Is connected car iets voor mij?

Ook iets oudere auto's zijn simpel connected te maken. Hoe werkt dat en wat heb je eraan?

Een connected car is een auto die verbonden is met het internet. Auto’s verzamelen steeds meer data. Zoals gegevens over het brandstofverbruik en je rijgedrag. Maar ook over de technische staat van de auto - de gegevens die garages 'uitlezen' om storingen op te sporen. Via het internet kunnen deze data worden gedeeld met jou als bestuurder, maar ook met fabrikanten, dealers of de ANWB.

Pech voorspellen

Garages, maar ook bijvoorbeeld de Wegenwacht, gebruiken deze data om snel storingen op te sporen. Of om storingen zelfs te voorspellen, zoals de ANWB dat kan met ANWB Smart Driver. Zo kun je pech voor zijn en onverwachte reparaties voorkomen. Omdat je bericht krijgt wanneer je accu nodig aan vervanging toe is. Of omdat je in de app meteen advies ontvangt als er een waarschuwingslampje gaat branden. ANWB Smart Driver herinnert gebuikers bovendien aan periodiek onderhoud en geeft tips en instructies voor onderhoud dat automobilisten eenvoudig zelf kunnen doen.

Kan ik mijn auto alsnog 'connected' maken?

Bijna alle nieuwe auto’s worden standaard 'connected' geleverd. Maar met ANWB Smart Driver kunnen ook veel auto’s die zijn geproduceerd na 2001 (en diesels vanaf 2004) achteraf simpel connected worden gemaakt. Hier kun je controleren of jouw auto geschikt is.


OBD-dongel 

Meestal wordt een zogenoemde OBD-dongel of -connector gebruikt. Dat is een klein stukje hardware dat je in een handomdraai in je auto installeert: je steekt de connector in de OBD-poort en je auto is connected.

OBD-poort staat voor On Board Diagnostics-poort, die sinds 2001 in alle nieuwe auto's zit. In de meeste auto’s vind je de OBD-poort onder het dashboard aan de bestuurderszijde. De poort is de toegang tot alle informatie die je auto verzamelt.

SIM-kaart

Er zijn connectors die gegevens doorgeven via bluetooth, direct naar je telefoon. En er zijn connectors met een sim-kaart en toegang tot het internet. De simkaart-versie heeft als voordeel dat je ook real-time gegevens kunt opvragen of delen als je niet in de buurt bent van je auto. Dit type connector wordt gebruikt bij ANWB Smart Driver. Je kunt hier checken of je jouw auto met Smart Driver 'connected' kan maken.

Crash-assistentie

De connector die ANWB Smart Driver gebruikt, bevat ook een gps-tracker, zodat de locatie van de auto bij pech of een ongeval bekend is. Bovendien registreert de connector aanrijdingen, zodat de ANWB in dat geval meteen contact met de bestuurder kan opnemen. En als dat niet lukt, meteen hulpdiensten kan inschakelen.

Andere leden bekeken ook