Naar artikel

Accupech kun je plannen

Zo kun je pech met je accu een stap voor zijn

Accupech komt altijd op het meest ongelegen moment. Maar je kunt nu een seintje krijgen als je accu op zijn einde loopt. De ANWB heeft namelijk een model ontwikkeld dat accuproblemen voorspelt.

De meest voorkomende pechoorzaak? Dat is de accu. Van de 1,2 miljoen pechgevallen die de Wegenwacht jaarlijks afhandelt, is de accu in de meeste gevallen de boosdoener. Zwakkere accu's vallen vaak 's winters door de mand. Door de kou neemt de capaciteit af en tegelijkertijd moeten ze harder werken om de auto te starten. Bij strenge vorst vervangt de Wegenwacht daardoor wel 700 accu's per dag. Vermoedelijk waren heel wat van die pechgevallen te voorkomen geweest. De Wegenwacht kan namelijk voorspellen wanneer je accu de geest gaat geven.

Levensduur accu

Hoe goed je ook voor je accu zorgt, of laat zorgen, uiteindelijk gaat de werking ervan achteruit. Gemiddeld houdt een accu het drie tot zes jaar vol. Dit is afhankelijk van het onderhoud en het gebruik. Zo knapt de accu niet op van veel korte ritten in de winter. En soms merk je dat de accu achteruitgaat, het starten gaat bijvoorbeeld lastiger, maar vaak houdt de accu er plotseling mee op.

Van pech verhelpen naar pech minimaliseren

Accupech hoeft niet altijd als een verrassing te komen. Je kunt je accu geregeld laten testen bij de garage, maar je kunt je accu ook automatisch en op afstand in de gaten houden. De ANWB heeft de app ANWB Smart Driver ontwikkeld dat voorspelt wanneer een accu aan vervanging toe is. Smart Driver zorgt dat je auto connected is en hierdoor automatisch data verzamelt. Die data wordt op afstand uitgelezen en geanalyseerd.  

Accupech voorspellen

Experts van de ANWB beoordelen de data en waarschuwen als nodig de bestuurder. Afhankelijk van de urgentie kan dat een pushbericht zijn in de Smart Driver-app of een telefoontje als de accu meteen moet worden vervangen.

Storingen

ANWB Smart Driver houdt niet alleen de conditie en de resterende levensduur van je accu in de gaten, maar waarschuwt ook voor andere storingen. Zelfs soms nog voordat er een lampje op het dashboard gaat branden. Daarnaast biedt Smart Driver crash-detentie, autocheck aan huis door de Wegenwacht en herinneringen en tips voor onderhoud. Zo kun je pech en onnodige reparaties minimaliseren. Kijk hier hoe dat werkt.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Elektrisch rijden 

Elektrisch (auto)rijden wordt steeds populairder. Daarom hebben we alle informatie bijeen gebracht.