Naar artikel

Autodiefstal voorkomen: 10 tips

Zo maak je autodieven het leven zuur

Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: je auto ongeschonden terugvinden op de plek waar je deze hebt achtergelaten. Helaas is de werkelijkheid minder rooskleurig: elk jaar worden er duizenden auto's gestolen in Nederland. Daarom tien tips om je auto te beschermen tegen autodiefstal.

10 tips om autodiefstal moeilijker te maken

Om autodieven dwars te zitten, hebben wij de volgende tien tips voor je:

  1. De belangrijkste regel van allemaal: laat de contactsleutel nooit in de auto achter. Ook niet wanneer je ‘even’ uitstapt, om welke reden dan ook. Een (gelegenheids)dief is er sneller met je auto vandoor dan je voor mogelijk houdt.
  2. Draai je stuur in het stuurslot voor je uitstapt.
  3. Sluit altijd je auto af.
  4. Bewaar autosleutels uit het zicht. Zeker moderne smart keys of keyless entry sleutels moeten zo ver mogelijk van de auto worden bewaard, het liefst in een zogenaamde RFID-sleutelhoes die de radiografische straling onderbreekt. Zo voorkom je dat je autosleutel gehackt wordt en een makkelijke prooi is voor autodiefstal.
  5. Moet je je auto parkeren op een voor jou onbekende plek? Zoek dan bij voorkeur naar een parkeerplek in een drukke, bebouwde omgeving, voorzien van goede verlichting. Op goed verlichte plekken lopen ’s avonds vaker mensen rond en worden eventuele verdachte situaties eerder ontdekt.
  6. Ben je niet zeker over de te kiezen parkeerplek, wijk dan uit naar een parkeergarage met cameratoezicht. Het is geen garantie tegen diefstal, maar dieven houden nu eenmaal niet van camera’s en licht.
  7. Laat de kentekenplaat in alle ruiten graveren. Dit maakt rijden met een valse kentekenplaat moeilijker en vooral kostbaar, omdat dan alle ruiten moeten worden vervangen. Dit maakt een auto een stuk minder interessant voor doorverkoop en dus voor autodiefstal.
  8. Maak gebruik van extra beveiliging, zoals een stuurslot of een slot voor op de handrem of het gaspedaal.
  9. Laat een antidiefstalalarm installeren. Deze zijn in de meest uiteenlopende prijsklassen beschikbaar.
  10. Parkeer je op eigen terrein of in eigen garage? Kies dan voor een lamp met bewegingsmelder of – nog beter – voor een camera met bewegingsmelder.

Bonustip: schaf een gps-tracker aan

Tot slot nog een bonustip die diefstal niet voorkomt, maar terugvinden mogelijk eenvoudiger maakt: schaf een gps-tracker aan. Dit is een apparaatje dat je onzichtbaar in je auto kunt verstoppen en dat via je mobieltje of laptop aangeeft waar je auto zich precies bevindt. Deze systemen worden steeds eenvoudiger en goedkoper. Ga – als je voor zo’n oplossing gaat – niet zelf op jacht naar de auto, maar schakel altijd de politie of je verzekeraar in.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

ANWB Autoverzekering 

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.