Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto overschrijven op 3 manieren

Wat je moet weten over tenaamstellen, overschrijven en de kentekencard

Bij de koop of verkoop van een auto moet deze op naam komen te staan van de nieuwe eigenaar. Dat kan op verschillende manieren. En wat moet je eigenlijk doen wanneer je jouw kentekenbewijs of overschrijvingscode kwijt raakt?

Wanneer je een auto (of brommer of motor) koopt, dan moet deze op jouw naam worden gezet. De verzekeraar stelt vaak als voorwaarde dat de verzekerde het kenteken op naam heeft. Ook bestaat het 'rechtsvermoeden dat de kentekenhouder de eigenaar van het voertuig is'. Dit laatste is van belang bij beslagleggingen of bijvoorbeeld bij diefstal.

Op grond van de wet ben je als kentekenhouder bovendien aansprakelijk voor bepaalde verkeersovertredingen en het betalen van wegenbelasting. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de verplichte WAM-verzekering en het tijdig APK laten keuren van het voertuig. Maar hoe doe je dat, een kenteken overschrijven? Dat kan op drie manieren.

Manier 1: kenteken auto overschrijven bij een RDW-erkende garage of dealer

Wanneer je een auto koopt bij een RDW-erkende garage of autodealer, dan kan de auto daar vaak meteen op jouw naam worden gezet. Daarvoor heb je wel een geldig identiteitsbewijs nodig. Wanneer het overschrijven is gelukt, krijg je een zogeheten tenaamstellingsverslag mee. Daarop staan de eerste vier cijfers van de negencijferige tenaamstellingscode. 

Manier 2: kenteken overschrijven bij een kentekenloket

Je kunt een auto ook zelf overschrijven bij een kentekenloket. Dit vind je onder andere bij PostNL-punten in Nederland. Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode.

De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40. Je ontvangt direct het tenaamstellingsversslag met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode.

Manier 3: kenteken digitaal overschrijven

Het is tegenwoordig ook mogelijk om zonder tussenkomst van een RDW-erkende garage of kentekenloket een auto op naam te zetten. Hiervoor heb je wel een ondersteunde smartphone met NFC (Near Field Communication) en DigiD nodig.

Stap 1: scannen van het identiteitsbewijs

Open de DigiD-app op je smartphone en log in. Klik linksboven op het menu-icoon en kies voor de optie 'ID-check'. Na controle van je DigiD-pincode kun je jouw identiteitsbewijs scannen met je telefoon. Dit doe je door jouw paspoort (de dikke kunststof pagina met je foto en persoonsgegevens), rijbewijs of identiteitskaart langs de achterkant van je telefoon te verschuiven tot de app aangeeft dat hij de gegevens aan het lezen is. Dit werkt het beste zonder hoesje om je telefoon. Eenmaal uitgelezen zal er in het menu een groen vinkje verschijnen naast de optie 'ID-check'. Klaar voor de volgende stap!

Stap 2: Online overschrijven bij de RDW

Ga naar ‘Kenteken overschrijven’ op de website van de RDW en log in met je DigiD. In Mijn RDW vul je onder andere de negencijferige tenaamstellingscode van de auto in. Aan het eind van het proces betaal je via iDeal de tenaamstellingskosten. De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt!

Doorgaans gaat dit zeer snel, maar in sommige gevallen kan dit een paar uur duren. Na betaling ontvang je een email met daarin een link om de huidige status van je aanvraag te controleren.

Stap 3: overschrijving en vrijwaring

Als het overschrijven geslaagd is, dan krijg je hiervan bericht middels een tweede email. Vanaf dit moment sta je geregistreerd als eigenaar van de auto en ben je ook verantwoordelijk voor het verzekeren of schorsen van de auto.

In een derde mail van de RDW krijg je via een link toegang tot een tweetal documenten. Het tenaamstellingsverslag is voor jezelf, het vrijwaringsbewijs is voor de verkopende partij. Sla het tenaamstellingsbewijs op je computer op en/of print deze uit, de link is slechts 30 dagen geldig.

Kentekencard en tenaamstellingscode

Voor welke manier van overschrijven je ook kiest: binnen enkele dagen ontvang je per post jouw kentekencard en een formulier met de resterende vijf cijfers van de tenaamstellingscode. Vul op dit formulier ook de eerste vier cijfers van de code in en bewaar het zorgvuldig.

Wanneer je de auto verkoopt, heb je de complete tenaamstellingscode nodig om de auto over te schrijven. Bij overlijden van de kentekenhouder moet het kenteken binnen 5 weken overgeschreven worden op naam van de nieuwe eigenaar.

Vrijwaringsbewijs

De voormalige eigenaar van de auto ontvangt na verkoop een vrijwaringsbewijs. Dat is het enige geaccepteerde bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen als kentekenhouder (APK, verzekering, belasting en verkeersboetes). Je krijgt een wit vrijwaringsbewijs bij overschrijving bij het kentekenloket of een groen bewijs van RDW erkende garages en slopers.

Accepteer nooit een 'afstandsverklaring' of iets dergelijks in plaats van het officiële vrijwaringsbewijs!

Vergeet de autoverzekering niet!

Vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, ben je verplicht deze tenminste WA te verzekeren. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste verzekering? Ook daar kunnen we je bij assisteren.

Problemen bij het overschrijven van je auto

Bij het overschrijven van je auto kunnen er een aantal zaken misgaan. We behandelen de twee meest voorkomende problemen.

Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt

Als je de negencijferige tenaamstellingscode niet meer kunt vinden, dan kun je via de website van de RDW eenvoudig een nieuwe aanvragen* . Dit doe je door in te loggen met je DigiD.  De kosten bedragen een alleszins bescheiden € 1,10. Je ontvangt vervolgens per mail een link, waarmee je jouw nieuwe tenaamstellingscode kunt downloaden. Deze link is 40 dagen geldig: sla het formulier dus direct op of print het uit.

Ik ben mijn kentekenbewijs kwijt

Wanneer je jouw kentekenbewijs of kentekencard bent kwijtgeraakt, dan moet je zo snel mogelijk een nieuwe aanvragen*. De bestuurder van een auto moet altijd het kentekenbewijs of kentekencard kunnen tonen, als daarom gevraagd wordt. Dus niet alleen bij het overschrijven na verkoop!

Via de website van de RDW vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan à € 34,50. Je ontvangt dan binnen drie tot vier werkdagen per post een nieuwe kentekencard. Een dag later ontvang je per post ook een nieuwe tenaamstellingscode.

*Let op: vraag een nieuw kentekenbewijs of tenamstellingscode alleen aan op de website van de RDW. Er zijn ook andere websites die deze dienst aanbieden en vaak lijken deze websites ook op die van de RDW. Zij rekenen echter veel hogere kosten en het duurt vaak langer voor je jouw kentekenbewijs in huis hebt.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.