Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van wie zijn die autodata?

Automobilisten willen hun autodata best delen voor onderhoudsdoeleinden. Zolang maar duidelijk is wat ermee gebeurt.

Auto’s slaan voortdurend gegevens op over de werking van de technische onderdelen. Bijvoorbeeld die van de accu, de koeling of het brandstofsysteem. Door die data ‘uit te lezen’ kunnen fabrikanten, garages, en ook de ANWB, zien hoe de auto ervoor staat. Dat uitlezen kan ook op afstand, als de auto ‘connected’ is, verbonden met het internet. Nieuwe auto's zijn bijna allemaal connected, maar auto's kunnen ook achteraf eenvoudig connected worden gemaakt. Als je dat doet met ANWB Smart Driver, kun je ook nog eens pech en onnodige raparaties voorkomen. 

Pech voorspellen

De ANWB heeft namelijk een model ontwikkeld dat met die data uit auto’s en de kennis van miljoenen pechgevallen, storingen kan voorspellen.

Automobilisten willen hun voertuigdata best delen voor het onderhoud van hun auto. Maar ze beslissen graag zelf met wie. De meeste vinden het geen probleem om hun data te delen met fabrikanten, lokale garages en de Wegenwacht. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB en uit een peiling onder 10.500 leden.

Daarbij vinden automobilisten wel dat zij eigenaar zijn en blijven van de data. En ze vinden het belangrijk dat er regelgeving komt om hun privacy te beschermen. De ANWB vindt dat ook, en pleit voor regelgeving in Den Haag en in Brussel. En ze zet zich in voor transparantie: automobilisten moeten duidelijk worden geïnformeerd over welke data worden verzameld, waar deze naartoe gaan en waarvoor deze worden gebruikt.

Bescherming autodata

Dat is hard nodig, want moderne auto’s verzamelen niet alleen gegevens over de prestaties van de motor. Ook persoonlijke gegevens, over route, snelheid en rijgedrag gaan richting fabrikant. En nog veel meer. Hoe vaak worden de gordels aangespannen? Hoe lang brandt de binnenverlichting? Automobilisten vinden dat dealers onvoldoende uitleggen welke gegevens ze verzamelen. En wat daarmee gebeurt.

Daarom heeft ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de ontwikkelingen rond ‘connected cars’ en de bescherming van autodata hoog op de agenda gezet. De AP geeft tips om je persoonsgegevens te beschermen bij de koop, huur, gebruik en verkoop van connected voertuigen.

Andere leden bekeken ook

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Elektrisch rijden 

Elektrisch (auto)rijden wordt steeds populairder. Daarom hebben we alle informatie bijeen gebracht.