Aanbieders auto delen

Er zijn in Nederland verschillende bedrijven en initiatieven voor het delen van auto's. We geven hieronder een selectie van enkele bekendere en minder bekende aanbieders, elk met een site en vaak ook een smartphone app. Hierop zijn de beschikbare auto's te zien, inclusief de prijs en bijzonderheden als winterbanden of kinderzitjes.

SnappCar

SnappCar bemiddelt uitsluitend tussen particulieren onderling. SnappCar vraagt per rit een bedrag voor transactiekosten en verzekering. Bijzonderheden van de auto worden geregistreerd via de SnappCar app. Huurders en verhuurders kunnen elkaar beoordelen met 1 tot 5 sterren.

MyWheels

MyWheels beschikt over eigen auto's. Op hun website maak je een gratis account aan. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en beschikt over een geldig rijbewijs uit de Europese Unie, Australië, Canada of de Verenigde Staten, kun je beginnen met het huren van een auto. 

Andere aanbieders zijn onder meer Greenwheels, ConnectCar en Car2Go.

En nog veel meer...

Maar er zijn nog veel meer organisaties en bedrijven die een vorm van autodelen faciliteren.
Een paar kleinere initiatieven zijn:

  • Vereniging voor Gedeeld Autogebruik brengt al 20 jaar huurders en verhuurders met elkaar in contact, bemiddelt bij het krijgen van parkeervergunningen voor een deelauto en sluit autodeel-verzekeringen af.
  • Buurauto, een initiatief waarbij je een elektrische auto deelt met buren (mensen die je kent) en samen de kosten deelt.
  • WeGo. De WeGoBox (een speciale boordcomputer) maakt de sleuteloverdracht overbodig. Het is alleen mogelijk de auto te openen èn te starten via de WeGo App of een sms-code, die de huurder krijgt na toestemming van de eigenaar.

Ook zijn er initiatieven die vooral de zakelijke rijder faciliteren. Zo laat Fleetster je wagenpark veranderen in een verzameling deelauto's van de zaak.

Een andere opvallend initiatief is Tripmanager waarbij je een auto bij je werk voor de deur laat brengen, als je een weekeindje wil toeren bijvoorbeeld.