Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Top 10: de zuinigste kleine gezinsauto's

Met de almaar stijgende brandstofprijzen is het heel fijn om te weten welke kleine gezinsauto aan de pomp het goedkoopst is. Wij hebben er daarom een top tien van gemaakt. Van de top drie rekenen we met hulp van de ANWB Autokostenberekening bovendien uit wat de maandelijkse kosten zijn om de auto te rijden en te onderhouden.

Vroeger waren auto's als de Ford Fiesta en Volkswagen Polo kleine modellen, met drie deuren en nauwelijks plek op de achterbank. Dat is tegenwoordig wel anders. Ze zijn inmiddels gegroeid tot het formaat van een Escort of Golf van weleer en zijn bijna altijd standaard voorzien van vijf portieren. Daarmee zijn ze ook geschikt als kleine gezinsauto.

Wij zoeken uit welke auto in de praktijk het zuinigst is én berekenen van de top drie bovendien wat ze maandelijks kosten. Wil je dit van de andere modellen - of van een andere auto - ook doen, dan kan dat heel eenvoudig met de ANWB Autokostenberekening.  

Wat meteen opvalt is dat veel modellen in deze Top 10 de toevoeging hybrid of MHEV hebben. Bij de zogenaamde 'mild hybrid' (MHEV) gaat het om hele lichte elektrische ondersteuning, de hybrid (HEV) is krachtiger.

Daarnaast is er ook nog de hybride met een stekker, de zogenaamde plug-in hybride (PHEV). Die kun je met een stekker opladen, waarna hij een deel van de reis elektrisch aflegt. Dit komt echter in de kleine klasse amper voor. Bovendien: het verbruik is zeer afhankelijk van het opladen. Laad je de auto niet op voor het rijden, dan stijgt het verbruik. Daarom nemen we deze modellen niet mee in deze Top 10. 

 Merk & modelVerbruik (l/100km en km/liter)
1Mazda 2 1.5 Hybrid 85 kW4,6 / 1 op 21,8
2Toyota Yaris 1.5 Hybrid 85 kW4,6 / 1 op 21,8
3Renault Clio 1.6 E-Tech Hybrid 105 kW5,1 / 1 op 19,6
4Honda Jazz 1.5 Hybrid 80 kW5,4 / 1 op 18,5
5Suzuki Swift 1.2 MHEV 61 kW5,6 / 1 op 17,9
6Renault Captur E-Tech 1.2 hybrid 105 kW5,7 / 1 op 17,5
7Skoda Fabia 1.0 TSI 70 kW5,9 / 1 op 16,9
8Ford Fiesta 1.0 MHEV EcoBoost 92 kW5,9 / 1 op 16,9
9Skoda Kamiq 1.5 TSI 110 kW5,9 / 1 op 16,9
10Hyundai i20 1.0 T-GDi MHEV 74 kW6,0 / 1 op 16,7

Hoe zijn de cijfers tot stand gekomen?

Het redelijkerwijs te verwachten praktijkverbruik is met een formule berekend. Deze formule is door ANWB afgeleid (mede in samenwerking met TNO en Travelcard) na analyse van een grote hoeveelheid data over werkelijk getankte liters brandstof en werkelijk gereden kilometers, alsmede een groot aantal brandstofverbruiksmetingen van testauto's. Afhankelijk van rijstijl en gebruiksomstandigheden kan het werkelijke verbruik afwijken van het hier gehanteerde gemiddelde  te verwachten praktijkvebruik.

Op basis van de door ons ontwikkelde formule hebben we bepaald wat de auto's zijn met het, volgens onze formule of inzichten, laagste (te verwachten) praktijkverbruik. Het gaat hier om kleine gezinsauto's uit het zogenaamde B-segment die op dit moment nieuw te koop zijn. 

De afronding kan per model iets verschillen, afhankelijk van uitvoering en uitrusting. Bij gelijk verbruik zijn  meerdere cijfers achter de komma gebruikt om de rangorde te bepalen.

