaanbod van de Volkswagen Up
Bekijk het occasionaanbod van de Seat Mii
Bekijk het occasionaanbod van de Skoda Citigo

Voor- en nadelen

Kleine auto's zijn goedkoper in gebruik dan grote auto's. Je staat minder vaak te tanken, bent minder kwijt aan mrb en verzekering en ook het onderhoud is doorgaans minder prijzig. Dat maakt kleine auto's erg populair op de occasionmarkt, met relatief hoge vraagprijzen als gevolg. Veel van deze auto's worden vooral ingezet voor korte ritjes. Zo'n lage kilometerstand lijkt aantrekkelijk, maar kan betekenen dat de motor nooit goed de tijd heeft gekregen om op te warmen. Staar je bij aanschaf dus niet blind op de tellerstand, maar bekijk vooral goed de technische staat van een auto.

Tweedehands aanbod

Om je op weg te helpen bij het kopen van een beruikte stadsauto geeft de ANWB je een actueel aanbod van tweedehands auto’s bij BOVAG aangesloten bedrijven. Aangevuld met informatie die je van de ANWB mag verwachten. Zo geeft de ANWB Koerslijst je een richtprijs van een occasion en zijn ook de maandelijkse kosten van een tweedehands auto voor je inzichtelijk gemaakt. Als onze redacteuren een soortgelijke auto hebben getest kun je ook direct de autotest en de bevindingen van de Wegenwacht lezen.