Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een connected auto iets voor mij?

Connected rijden geeft je meer controle over je auto en grip op kosten

Nieuwe auto's zijn allemaal al connected. Maar nu zijn ook iets oudere auto's simpel connected te maken. Hoe werkt dat een connected auto en wat brengt connected rijden je?

Connected rijden doe je als je auto is verbonden met internet en hiermee data verzamelt. Bijvoorbeeld over het brandstofverbruik, je rijgedrag en over de technische staat van de auto. Via het internet kan de data ook worden gedeeld met jou als eigenaar, fabrikanten, dealers of de ANWB. 

Minder kans op pech 

Garages, maar bijvoorbeeld ook de Wegenwacht, gebruiken de data om snel storingen op te sporen door het uitlezen van je motormanagement. Of om zelfs storingen te voorspellen. Dit doet de ANWB ook met de app ANWB Smart Driver. Hiermee wordt je auto continu gemonitoord. Zo houdt je jouw auto dus als het ware in goede conditie, want je wordt op tijd gewaarschuwd als er reparaties aankomen. Hierdoor kun jij zorgeloos en veilig de weg op en heb je minder kans op pech.

Kan ik mijn auto alsnog 'connected' maken?

Met ANWB Smart Driver kun je veel auto’s geproduceerd na 2001 (en diesels vanaf 2004) simpel connected maken. Controleer hier of jouw auto geschikt is.

OBD-dongel om connected te rijden

Om connected te rijden kun je een zogenoemde OBD-dongel (On Board Diagnostics-poort) of -connector gebruiken. Dat is een klein stukje hardware dat je in een handomdraai in je auto installeert. Je steekt de connector in de OBD-poort en je auto is direct connected. De poort is de toegang tot alle informatie die je auto anoniem verzamelt.

SIM-kaart

Er zijn ook connectors die gegevens doorgeven via bluetooth naar je telefoon of met een sim-kaart en toegang tot het internet. De simkaartversie heeft als voordeel dat je ook realtime gegevens kunt opvragen of delen als je niet in de buurt bent van je auto. Dit type connector wordt gebruikt bij ANWB Smart Driver

Crashdetectie

Deze connector bevat ook een gps-tracker. Want bij pech of een ongeval is het essentieel dat de locatie direct zichtbaar is. Bovendien detecteert de connector aanrijdingen waardoor de ANWB meteen contact kan opnemen met de bestuurder. En als dat niet lukt, gelijk hulpdiensten kan inschakelen.

Andere leden bekeken ook

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Elektrisch rijden 

Elektrisch (auto)rijden wordt steeds populairder. Daarom hebben we alle informatie bijeen gebracht.