Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een marge-auto?

Soms lees je in een advertentie van een occasion dat het om een marge-auto gaat. Dit heeft niets met bijtelling of BPM te maken, maar alleen maar met de BTW. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat voor een marge-auto al BTW is betaald en dat een ondernemer deze niet meer kan verrekenen. Voor een particuliere koper is het begrip marge-auto niet relevant.

Kan ik als particulier een marge-auto kopen?

Bijna alle auto’s die in de showroom van een autobedrijf staan, zijn marge-auto’s. Dat je dit begrip nooit op de prijskaart ziet staan, heeft als reden dat het voor de particuliere koper niet relevant is.

Wat is een BTW-auto?

Als er geen sprake is van een marge-auto, vermeldt de verkoper dit in de advertentie. Voor een zakelijke koper is dit namelijk interessant, aangezien diegene de BTW kan terugvorderen, iets wat de particulier niet kan. Dat neemt niet weg dat een particulier deze BTW-auto ook kan kopen.

Wat maakt een auto tot marge-auto of BTW-auto?

Wanneer een nieuwe auto aan een ondernemer wordt verkocht en de BTW wordt teruggevorderd, kan deze later na inruil als BTW-auto worden doorverkocht. Maar de garagehouder kan er ook een marge-auto van maken. Dat is het geval, als een particulier deze occasion zou kopen. Van marge-auto naar BTW-auto is in principe ook mogelijk maar vereist wel enige fiscale kennis.

Kan een bestelbus ook een marge-auto zijn?

In de wereld van de bestelwagens is er meestal geen sprake van een marge-auto, omdat ze vrijwel altijd zakelijk worden aangeschaft en de BTW dus kan worden verrekend. Uiteraard kun je dezelfde bus ook als particulier aanschaffen, houd er dan wel rekening meer dat de vermelde prijzen vrijwel altijd zonder BTW zijn.

Exclusief BTW adverteren met personenauto’s mag niet meer

Met de opkomst van de elektrische auto viel het ineens op dat steeds meer autobedrijven de prijzen van hun elektrische occasions zonder BTW vermeldden. Heel verwarrend en zelfs misleidend voor de particulier die een marge-auto zoekt. De Autoriteit Consument en Markt heeft de autobranche gewezen op de regels om de juiste prijzen te vermelden. Dat is inclusief alle bijkomende kosten, dus ook de BTW. Op overtreding van deze regel staat op boete.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf429,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Volvo EX30.

Weet jij wat je auto kost? 

Wij rekenen het graag voor je uit. Een volledig overzicht van alle vaste en variabele kosten, gebaseerd op je persoonlijke situatie.