Accupech kun je plannen

Een seintje krijgen als je accu op zijn eind loopt? Dat kan. De ANWB heeft een model ontwikkeld dat accuproblemen voorspelt.   

De meest voorkomende pechoorzaak? Dat is de accu. Van de 1,2 miljoen pechgevallen die de Wegenwacht jaarlijks afhandelt, is de accu in de meeste gevallen de boosdoener. Zwakkere accu's vallen vaak 's winters door de mand; door de kou neemt de capaciteit af en tegelijkertijd moeten ze harder werken om de auto te starten. Bij strenge vorst vervangt de Wegenwacht daardoor wel 700 accu's per dag. Vermoedelijk waren heel wat van die pechgevallen te voorkomen geweest. De Wegenwacht kan namelijk voorspellen wanneer je accu de geest gaat geven.

Levensduur accu

Hoe goed je ook voor je accu zorgt, of laat zorgen, uiteindelijk gaat de werking ervan achteruit. Gemiddeld houdt een accu het 3 tot 6 jaar vol. Dit is afhankelijk van het onderhoud en het gebruik. Van veel korte ritten in de winter knapt een accu niet op. Soms merk je dat de accu achteruitgaat, het starten gaat lastiger, maar vaak houdt de accu er opeens mee op. En dat komt meestal ongelegen.

Van pech verhelpen naar pech voorkomen

Accupech hoeft niet als een verrassing te komen. Je kunt je accu geregeld laten testen bij een garage, maar je kunt je accu ook automatisch en op afstand in de gaten laten houden. De ANWB heeft een model ontwikkeld dat voorspelt wanneer een accu aan vervanging toe is. Daarvoor zijn data uit de auto nodig. Zodra een auto 'connected' is via ANWB Smart Driver kunnen die data op afstand worden uitgelezen en geanalyseerd. Elke keer als de auto start, meet de connector 200 keer per seconde het voltage.

Accupech voorspellen

Na verloop van tijd kan het model dan (via een gepatenteerd algoritme) het einde van de accu voorspellen. Experts van de ANWB beoordelen de signalen van het model, en waarschuwen indien nodig de bestuurder. Afhankelijk van de urgentie kan dat een pushbericht zijn in een app, of een telefoontje als de accu meteen moet worden vervangen.

Storingen

ANWB Smart Driver houdt niet alleen de conditie en de resterende levensduur van je accu in de gaten, maar waarschuwt ook voor andere storingen. En soms nog voordat er een lampje op het dashboard gaat branden. Daarnaast biedt Smart Driver crash-assistentie, een autocheck aan huis door de Wegenwacht, en herinneringen en tips voor onderhoud. Zo kun je pech en onnodige reparaties voorkomen. Kijk hier hoe dat werkt.

Voorkom een lege accu met Smart Driver

 

Andere leden bekeken ook