Mazda 2 1.5 Hybrid 85 kW

De Mazda 2 Hybrid is sinds begin dit jaar te koop en neemt de eerste plek over van de huidige nummer twee. Een mooie prestatie, zeker omdat het model vrijwel gelijk is aan de Toyota Yaris. Maar dan met Mazda-kenmerken. De hybrideloze Mazda 2, die uit de eigen Mazda-fabriek komt, heeft dan ook een ander uiterlijk. Waarmee dat mysterie ook weer is opgelost. 

Een nieuwe Mazda 2 1.5 Hybrid 85 kW Agile, met een fiscale nieuwprijs (zonder afleveringskosten) van € 27.450, kost bij een bezitsduur van 4 jaar en 15.000 per jaar € 576 per maand of € 0,46 per kilometer.

Bekijk het aanbod Mazda 2 Hybrid-occasions

Toyota Yaris 1.5 Hybrid 85 kW

Toyota mag zich dé hybride-expert noemen: eind jaren '90 kwamen ze met de Prius en sindsdien hebben ze de hybridetechniek geperfectioneerd. Dat blijkt wel uit de verbruikscijfers van de vierde generatie Yaris, die weer iets zuiniger is dan zijn voorganger. Ook in restwaarde top 10's scoort de Yaris traditioneel goed en bovendien staan ze als betrouwbaar te boek. Dat maakt deze compacte Toyota tot een veilige keuze.

Een nieuwe Toyota Yaris 1.5 Hybrid 85 kW Active, met een fiscale nieuwprijs (zonder afleveringskosten) van € 25.482, kost bij een bezitsduur van 4 jaar en 15.000 per jaar € 518 per maand of € 0,415 per kilometer.

Bekijk het aanbod Toyota Yaris Hybrid-occasions

Renault Clio 1.6 E-Tech Hybrid 105 kW

Toyota mag dan al jarenlang bewijzen hoe goed hun hybride-techniek is, Renault pakt het met de Clio E-Tech Hybrid helemaal anders aan. In plaats van een enkele elektromotor gekoppeld aan een traploze versnellingsbak, kiest Renault voor twee elektromotoren. Een uit de kluiten gewassen startmotor/dynamo, zoals in een milde hybride, gecombineerd met een grotere elektromotor en een ingenieuze automatische versnellingsbak gebaseerd op F1-techniek. Klinkt mooi, maar in de praktijk moet hij z'n meerderen erkennen in de Mazda en Toyota. Zowel qua verfijning als qua verbruik. Toch is 5,1 liter op 100 km een heel mooi score, zeker als je bedenkt dat de Clio een stukje krachtiger is dan de nummers 1 en 2.

Een nieuwe Renault Clio 1.6 E-Tech Hybrid 105 kW Equilibre, met een fiscale nieuwprijs (zonder afleveringskosten) van € 24.695, kost bij een bezitsduur van 4 jaar en 15.000 per jaar € 587 per maand of € 0,469 per kilometer.

Bekijk het aanbod Renault Clio Hybrid-occasions

 

Op zoek naar een andere zuinige occasion? 

Bekijk het tweedehands auto's met energielabel A:

 

Kopen of leasen?

Een alternatief voor een occasion is Private Lease. Het privé leasen van een compacte gezinsauto wordt steeds populairder. Je hoeft immers niet in één keer het gehele aankoopbedrag te voldoen, ook heb je geen zorgen over extra kosten of hoog uitvallende garagerekeningen. Lees via onderstaande link alles over kosten, mogelijkheden en voorwaarden. 

 

Alle cijfers en berekeningen in dit artikel zijn geactualiseerd op 21 september 2023.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Steeds meer autokopers zijn niet alleen op zoek naar de beste hybride auto. Het moet vooral ook de zuinigste hybrideauto zijn. Daarbij is er tevens vaak de voorkeur voor een kleine hybride auto. In de Top 10 kleine gezinsauto's komen daarom de nodige hybride auto's voor.