Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Top 10: de zuinigste kleine occasions

De belangrijkste reden om een gebruikte kleine auto te kopen, is omdat ze goedkoper zijn dan een vergelijkbare nieuwe auto. Dan is het natuurlijk ook wel prettig als die zuinige benzineauto een beetje spaarzaam met benzine omspringt. Dit zijn (in de praktijk) de tien zuinigste compacte occasions.

Tanken doet niemand voor zijn lol, zeker niet nu benzineprijzen regelmatig recordhoogtes halen. Gelukkig kun je het aantal bezoekjes aan het pompstation beperken. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk te rijden, door zo zuinig mogelijk te rijden of door gebruik te maken van de ANWB Onderweg app. Deze app toont onder andere de goedkoopste tankstations in de regio.

Een andere optie is de aanschaf van een zuinige auto. Overweeg je een kleine auto te kopen die spaarzaam omspringt met benzine, kijk dan vooral eens naar onderstaande opsomming. Dit zijn de zuinigste benzineauto's (A- en B-segment) die tussen 2015 en 2020 nieuw zijn geleverd. 

Het verbruik is een vanafverbruik. Binnen de genoemde jaren zijn immers vaak verschillende uitvoeringen geleverd. Deze kunnen onderling in verbruik afwijken door meer accessoires, mogelijk andere banden en een tussentijdse facelift (zonder de motor te vervangen, die blijft wel hetzelfde in onderstaande vermelding).

Wat is een zuinige auto? Uiteraard is dat er een die weinig brandstof verbruikt, maar de verschillen in de top 10 zijn minimaal. Maar let op het juiste verbruik als je gaat vergelijken of in de occasionadvertenties kijkt. Het ANWB occasionaanbod vermeldt dit verbruik bij elke aangeboden auto. Op de website vind je bij elk model bovendien informatie uit de ANWB Koerslijst en een autotest, inclusief oordeel van de Wegenwacht. Klik op de naam in de top 10 om meteen te zoeken met de genoemde bouwjaren.

Ook interessant: Top 10 meest waardevaste auto's

Hoe zijn de cijfers tot stand gekomen?

Het genoemde verbruik is een redelijkerwijs te verwachten praktijkverbruik en wijkt dus af van de fabrieksopgave. Ons getoonde verbruik is met een formule berekend. Deze formule is door ANWB afgeleid (mede in samenwerking met TNO en Travelcard) na analyse van een grote hoeveelheid data over werkelijk getankte liters brandstof en werkelijk gereden kilometers, alsmede een groot aantal brandstofverbruiksmetingen van testauto's. Afhankelijk van rijstijl en gebruiksomstandigheden kan het werkelijke verbruik afwijken van het hier gehanteerde gemiddelde  te verwachten praktijkvebruik. Op basis van de door ons ontwikkelde formule hebben we bepaald wat de auto's zijn met het, volgens onze formule of inzichten, laagste (te verwachten) praktijkverbruik. Het gaat hier om kleine benzineauto's uit het zogenaamd A- en B-segment die nieuw leverbaar waren in de periode 2015-2020.

Toyota Yaris 1.5 Hybrid

Waar veel fabrikanten een kleine benzinemotor met turbo gebruiken om het verbruik te drukken, zet Toyota al ruim twintig jaar in op hybridetechniek. Een kleine elektromotor kan de auto tot lage snelheden volledig elektrisch laten rijden, maar de benzinemotor ook ondersteunen. De Yaris van Toyota is zo'n hybride tweedehands auto. De accu in de Yaris hoef je niet aan de laadpaal op te laden, hij haalt zijn stroom onder andere uit het terugwinnen van remenergie. Dat deze techniek zijn vruchten afwerpt blijkt wel uit het lage verbruik. Dit is nog lager dan dat van auto's die nog een maatje kleiner zijn, waaronder Toyota's eigen Aygo.

Bekijk het totale aanbod Toyota Yaris Hybrid-occasions

Suzuki Celerio 1.0

Er zijn weinig merken met zoveel ervaring met kleine auto's als Suzuki. Van 2015 tot en met 2019 was de Celerio een van de kleinste en goedkoopste auto's die je in Nederland nieuw kon kopen. Onder de motorkap van de Suzuki zit geen bijzondere techniek, maar een eenvoudige éénliter driecilinder. Het vermogen van 68 pk is weinig indrukwekkend, maar zijn lage verbruik des te meer. De Celerio komt net geen eenentwintig kilometer op een enkele liter benzine, goed voor een tweede plek in de top 10.

Bekijk het aanbod Suzuki Celerio-occasions

Peugeot 108, Citroën C1 en Toyota Aygo

De plekken drie, vier en vijf zijn voor de stadsauto's van Peugeot, Citroën en Toyota. Geen wonder dat ze vrijwel dezelfde verbruikscijfers scoren, want de auto's zijn technisch volledig identiek en gezamenlijk ontwikkeld door de drie merken. De onderlinge verschillen zijn zoals al eerder geschreven onder andere toe te schrijven aan zaken zoals verschil in uitrusting (en dus gewicht) en mogelijk een afwijkende bandenkeuze. Net als de Suzuki Celerio heeft ook deze Frans-Japanse drieling een éénliter driecilinder zonder turbo. Wel komen ze op een liter benzine net iets minder ver dan de Suzuki, maar maar op gebied van zuinigheid presteren ook deze drie heel erg netjes. 

Bekijk het aanbod Citroën C1, Toyota Aygo en Peugeot 108-occasions

Fiat's Twinair-motor

Dat er maar liefst drie Fiat's in deze top 10 staan, inclusief een model van zustermerk Lancia (op plek 10) komt omdat ze allemaal zijn voorzien van Fiat's Twinair-motor, een kleine tweecilindermotor. Afhankelijk van het model zijn er Twinair's met en zonder turbo, maar voor het verbruik lijkt dit nauwelijks uit te maken. Ook scoren de krachtigere en grotere Fiat Punto en Lancia Ypsilon bijna net zo goed als de kleinere Panda en 500. Al met al een prima prestatie van Fiat.

Bekijk het aanbod Fiat Panda, Fiat 500, Lancia Ypsilon en Fiat Punto-occasions

Jouw zuinige occasion nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale occasionaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.

Overigens hoeft de meest zuinige auto onder aan de streep niet altijd de meest goedkope te zijn. Zaken zoals bijvoorbeeld afschrijving en onderhoud spelen ook mee. Check je keuze daarom met onze autokostencalculator. Dan weet je precies wat je keuze je per maand kost. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.