Zaptec Go review
Gebruikerstest van de Zaptec Go
Wie op zoek is naar een stijlvolle en slimme laadoplossing voor thuis, komt online al snel de Zaptec Go tegen. In deze review nemen we onze ervaringen met de Zaptec Go met je door: van prijs en installatie tot laadvermogen, slimme functies en laden op zonnestroom. Is dit laadpunt het overwegen waard? Lees vooral verder.
Een Zaptec Go kopen
Een Zaptec Go kopen kost 650-700 euro. Daarmee is de Zaptec Go een beetje een middenklasser qua prijs. Een minpunt van de Zaptec Go is dat load balancing niet is inbegrepen. Het extra apparaatje, de Zaptec Sense P1, dat je erbij moet kopen om toch Load Balancing te hebben kost je nog eens 100 euro en plug je in de P1-aansluiting van je slimme meter. Het kan ook met een Tibber Pulse, circa 70 euro.
Design van de Zaptec Go
Voor dat geld krijg je een award winnend design. De Zaptec Go heeft namelijk de Red Dot Design Award in de wacht gesleept. Het laadpunt heeft een compact formaat, net een slagje kleiner dan een iPad. Het frontje, zoals je vroeger voor je Nokia 3310 los kocht, is er in verschillende kleuren. Voor onze test kozen wij voor een zwarte voorkant, omdat deze netjes wegviel tegen de schuur waartegen hij moest worden bevestigd. Voor de prijs maakte dat niet uit.
De Zaptec Go kan ook op een paal worden gemonteerd. Er is verder een kabelhouder beschikbaar om je laadkabel aan op te hangen. Daarmee creëer je een laadpunt met een vaste kabel. Beide onderdelen koop je apart van het laadpunt.
De Zaptec Go in gebruik
Het laadpunt van Zaptec is geschikt voor iedere elektrische auto. Je gebruikt je Zaptec via de bijbehorende app of door het registreren van je laadpas, zoals de ANWB Laadpas. Dat gaat allemaal met duidelijke instructie in de app.
Je kan het laadpunt openstellen voor iedereen of meerdere gebruikers toegang geven. Als zij ook een Zaptec-account hebben, kun je die personen machtigen om ook jouw Zaptec te gebruiken. Makkelijker is om hun laadpas ook toegang te geven. Er zit geen verrekenmodule in de Zaptec. Dus als je mensen wil laten betalen voor een laadsessie bij jou thuis moet je met wat rekenwerk een Tikkie samenstellen.
Met de app kun je de kabel vergrendelen in het laadpunt. De felheid waarmee de LED-ring op het laadpunt brandt kun je ook zelf instellen in de app. Dat is fijn, want zo valt de Zaptec ’s avonds en ’s nachts niet echt op voor voorbijgangers en als ze hem toch zien en dat zouden willen proberen krijgen ze de kabel er niet zomaar uit.
Het laadvermogen van de Zaptec Go
Met een Zaptec Go kun je tot 22 kW laden. Dat is mooi, maar eigenlijk niet relevant. In de praktijk heb je daar namelijk weinig aan. De meeste elektrische auto’s hebben een AC-laadvermogen van maximaal 11 kW. Een aantal uitzonderingen zoals Renault Zoe en bepaalde uitvoeringen van de Tesla Model S en Model X, kunnen wel laden met 22 kW.
Daarnaast kun je je ook afvragen of je dat thuis wel moet willen. Met een standaardaansluiting van 3x25A kun je maximaal 17 kW tegelijk leveren. Dat terwijl ook de rest van je huishouden nog stroom vraagt. Een zwaardere aansluiting plaatsen kan, maar is een stuk duurder. Om een idee te geven: het verschil dat netbeheerder Stedin rekent tussen de standaard 3x25A- en een zwaardere 3x35A -aansluiting is bijna 1.500 euro per jaar. Dat laad je er niet zomaar uit.
