Wettelijke garantie op tweedehands auto's
Zo zit het
Koop je een nieuwe auto, dan zit daar standaard garantie op. Voor tweedehands auto's werkt dat net even anders. Hoe precies, dat leggen we je in dit artikel uit.
Conform de verwachtingen
Bij alles wat je koopt, of dat nu nieuw of gebruikt is, mag je ervan uitgaan dat dit geschikt is voor normaal gebruik. Van een wasmachine mag je verwachten dat hij kan wassen, van een auto mag je verwachten dat hij je van A naar B brengt. Dat geldt niet alleen voor nieuwe auto's, maar ook voor gebruikte auto's. Het product moet dus conform de verwachtingen zijn. Is dit niet het geval, dan spreken we van non-conformiteit.
Wat je mag verwachten van een gebruikte auto, hangt onder meer af van wat de verkoper in de advertentietekst of in zijn verkooppraatje heeft genoemd, de leeftijd en kilometerstand van de auto en de prijs. Je mag van een twee jaar oude occasion met 30.000 km op de teller en een prijskaartje van 25.000 euro meer verwachten dan van een vijftien jaar oude auto met 200.000 km en een aanschafprijs van 2.500 euro.
Koper heeft onderzoeksplicht
Wel heb je als koper een onderzoeksplicht: je mag er niet zomaar vanuit gaan dat een auto in goede staat verkeert. Maak dus een uitgebreide proefrit en biedt de auto bij voorkeur aan voor een aankoopkeuring. Dit laatste is extra belangrijk wanneer je de auto van een particulier koopt. Deze is nu eenmaal minder deskundig. Daarom weegt de onderzoeksplicht van de koper hier ook zwaarder dan wanneer je een auto koopt bij een autobedrijf.
In de praktijk kan het lastig zijn om aanspraak te maken op deze wettelijke garantie, ook al ligt de bewijsplicht de eerste 12 maanden bij de verkopende partij. Een rechtsbijstandsverzekering kan je hierbij helpen.
De plus- en minpunten op een rij:
+ Geen extra kosten aan verbonden
- Geen duidelijke stelregel wanneer iets conform of niet conform is
- Wettelijke garantie in mindere mate van toepassing bij particuliere koop
Deel deze pagina