Auto importeren

Hoe haal je een auto uit het buitenland?

Een auto importeren kan aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld als de auto van je keuze niet te vinden is in ons land. Of als een auto importeren een stuk goedkoper is dan hetzelfde exemplaar in Nederland aanschaffen. Maar hoe gaat dit importeren van een auto nu precies in z'n werk?

 

Een auto vinden

De zoektocht begint online. Populaire occasionsites zijn autoscout24.nl en mobile.de. Beperk het zoekgebied; vooral Duitsland is erg groot. Via de goed te specificeren zoekcriteria is het vinden van de gewenste auto vrij eenvoudig. Maar dan stap twee: telefoneren of mailen. En stap drie: kijken en proefrijden. Dat vereist enige talenkennis en organisatietalent.

Praktijkvoorbeeld

In bovenstaande video geven we een praktijkvoorbeeld. Op zoek naar een stoere stationwagen stuiten we onder de rook van het Zweedse Göteborg op een nette Volvo uit 2003 met een ton op de teller. De vraagprijs bedraagt € 6.500. Een vergelijkbare uitvoering - dus in dezelfde staat en met een gelijk aantal gereden kilometers - kost in Nederland zomaar 13 mille.

Dat wil niet zeggen dat je het prijsverschil zomaar in je zak kunt steken. In ons geval reisden wij zelf naar Zweden om de auto op te halen. Aan de benodigde vliegtickets, bootovertochten, hotelovernachtingen en brandstof waren we bij elkaar € 600 kwijt. Daar komen nog de kosten voor een verzekering (€ 85), de verschuldigde BPM (€ 360), een RDW-keuring (€ 100) en de kentekenplaten (€ 56) bij. In totaal kostte de Volvo ons dus € 7.700: € 6.500 plus 1.200 euro aan bijkomende kosten. 

Auto importeren: gespecialiseerde bedrijven

De administratieve afhandeling bij de import (of eigenlijk: de export) van een auto is per land nogal verschillend en niet overal even gemakkelijk. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je hierbij kunnen helpen en de complete afhandeling verzorgen. Wat die service precies omvat, verschilt per aanbieder. Het mooiste is natuurlijk: de auto voor de deur op Nederlands kenteken. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan.

Hier moet je op letten bij importeren van een auto

 • Is de auto die je wilt echt niet te koop in Nederland?
 • Weet je zeker dat je onder de streep voordeliger uit bent?
 • Is de auto in kwestie een stuk goedkoper dan de gangbare (buitenlandse) marktprijs: misschien heb je een gelukje, maar vrijwel altijd heeft die lage prijs een reden. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
 • Koop bij voorkeur bij een merkdealer.

Nadelen

 • Bij een buitenlandse occasion is de historie niet altijd goed na te trekken (geen NAP).
 • Afhandeling garantie (vanwege afstand).
 • Hoe krijg je de auto thuis? (Als Nederlands ingezetene mag je niet met een buitenlands kenteken in Nederland rijden, tenzij je een vrijstelling hebt voor bpm en mrb voor kortstondig gebruik. Deze vrijstelling is aan te vragen via de website van de Belastingdienst)

Valkuilen:

 • Zwitserland is geen lid van de EU en bij import ben je daarom invoerrechten verschuldigd.
 • De auto komt niet overeen met wat er in de advertentie word aangeboden, dus je loopt het risico voor niets af te reizen. Zoek vooraf al een paar mogelijke alternatieven in de buurt.
 • Als je geïmporteerde auto na verloop van tijd weer verkoopt of inruilt, kan de restwaarde lager zijn dan die van een ‘origineel Nederlands’ exemplaar.

Zelf een auto importeren in 4 stappen

Is de auto eenmaal op Nederlandse bodem, dan zijn er nog een paar stappen nodig om een kenteken te krijgen.

 1. Keuring*/kentekenonderzoek bij de RDW
 2. Afgifte belastingaangifte voor de verschuldigde rest-BPM
 3. Na ontvangst belastingaanslag deze direct betalen
 4. Na ontvangst kenteken (ca een week na betalen BPM) kentekenplaten laten maken.
 5. Aanslag motorrijtuigenbelasting komt automatisch, verzekering dien je zelf te regelen.

 * Heeft de auto nog een geldige keuring uit het land van herkomst, dan wordt deze overgenomen en is een volledige keuring (APK) dus niet nodig.