Slim laden met de Zaptec Go
De Zaptec Go kan ook slim laden. In de app kun je met de zogenaamde Eco Mode slim laden activeren. Deze functie zorgt ervoor dat laden plaatsvindt wanneer elektriciteit het goedkoopst is.
Je selecteert de gewenste vertrektijd en de rijafstand. Zo weet jouw laadpaal wanneer je weg wil en hoeveel stroom je nodig hebt. De Zaptec zorgt dat je accu op tijd en voldoende geladen is tegen de gunstigste tarieven. Je kan je Zaptec Go laadpunt ook koppelen met slimme laadapps van derde partijen, zoals de ANWB Slim Laden app.
Zaptec Go en laden met zonnepanelen
De Zaptec Go heeft geen functionaliteit om automatisch te laden met alleen de stroom uit je zonnepanelen. Er is wel een functie waarmee je dat kunt benaderen. Met Gepland Laden kan er worden aangegeven in welke uren de Zaptec je elektrische voertuig gaat opladen en met welk vermogen.
In onze testopstelling hebben we 12 zonnepanelen liggend op het zuidoosten die samen goed zijn voor 4500 wattpiek. Daarmee wek je maximaal 4 kWh per uur op. Afhankelijk van je opwek kan je dan spelen met het vermogen waarmee de Zaptec laadt. We hebben geladen met een Skoda Citigo iV (max. 7,2 kW 1 fase) en een Tesla Model Y (max 11 kW 3 fase). Stel je de Zaptec op het laagste vermogen van 6A (30%) laadt de Citigo nog maar 2,7 met kW, net iets sneller dan laden via het stopcontact. Voor de Model Y zit het laadvermogen dan tegen de 4 kW aan. Via de Tesla app kan je het vermogen dan nog een tikje lager zetten naar 5A en laadt hij met maximaal 3,5 kW. Op die manier kun je toch nog zoveel mogelijk zonnestroom direct zelf verbruiken. Dat werkt prima, maar automatisch gaat het helaas niet.
Bidirecitoneel laden met de Zaptec Go
In tegenstelling tot de eerder genoemde Zaptec Go 2 is deze versie van het Noorse merk nog niet geschikt voor bidirectioneel laden. Als je auto daar al geschikt voor is natuurlijk; daar zijn er op dit moment nog niet veel van.
Ondersteuning en garantie door Zaptec
De Zaptec Go wordt geleverd met een standaard garantie van 5 jaar. Gedurende die periode heb je garantie op fabricagefouten en technische mankementen, zolang het product correct is geïnstalleerd en gebruikt volgens de richtlijnen van Zaptec.
Het laadpunt is permanent verbonden via 4G (instellen op je eigen WiFi kan ook), waardoor updates automatisch worden doorgevoerd en je altijd over de nieuwste software beschikt. In de app zie je direct of er storingen zijn en krijg je bovendien inzicht in eerdere incidenten. Tijdens onze test hadden we – een unicum! (lees: komt bijna nooit voor)– zelf één storing te pakken, die overigens nog dezelfde avond netjes werd opgelost.
Tijdens de installatie van onze Zaptec Sense voor load balancing moesten we ook een beroep doen op de technische helpdesk. Niet omdat er iets mis was met de hardware. De oorzaak lag bij de webshop waar wij deze hadden besteld (of dus onze eigen onoplettendheid), het was alleen niet de juiste hardware. Om je te behoeden voor dezelfde fout: zorg dat je de Zaptec Sense P1 in huis haalt en niet de Zaptec Sense Load Balancing module. Die laatste is onderdeel van een groter en duurder pakket wat hoort bij een aparte energiemeter en die heb je gelukkig niet nodig.
Conclusie
De Zaptec Go is zonder twijfel een subtiel vormgegeven en slimme laadoplossing voor thuisgebruik. Het laadpunt werkt uitstekend samen met de actuele energieprijzen van een dynamisch energiecontract. De app heeft veel handige functies en werkt soepel. Garantie en ondersteuning door Zaptec zijn meer dan prima op orde.