Aanbieders auto delen

Er zijn in Nederland verschillende bedrijven en initiatieven voor het delen van auto's. We geven hieronder een selectie van enkele bekendere en minder bekende aanbieders, elk met een site en vaak ook een smartphone app. Hierop zijn de beschikbare auto's te zien, inclusief de prijs en bijzonderheden als winterbanden of kinderzitjes.

MyWheels

MyWheels beschikt over eigen auto's, maar bemiddelt sinds 2013 ook tussen particulieren. Auto-eigenaren betalen een vast bedrag voor elke rit die met hun auto wordt gemaakt en een percentage voor de verzekering. Auto-eigenaren kunnen ook een boordcomputer laten installeren, zodat ze de sleutels niet zelf hoeven af te geven. Het bedrijf was tot 2013 bekend als Wheels4All.

SnappCar

SnappCar bemiddelt uitsluitend tussen particuliere huurders en verhuurders. SnappCar vraagt per rit een vast bedrag voor transactiekosten en verzekering. De eigenaar en de huurder moeten voor en na de verhuur bijzonderheden vermelden op het Snapp-formulier. Huurders en verhuurders kunnen elkaar beoordelen met 1 tot 5 sterren.

En nog veel meer...

Maar er zijn nog veel meer organisaties en bedrijven die een vorm van autodelen faciliteren.
Een paar kleinere initiatieven zijn:

  • Vereniging voor Gedeeld Autogebruik brengt al 20 jaar huurders en verhuurders met elkaar in contact, bemiddelt bij het krijgen van parkeervergunningen voor een deelauto en sluit autodeel-verzekeringen af.
  • Buurauto, een initiatief waarbij je een elektrische auto deelt met buren (mensen die je kent) en samen de kosten deelt.
  • WeGo. De WeGoBox (een speciale boordcomputer) maakt de sleuteloverdracht overbodig. Het is alleen mogelijk de auto te openen èn te starten via de WeGo App of een sms-code, die de huurder krijgt na toestemming van de eigenaar.
  • Deeltauto's.nl, daarbij gaat het om particuliere auto's in de steden Deventer, Nijmegen en Zwolle.

Ook zijn er de nodige initiatieven die vooral de zakelijke rijder faciliteren. Voor elektrische auto's is er bijvoorbeeld We-Share, en Fleetster laat je wagenpark veranderen in een verzameling deelauto's van de zaak.

Andere opvallende initiatieven zijn bijvoorbeeld DriveMoby, waarbij je als in een soort private lease een abonnement neemt op een auto, die je vervolgens ook mag verhuren. En met Tripmanager laat je een auto bij je werk voor de deur brengen, als je een weekeindje wil toeren bijvoorbeeld.