Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

“De auto lijkt steeds meer op een smartphone op wielen”

11 oktober 2021 De auto van de toekomst is zelfrijdend

Zelf relaxen op de snelweg terwijl je auto zichzelf bestuurt. Het lijkt nog ver weg, maar deze toekomst is dichterbij dan je denkt. In deel 2 van ons interview met Maurice Geraets - Directeur NXP Nederland - hebben we het over de auto van de toekomst.

In deel 1 van ons interview met Maurice lees je dat het verkeer door computerchips in auto’s steeds veiliger wordt. Auto’s communiceren met elkaar én met verkeersinstallaties en het is zelfs mogelijk om radartechnologie op een chip te zetten. Wat gaat de connected technologie ons nog meer brengen en hoe ziet de auto van de toekomst er uit?

Steeds meer vraag naar chips

De innovaties waar NXP aan werkt leggen het bedrijf geen windeieren: in het tweede kwartaal van dit jaar behaalde het bedrijf een omzet van 2,2 miljard euro. Hadden ze deze groei verwacht? “Ja en nee”, antwoordt Maurice. “Een jaar geleden was de autoproductie rampzalig, omdat de fabrieken stillagen vanwege corona. Maar op lange termijn zie je bepaalde trends. Steeds meer auto’s communiceren met elkaar en gaan daarnaast de bestuurder ondersteunen door rijtaken over te nemen. Ook zien we dat er steeds meer elektrische auto’s verkocht worden en die hebben meer chips nodig dan brandstofauto’s. Deze drie ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer chips in auto’s komen. We zijn daarom een aantal van onze fabrieken aan het uitbreiden”.

Dat saaie ritje op de A2 laten we straks door de computer doen

Een andere ontwikkeling die we zien, zijn de software updates in auto’s. “De auto lijkt steeds meer op een smartphone op wielen”, constateert Maurice. “De mechanica in auto’s blijft belangrijk, maar de software en elektronica nemen in belang toe. Neem bijvoorbeeld Tesla: hun software updates lijken op de updates die je van een smartphone krijgt. Een Tesla krijgt elke paar weken een software update en de auto kan vervolgens meer dan dat hij daarvoor kon. Dat is een trend die we in alle auto’s gaan zien”.

Maurice Geraets - Directeur NXP Nederland

Maurice is vooral geïnteresseerd in de enorme impact die de connected technologie zal hebben op het rijcomfort en de veiligheid in het verkeer. “Een auto zal veel minder fouten maken dan een berijder. Als je veronderstelt dat een auto het uiteindelijk tien keer beter dan de mens doet én dat het heel comfortabel kan, dan krijg je meer leefcomfort. Als bestuurder hoef je niet meer continu het stuur vast te houden en voor je uit te kijken. De jongere generatie zal dat heel anders gaan beleven. Ik zie dat die veel meer vertrouwen hebben in de nieuwe techniek. Dat saaie ritje op de A2 laten ze straks liever door de computer doen”.

De auto als bewegende huiskamer

De auto’s die nu geproduceerd worden, kunnen al veel, maar hoe stelt Maurice zich de auto van de toekomst voor? “Ik denk dat we enerzijds meer autodeelconcepten krijgen, net zoals de deelscooters die je nu in de stad ziet staan. Anderzijds zie ik ook een trend dat de auto steeds meer zelfrijdend wordt, in ieder geval op de snelwegen. We zijn best dichtbij de situatie dat een auto volledig automatisch van Eindhoven naar de rand van Amsterdam kan rijden”.

Maurice vervolgt: “Wanneer dat zo is, dan zou ik toch meer geneigd zijn om met de auto naar Amsterdam te gaan dan met de trein. In de auto heb ik mijn eigen omgeving. Waarom zou ik die willen delen? Mensen die het kunnen betalen, willen toch liever in hun eigen omgeving reizen. Dat is comfortabeler dan in de trein reizen, aangezien je straks alles in de auto kunt doen wat je nu in de trein doet. De auto wordt een soort bewegende huiskamer, waarin je tijdens de rit kunt doen wat je wilt – lezen, eten, slapen - zonder dat je op de weg hoeft te letten”.

Wat de toekomst ook brengt, één ding is zeker: de manier waarop wij autorijden verandert. Auto’s worden dankzij chips steeds meer connected en dit zal een steeds grotere impact hebben op verkeersveiligheid. Verdere ontwikkelingen, mede in data en software, zullen er uiteindelijk voor zorgen dat auto’s zelfrijdend worden. Dit zal de rijervaring compleet veranderen en voor extra rijcomfort zorgen. Wij zijn benieuwd en houden de laatste trends nauwlettend in de gaten.