Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een goede kilometerstand voor een tweedehands auto?

Hier moet je op letten

In de wereld van tweedehands auto’s draait het om twee dingen: bouwjaar en kilometerstand. Dat laatste is voor veel mensen een ongrijpbaar iets. Want wat zegt de kilometerstand nou eigenlijk over een tweedehands auto? Is 100.000 kilometer veel of weinig? En wanneer kun je grote reparaties verwachten? Onze auto-experts zetten het voor je op een rij.

Wat is belangrijker: bouwjaar of kilometerstand?

Kilometerstand en bouwjaar zijn het meest van invloed op de prijs van een gebruikte auto. Maar welke belangrijker is, hangt van het gebruik van de auto af. Maak je niet veel kilometers? Dan kun je met een auto met 150.000 kilometer op de klok nog jaren vooruit. Ben je van plan veel te gaan rijden? Dan zal de kilometerstand zwaarder wegen dan het bouwjaar. Als je uitgaat van een levensduur van 250.000 kilometer, dan kun je uitrekenen hoeveel jaar je nog met een auto vooruit kunt. Het kan dus voordelig zijn om te zoeken naar een relatief jonge auto met een hoge kilometerstand.

Wat is een hoge kilometerstand voor een auto?

Hoe lang een motor meegaat, is sterk afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Globaal kun je zeggen dat een benzinemotor 300.000 kilometer meegaat en een dieselmotor 400.000.

Het is ook afhankelijk van het merk. Ga je op zoek naar auto’s met een kilometerstand van boven de 300.000, dan kom je merken tegen als Mercedes, BMW, Volkswagen en Volvo. Hoewel de levensduur flink beïnvloed wordt door rijstijl en onderhoud, zijn dit merken die een lange adem hebben. Datzelfde geldt voor Japanse merken. Vooral Toyota staat bekend als een merk dat auto’s bouwt die lang meegaan.

Welk onderhoud bij welke kilometerstand?

De motor is natuurlijk niet het enige wat slijt; veel onderdelen er omheen slijten ook. Hoe lang onderdelen meegaan, is sterk afhankelijk van de materiaalkeuze van de fabrikant, het onderhoud en hoe er met de auto gereden is. Grofweg is dit te zeggen:

  • Distributieriem: tussen de 60.000 en 240.000 kilometer.
  • Koppeling: een autoleven lang, sowieso meer dan 200.000 kilometer. 
  • Uitlaat: afhankelijk van het gebruik, niet van kilometerafstand. Reken in jaren.
  • Accu: veroudert na verloop van tijd, vier tot vijf jaar. 
  • Banden: sterk afhankelijk van de rijstijl. Bij een voorwiel aangedreven auto 40.000 tot 50.000 kilometer voor de voorbanden en 80.000 kilomter voor de achterbanden.
  • Remblokken: sterk afhankelijk van de rijstijl. Gemiddeld 80.000 kilometer.

Als een auto netjes volgens voorschrift wordt onderhouden, is de kans groot dat je zonder heel hoge rekeningen de 150.000 kilometer haalt. Wel is het de vraag of een auto nog plezierig rijdt na 200.000 kilometer. Hoe zijn de schokdempers, de draagarmrubbers en de bestuurdersstoel bijvoorbeeld? Let hier goed op als je een proefrit gaat maken.

Is een lage kilometerstand altijd beter?

Nee. Zo kan een auto die vaak stadsritjes rijdt, er met minder kilometers slechter aan toe zijn dan een auto met veel kilometers op de klok die vooral op de snelweg is gebruikt. Dat komt doordat een motor het meest slijt als hij koud is. Pas na zo’n vijf kilometer komt een auto lekker op temperatuur.

Hoe kan je de kilometerstand controleren?

Sinds 1991 worden de kilometerstanden van alle auto’s bijgehouden. Er werd namelijk nog al eens gesjoemeld door kilometerstanden terug te draaien. Iedere keer als een auto voor reparatie of onderhoud bij de garage komt, wordt de kilometerstand genoteerd. Heb je een auto op het oog en wil je de kilometerstand controleren? Dat kan op de website van het RDW.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.