Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto’s hebben iets te vertellen

Verbonden zijn met je auto, hoe werkt dat?

Als je auto verbonden is met internet verzamelt de auto doorlopend data. Hiermee kun je in veel gevallen pech beperken en onverwachte reparaties vaak voorkomen. Maar waarom zou elke auto connected moeten zijn?

Alle nieuwe auto's zijn al verbonden met het internet. Deze auto's delen anoniem de verzamelde gegevens met fabrikanten en dealers. Deze gegevens gaan onder meer over de werking van de techniek en elektronica. Op deze manier manier kom je niet snel voor onverwachtse onderhoudsverrassingen te staan omdat de auto jou allang heeft waarschuwt. En zo houd je grip op kosten. Heb jij een (wat oudere) auto die niet verbonden is met internet, maar wil je dit wel om meer controle te hebben over je auto? Connect 'm dan met de ANWB Smart Driver app. 

Meer inzicht in je auto

Met de gegevens die de auto anoniem deelt met de ANWB, kan de ANWB problemen zien aankomen nog voordat de boordcomputer doorheeft dat er iets mis dreigt te gaan. Zo kun je pech minimaliseren, heb je meer inzicht in onderhoud en de conditie van je auto. Je weet welke reparaties eraan komen en je behoudt continu de controle. En mocht je dan toch met pech langs de weg komen te staan, detecteert crashdetectie je locatie en is de Wegenwacht snel ter plaatse. 

Ze vertellen technische storingen

Nieuwe auto’s zijn vaak al standaard voorzien van bCall (breakdown call) en eCall (emergency call). Dit zit ook in de Smart Driver app. Die detecteert pech zoals een aanrijding. Hoe werkt dat?

  • bCall waarschuwt de Wegenwacht als een auto pech heeft of als een defect dreigt. Dat gebeurt automatisch of als de bestuurder de knop indrukt.
  • eCall is een noodknop waarmee de bestuurder hulp kan oproepen, maar die de auto zo nodig ook zelf kan activeren. Signaleert de auto een botsing, bijvoorbeeld omdat de airbags zijn opgeblazen, dan geeft de auto dit door aan de Alarmcentrale. Sinds april 2018 zijn autofabrikanten verplicht eCall in te bouwen als ze nieuwe modellen op de markt brengen.

Pech minimaliseren

Door het delen van data kan pechhulp worden verbeterd. In sommige gevallen kan pech zelfs worden voorkomen. Doordat je continu de conditie van de je auto kunt monitoren en je dus op tijd bent voor belangrijke reparaties. Sinds 2013 investeert de ANWB daarom volop in connected rijden.

Accuproblemen

Een voorbeeld hiervan is het door de ANWB ontwikkelde accu-voorspelmodel. Dit voorspelt de kans wanneer een accu het gaat begeven. Van de 1,2 miljoen pechgevallen per jaar worden namelijk de meeste veroorzaakt door accuproblemen. Het model kijkt onder meer naar het verloop van accuspanning bij het starten. Dit is voor elke auto uniek. 

Dankzij dit gepatenteerde algoritme wordt bij connected auto’s de resterende levensduur van de accu voortdurend in de gaten gehouden. Via de Smart Driver app word je gewaarschuwd als het eind van de accu in zicht is zodat je niet onnodig stil komt te staan.

Voorspelmodellen

Maar het zijn niet alleen accuproblemen waar de Wegenwacht mee te maken krijgt. Automobilisten stranden ook bij problemen met bijvoorbeeld de ontsteking, brandstofinjectie, katalysatoren of roetfilters. Door de storingscodes te checken, kunnen codes aan problemen worden gekoppeld. Met voldoende gegevens wordt de kans berekend wanneer een bepaald type voertuig gaat stilvallen. Om genoeg data te verzamelen, werkt de ANWB onder andere samen met de Britse AA en de Duitse ADAC.

Crashdetectie

De connector die de ANWB gebruikt om auto’s met het internet te verbinden, maakt  crashdetectie mogelijk. Signaleert de connector een te abrupte vertraging, dan gaat er meteen een bericht naar de ANWB Alarmcentrale. Krijgt die geen contact met de bestuurder, dan worden de hulpdiensten ingeschakeld. 

Waarschuwingslampjes

Een connected auto biedt nog meer voordelen. De ANWB kan namelijk signaleren als een waarschuwingslampje op het dashboard brandt. Via de Smart Driver-app krijg je dan meteen advies over dit lampje: Moet je direct stoppen? Misschien kun je het probleem zelf verhelpen. Daarnaast stuurt ANWB Smart Driver herinneringen als het tijd is voor onderhoud. Zo houd je te allen tijde controle over je auto.

Privacy en autodata

Hoe meer data er wordt verzameld hoe nauwkeuriger de voorspellingen worden. Maar er moet ook duidelijk zijn wat er met de data gebeurt en hoe privacygevoelige persoonsgegevens worden beveiligd. De ANWB pleit daarom voor heldere informatie en overheidstoezicht

Andere leden bekeken ook

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Elektrisch rijden 

Elektrisch (auto)rijden wordt steeds populairder. Daarom hebben we alle informatie bijeen gebracht.